19.12.2011. / 19:04

Autor: Hina

Tadić za kosovsko pitanje predlaže "irski model"

Srbijanski predsjednik Boris Tadić predložio je u ponedjeljak da se za rješavanje kosovskog pitanja primijeni irski model čime bi se ubrzao proces pristupanja Srbije Eurospkoj uniji.

Boris TadićBoris TadićSrbijanski predsjednik Boris Tadić predložio je u ponedjeljak da se za rješavanje kosovskog pitanja primijeni irski model čime bi se ubrzao proces pristupanja Srbije Eurospkoj uniji.

"Republika Irska ne priznaje podjelu teritorijalnog integriteta (otoka), a ipak je članica Europske unije", rekao je Tadić u intervjuu za makedonski list Dnevnik.

Irski ustav govori "o ujedinjenju Irske (...) jedino mirnim sredstvima i uz demokratski izražen pristanak većine naroda obiju jurisdikcija", (Republike) Irske i Sjeverne Irske (u sastavu Velike Britanije), rekao je Tadić.

Spomenuo je i druga rješenja za teritorijalne prijepore u Europi, poput primjerice južnog Tirola.

Srbijanski predsjednik odbacio je mogućnost podjele Kosova i opet pozvao na donošenje "održiva rješenja" za Kosovo koje je neovisnost proglasilo 2008., što Beograd ne priznaje.

"Srbija nema iluzije da bi mogla da vratiti Kosovo u državni sustav Republike Srbije na način na koji je to bilo prije 2000. godine, ali Srbija ne odustaje od pregovora i traženja održivog rješenja", rekao je Tadić za skopski list "Dnevnik".

Europski čelnici na summitu 9. prosinca nisu Srbiji dodijelili status kandidata za pregovore o Europskoj uniji. Najavili su da će o tome odlučivati početkom 2012. Njemačka je posebice inzistirala na tomu da se Beograd potrudi poboljšati odnose s Kosovom.

Do danas je 83 država priznalo Kosovo, a među njima su Sjedinjene Države i 22 od 27 članica EU.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 19.12.11. 20:18

1990 je za Srbe vazilo pravilo,gdje su Srbi tu imaju pravo na odcijepljenje.Kad je u pitanju tudi teritorij.


registracija
12/1/11

bozhidar, 22.12.11. 19:27

tadic je netocan/nedovoljan kad usporedjuje kosovo ili bilo koji njen dio sa n. ireland.
u sj. irelandu [ajrland], vecinu pucanstva sacinjavaju protestanti, a ne katolici.
obe vjerske skupine potjecu od jednog te istog naroda: kelta [celts]; sto nije slucaj na kosovu; di zive dva sasvim razlicita naroda; t.j. srba [nastanjenim posvuda po kosovu] i albanca; razdjeljini takodjer vjerama.
dakle, ireland je ratom-osvojen od engleske te podjeljen po vjeri, a ne po narodnosti.
doduse, nisam protiv ujedinjena s.ireland sa juznim irelandom.
ali, eto, to se ne moze vise ostvariti vojnim ni politickim putem.
pa ako obje vjerske skupine sad zive u snosljivosti i sa dragosti jedni drugih i njihovih vjera te takodjer uzivaju sva osnovna prava, ne vidim opravadnje da se ireland sad dijeli.
pa ovo vazi i za srbiju, bosnu, i kosovo.
ne treba tamo podjele po vjeri/narodnosti ako svi zitelji imaju sva najvaznija osobna prava, a ne samo naka nebulozna vjerska, mrziteljska ili nacionalna.
ali, nazalost vecin srba su jos prepuni mitova, mrznje, nepogresivosti srpstva/pravoslavlja, itd. hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika