19.12.2011. / 19:20

Autor: Hina

Merkel protiv paralelnih struktura na Kosovu

Njemačka je kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak u Prištini pozvala Srbiju da prestane podupirati sunarodnjake na Kosovu te da traži mogućnosti razgovora s kosovskom vladom, nakon što su proteklih tjedana kosovski Srbi blokirali ceste i napadali snage NATO-a na Kosovu.

Angela MerkelAngela MerkelNjemačka je kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak u Prištini pozvala Srbiju da prestane podupirati sunarodnjake na Kosovu te da traži mogućnosti razgovora s kosovskom vladom, nakon što su proteklih tjedana kosovski Srbi blokirali ceste i napadali snage NATO-a na Kosovu.

"Potrebna su rješenja za slobodnu trgovinu i graničnu suradnju, nismo zainteresirani za paralelne (srpske) strukture na Kosovu", izjavila je Merkel nakon razgovora s predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem tijekom posjeta Kosovu u ponedjeljak u Prištini.

Barikade što su ih Srbi postavili kako bi obustavili promet na sjeveru Kosova trebaju se ukloniti, poručila je Merkel.

Trideset njemačkih i austrijskih vojnika ozlijeđeno je tijekom ovoga mjeseca, kad su stotine Srba pokušale spriječiti pokušaj NATO-a da ukloni barikade što su ih postavili Srbi. Nasilje na sjeveru Kosova potaknulo je Europsku uniju da 9. prosinca odgodi odluku o srbijanskoj kandidaturi za članstvo u EU-u.

Njemački je vojni kontingent s oko 1800 vojnika najveći od svih u sastavu snaga NATO-a na Kosovu (KFOR), a i zapovjednik KFOR-a je Nijemac.

Merkel je u Prištini izjavila kako je razgovarala sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, "kako bismo pronašli način za normaliziranje odnosa i želimo da i Kosovo da svoj doprinos, te da nastavi kontakte sa Srbijom i Tadićem".

Incidenti na sjeveru Kosova, gdje živi srpska manjina, započeli su u srpnju kad su kosovske vlasti poslale posebne policijske postrojbe u to područje, ali su ih naoružani Srbi u tome spriječili. NATO se nakon toga umiješao, pokušavši smiriti situaciju.

EU je, odlučujući o kandidatskom statusu Srbije, zaključio kako Srbija ne čini dovoljno kako bi popravila odnose sa svojom bivšom pokrajinom.

Thaci je nakon razgovora s Merkel izjavio kako podupire dijalog sa Srbima na sjeveru zemlje, kao i dijalog s Beogradom. "Vlada nije u sukobu s građanima na sjeveru, nego je zakon u sukobu s anarhijom. Imamo dobre odnose s Makedonijom, s Albanijom i Crnom Gorom. Htjeli bismo imati i dobre odnose sa Srbijom", dodao je.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika