Objavljeno u Nacionalu br. 840, 2011-12-20

Autor: Renato Baretić

Nacionalna klasa

Junaci našeg doba

Kod Ace Stankovića gostovao je predator i galamdžija, močvarni besprizornik, Hrvat i katolik, gad i lopov, frajer i fajter, idol nacije - a isti takav u Splitu po ložničkim mjerilima prisvaja cijeli grad

Renato BaretićRenato BaretićPamtite li riječi starozavjetnog proroka koje u Tarantinovu "Paklenom šundu" nekoliko puta izgovara Samuel L. Jackson? Ono o božjem gnjevu i krvavoj nemilosrdnosti kojom će Jahve poklopiti sve nevjernike, bla, bla! E, pa tako su nekako meni zazvučale riječi ministra "in spe" Željka Jovanovića o "isušivanju močvare" u Hrvatskom nogometnom savezu. Dojučerašnji zastupnik bez dlake na jeziku kao da je zaboravio da sad više nije ni u Saboru ni u oporbi, a bome ni u predizbornoj kampanji. Pobijedio je na izborima, smiješi mu se funkcija ministra znanosti, obrazovanja i sporta i bilo bi od opće koristi, pa i njegove osobne, da što prije shvati da je došlo do ozbiljne promjene u specifičnoj težini svega što javno izgovara. Došlo je vrijeme, naime, kad njegovo drsko i drčno javno progovaranje više nije, neće i ne može biti tek larpurlartističko podbadanje nesposobne vlasti. Za nekoliko dana, eto, on će biti vlast i svaka će se njegova rezolutna tvrdnja u javnosti iščitavati isključivo kao ozbiljna nakana te iste vlasti. Ovo u što se upustio više nije simulacijska igrica u kojoj se vještim verbalnim potezima skupljaju bodovi za uspon na viši "level".


To što mu se sad događa to je gotovo doslovna zamjena mjesta na (političkoj) streljani, a zastupnički imunitet više nije ono što jedino može izgubiti. Ono što kaže to će morati i napraviti, a tek onda smije zagrabiti u vreću s metaforama i inim prispodobama. Da se ne bismo krivo razumjeli, Željko Jovanović Zmaj skroz mi je (zasad) simpatičan lik i apsolutno potpisujem njegovu izjavu o isušivanju močvare u Rusanovoj. Po tom pitanju između mene i njega postoji samo jedna bitna razlika: ja sam samo novinar i nemam ni alat ni ljudstvo ni ikakvu logistiku za trijebljenje tih komaraca i inih krvopija, a Jovanović će ih odskora imati i morat će ih pod hitno upotrijebiti ako ne želi ispasti isprazni, nedjelotvorni brbljavac. Ali tu je i još jedan detalj: sport (nipošto samo nogomet!) čini tek trećinu njegova pretpostavljenog resora. Druge su dvije znanost i obrazovanje, sigurno ste čuli za njih. Tu je također prilično gnjecavo hodati, nakotilo se svega i svačega u zadnja dva ustajala desetljeća. Krene li novi ministar drenirati samo sportsku trećinu svoje močvare, a ove dvije (u nacionalnom i društvenom smislu, budimo ozbiljni, strateški puno važnije od loptanja i loptačkog dogovaranja!) ostavi da se i dalje, ovisno o vremenskim uvjetima, nastave prelijevati iz šuplje u praznu i nazad, da parafraziram onaj grafit – džaba si isušivao! Naravno, kamo sreće da je samo Jovanovićev resor blatnjav, usmrđen i naseljen parazitskim krvopijama! Isto je stanje, nažalost, posvuda: od kulture do policije, od prometa do zdravstva, od graditeljstva do financija, od poljoprivrede do pravosuđa, od... Ma, jebo sad nabrajanje resora, cijelo je hrvatsko društvo natopljeno ustajalim vodama iz podzemlja i svi se mi – hajde da si barem načas ne lažemo – dolazimo tu napojiti u sušnim razdobljima. E, to je dimenzija izborne pobjede Kukuriku koalicije za koju javnost (a i sama pobjednička družba) zasad još nije pokazala previše interesa: hrvatsko društvo valja civilizacijski dotjerati! Ne osvrćite se sad, ne pravite se ludima, na vas mislim! Baš kao i na sebe samog. Hej, treba nas sve dovesti u red, obazrivo i pedagoški, tako da ubuduće uživamo u svakoj zamislivoj građanskoj slobodi i pravu, ali bez ikakve štete za ikoga drugog. Hrvate treba napokon naučiti odgovornom življenju i ponašanju, natjerati nas na civilizacijski iskorak nakon kojeg će nas biti sram krasti, lagati i podmićivati, kao i cijeniti one koji kradu, varaju i podmićuju, a svejedno ostaju izvan zatvora.

Neki dan kad je kod Ace Stankovića gostovao ponajdeblji komarac iz Jovanovićeve nogometne močvare, gotovo trećina onih gmižućih smskomentara u dnu ekrana bila je na strani tog snalažljiva predatora i galamdžije kakav bi, da nema ovakve Hrvatske, mogao biti utjecajna javna osoba možda još jedino u Srbiji. Ista je stvar i u Splitu, gdje već dvije i pol godine sličan močvarni besprizornik prisvaja cijeli grad i kroji ga prema svojim ložničkim mjerilima, fascinirajući gotovo trećinu mojih sugrađana koja je i dalje spremna veselo jesti njegova govna, zato što je Hrvat, katolik, snalažljiv i preko noći obogaćen na njihovoj neukosti i siromaštvu. To su frajeri! To su fajteri! Gadovi i lopovi, jasno, ali ne daju se, ne predaju se tek tako svakoj fukari. Ukratko - idoli nacije. Junaci našeg doba. "Evo vam kurac svima!", da citiram jednog od njih. "Šta ti oćeš, majmune smrdljivi?", da citiram i drugog. Golema je močvara koju treba isušiti, od Prevlake do Lipovca krivuda na više od 56 tisuća četvornih kilometara. A nakon isušivanja valja je i debelo zaprašiti. Pa još jednom, za svaki slučaj. Ali, da bi se to zbilja provelo, ne treba vitlati riječima, nego se uhvatiti djelovanja već prvog dana po preuzimanju dužnosti i vlasti. U suprotnom ćemo, umjesto temeljite melioracije, dobiti tek verbalni prdež u rosu. Jesmo li napokon izabrali one koji to zaista mogu?

P.S. Ispričavam se ekolozima i najboljim prijateljima životinja koji su se već javno pobunili protiv prispodobljavanja prirodnih staništa i životinjskog svijeta s aktualnom društvenom situacijom u ljudi. Ako mi je to ikakva isprika, ja ovih dana zbilja svakom čvarku, prije no što ga ubacim među zube, kažem "oprosti, svinjo".

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 24.12.11. 10:07

He, he, he! Dok on shvati da je sada na vlasti, proći će mu mandat! U krajnjoj liniji, možda sam ja u krivu! Evo, ja gledam što će novi ministar napraviti!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika