19.12.2011. / 18:37

Autor: Hina , Nacional.hr

Referendum 22. siječnja 2012.

"Ne treba ljude obmanjivati da će članstvo u EU riješiti sve probleme. Članstvo je naša velika prilika, a hoćemo li je dobro iskoristiti ili ćemo biti manje uspješni, to ovisi o nama", kazao je predsjednik,

Photo: Igor Kralj/PIXSELL (Arhiva) Photo: Igor Kralj/PIXSELL (Arhiva) Hrvatski predsjednik Ivo Josipović najavio je danas da će se referendum o ulasku Hrvatske u EU održati 22. siječnja iduće godine, a od hrvatske diplomacije očekuje da se odmah nakon referenduma "rastrči" po Europi i lobira za što bržu ratifikaciju ugovora o hrvatskom pristupanju Uniji.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu" Josipović je ocijenio kako je do 22. siječnja dovoljno vremena da se hrvatskim građanima pošalju bitne poruke što donosi članstvo u EU, slaže se da tijekom pregovaračkog procesa javnost nije bila dovoljno informirana, ali i ističe kako je "sada kasno plakati", već da treba sve snage usmjeriti na dovršetak pristupnog procesa.

Bez demokratskih deficita?

"U mjesec dana može se o toj materiji jako puno toga naći, za svakoga tko ima interes postoji informacija", poručio je.

Slaže se i da postoje manjkavosti u legislativi koja govori o referendumu, ali i tvrdi kako za neke zakonske promjene sada nema vremena, te ističe kako ne vjeruje da itko misli da će "država varati" na referendumu. "Ne vjerujem da će referendum imati neke demokratske deficite", rekao je Josipović, koji očekuje jednostavno referendumsko pitanje, poput: "Jeste li za to da Hrvatska postane članica EU".

Članstvo 'velika prilika'

"Ne treba ljude obmanjivati da će članstvo u EU riješiti sve probleme. Članstvo je naša velika prilika, a hoćemo li je dobro iskoristiti ili ćemo biti manje uspješni, to ovisi o nama", kazao je predsjednik, koji bitnim smatra da se kod odluke o tome EU ili ne treba sagledati koja je sudbina Hrvatske ako ne pristupi Uniji. "Hrvatska nije Švicarska i Norveška koje su svoj status riješile kao da su članice EU", poručio je.

Od nove vlade Josipović očekuje da će politiku, koja bi Hrvatsku trebala izvući iz krize, graditi ne samo na uštedama, odnosno restrikcijama, već na spremnosti i sposobnosti otvaranja radnih mjesta i poslovnog ciklusa, privlačenja investicija, gospodarskom rastu. "Ključan je razvoj", poručio je, ističući da se, kada se govori o investicijama, ne treba gledati samo na velike strane ulagače, već da prostora treba dati domaćim, manjim investitorima koji, naglasio je, itekako mogu pomoći gospodarskom razvoju.

Određeni zamor

Upitan koji je razlog tako uvjerljive izborne pobjede Kukuriku koalicije, odgovorio je da smatra kako su građani ocijenili da su potrebne promjene s obzirom na krizu, te da je možda došlo i "do određenog zamora u odnosu na stranku koja je već dugo bila na vlasti". Bez obzira tko je pobijedio, naglasio je Josipović, izbori su prošli u vrlo demokratskom tonu, "kampanja nije bila ni približno prljava kako se očekivalo", što je, rekao je, korak naprijed u demokraciji.

Na pitanje kako tumači prigovore iz HDZ-a da su se mediji svrstali na stranu Kukuriku koalicije i slali krive poruke prema biračima, odgovorio je kako postoje mediji i novinari koji "navijaju za ovu ili onu stranu", ali i smatra da su građani imali pravo znati o sumnjama u mogući kriminal u koji je navodno uvučen HDZ i njegovi istaknuti članovi. "Ja mislim suprotno, da ono što se pokazalo je realitet, i to građani moraju znati prije nego što izaberu. Za mene je filozofija po kojoj se prije izbora ne bi trebalo govoriti o takvim stvarima pogrešna, naprosto mislim da građani imaju pravo znati", poručio je Josipović.

Potvrdio je informacije da dio njegovih suradnika na Pantovčaku odlazi na funkcije u novoj vladi, poput Predraga Matića, Joška Klisovića i Višnje Tafre, što je, istaknuo je, potvrda da je svoj ured popunio najboljim ljudima, s kojima će nastaviti kvalitetno surađivati.

Čist račun, duga ljubav

Upitan kako gleda na stabilnost nove vlade, s obzirom na učestale oštre istupe budućeg potpredsjednika vlade Radimira Čačića prema novinarima, odgovorio je kako u novoj vladi do sada vidi dobru suradnju, a za Čačića je rekao: "Bilo je nekih manje sretnih nastupa, ali to ide na dušu njega kao političara, svi političari trebali bi biti svjesni potrebe da s medijima održavaju korektne i dobronamjerne kontakte".

Na pitanje kako gleda na situaciju u hrvatskom nogometu, posebno nakon nedavnih uhićenja i optužbi za korupciju, Josipović je rekao kako u profesionalnom športu, kao i svakom drugom biznisu, treba vrijediti načelo "čist račun, duga ljubav", odnosno da se za posao plaća porez, a ne da se "svoj biznis vodi na račun društva".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 20.12.11. 13:40

Slažem se s predsjednikovim argumentima za održavanje referenduma krajem siječnja, a ne u ožujku, kako je bila najavila V.Pusić.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika