Objavljeno u Nacionalu br. 840, 2011-12-20

Autor: Dragan Đurić

HDZ-ova predaja vlasti

Osvetnički plan Jadranke Kosor

Unatoč dogovoru s Kukuriku koalicijom, čini se da će bivša premijerka izbjeći normalnu primopredaju vlasti i tako od početka pokazati budućoj vladi da će oporba biti neugodna

Prema informacijama iz HDZ-ovih krugova, u toj
stranci postoje četiri frakcijePrema informacijama iz HDZ-ovih krugova, u toj stranci postoje četiri frakcijeNa zadnjoj sjednici vlade Jadranke Kosor prošloga petka nisu se čuli disonantni tonovi. Pljuštale su pohvale premijerki za njeno uspješno vođenje Vlade. Uočene su i riječi ministra Petra Čobankovića da je premijerkino djelovanje bilo toliko silovito da je on nije mogao slijediti. Toliko je hitra bila. Sama premijerka pak poručila je da u njenim "ormarima nema skrivenih kostura". Željela je reći da nasljedniku Zoranu Milanoviću nije ostavila nikakve skrivene mine koje bi mu mogle već u petak odmah početi zagorčavati život, ali i posao njemu i njegovoj vladi. No njeni protivnici iz HDZ-a upozorili su novinara Nacionala da namjere Jadranke Kosor pažljivije promotri, jer nisu bezazlene. Nasuprot dobrohotnim najavama, navodno nepostojeći "kosturi" mogli bi početi ispadati iz tih ormara mnogo prije nego što itko očekuje.


UKRATKO, JADRANKA KOSOR i njeni ministri nastojat će izbjeći normalnu primopredaju vlasti, u duhu najave Vladimira Šeksa da će buduća vlada imati veoma neugodnu oporbu. Iako će ministri biti u svojim uredima kako bi predali novim kolegama dužnost, na nižim, operativnim razinama neće imati tko predati posao, što je kudikamo opasnije, jer nije riječ o pukom protokolu. Naime, većina državnih tajnika već je razriješena dužnosti s datumom 22. prosinca ove godine, pa će u trenutku smjene vlasti oni već biti delegitimirani. Drugim riječima, na operativnoj razini Vlada neće moći djelovati punim kapacitetom najmanje dva tjedna. Stari državni tajnici, njih sedamdesetak, bit će razriješeni dužnosti, a ljudi koji bi ih trebali zamijeniti, budući zamjenici ministara neće moći zgotoviti potrebnu proceduru za preuzimanje dužnosti. Naime, samo za njihovu obveznu sigurnosnu provjeru potrebna su najmanje dva tjedna. Stoga će njihovo djelovanje u tom razdoblju biti formalno pod upitnikom.

NAMJERA JE BILA, procjenjuju Nacionalovi sugovornici iz HDZ-a, operativno obezglaviti rad državne uprave, a sve pod krinkom navodnog oslobođanja prostora za djelovanje njihovih nasljednika – malobrojnijih budućih zamjenika ministara. Doduše, do petka još ima dovoljno vremena da Jadranka Kosor promijeni tu besmislenu i osvetničku odluku. Oni i dalje smatraju da bi se primopredaja vlasti trebala obaviti na dostojanstven način. Dok se čeka na rasplet tog važnog pitanja, isti Nacionalovi izvori iz HDZ-a procjenjuju da do Nove godine ne treba očekivati ozbiljne sukobe na unutarstranačkoj sceni, u redovima nove najzastupljenije oporbene stranke - HDZ-a. Ali, po njima, nakog kratkotrajnog, privremenog zatišja, početkom sljedeće godine, pa sve do ožujka ili travnja kad će biti održan izborni sabor HDZ-a, treba računati da će obračun za tron HDZa biti žestok i beskompromisan. A on bi trebao završiti smjenom Jadranke Kosor s dužnosti predsjednice HDZ-a. U njihovu obrazloženju zašto Jadranka Kosor mora otići ne oslanjaju se samo na već izlizani argument da je sve izbore dosad izgubila. Ne samo one predsjedničke 2005. godine, kad je sama bila protukandidat bivšem predsjedniku Mesiću, predsjedničke izbore 2010. kad HDZ-ov predsjednički kandidat nije ušao ni u drugi izborni krug. Ona je, kao nositeljica izbornih lista, gubila izbore i onda kad je HDZ pobjeđivao, primjerice, na parlamentarnim izborima 2003. Po njihovu sudu, Jadranka Kosor je ovu izbornu kampanju vodila totalno pogrešno. Kako u porukama, koje je sama osmišljavala, tako i načinu organizacije predizbornih skupova. Skupovi su bili blijedi, bezbojni, a na njima se okupljao najmanji broj sljedbenika u povijesti svih HDZ-ovih predizbornih kampanja. Primjerice, u Vukovaru, gdje je Sanader okupljao i više od 10.000 ljudi, Jadranka Kosor je uspjela privući tek nešto više od 2000 sljedbenika da joj izraze potporu. Nije nikoga slušala, a ignorirala je i savjete stručnjaka za organizaciju kampanja iz PR agencije, tvrde Nacionalovi sugovornici. Kad je tajnim kanalima uspjela saznati kakav spot priprema Kukuriku koalicija, opet je sama krenula u improvizaciju, te smislila novi spot u kojem je pripovijedala da su HDZ-ovi birači tihi ljudi, koji izbjegavaju ankete, ali zato, kad iziđu na birališta, daju svoje glasove baš HDZ-u.

PREMA INFORMACIJAMA iz HDZ-ovih krugova, zasad se mogu definirati četiri frakcije. Za Jadranka Kosor i svita u Vinkovcima na otvaranju bazena 2010.Jadranka Kosor i svita u Vinkovcima na otvaranju bazena 2010.frakciju Jadranke Kosor tvrde da nema nikakvu potporu na terenu. Uz Davora Božinovića, ministra, Davora Stiera, njenog glavnog vanjskopolitičkog savjetnika, Martinu Banić, predsjednicu Mladeži HDZ-a, koja je u završnici mandata preuzela ulogu predstojnice premijerkina ureda, Marinu Dalić, koja možda ima potporu samo u bankarskim krugovima, u toj je skupini i Jasen Mesić. Drugoj je frakciji na čelu Vladimir Šeks, a u njoj su i Tomislav Ivić, Petar Čobanković i Branko Bačić. S njima, zasad, koketira i Božidar Kalmeta, ali je on ostavio otvorena vrata prema trećoj frakciji, koju predvodi Darko Milinović. On je i najavio da će se na predstojećem izbornom saboru kandidirati za predsjednika stranke. Iz predsjedništva HDZ-a uz njega će stati Luka Bebić, Andrija Hebrang, koji je odustao od najavljenog povlačenja s političke pozornice, Gordan Jandroković, Petar Selem, Ivan Šuker i Branko Vukelić. Njima će se, prema Nacionalovim izvorima, pridružiti Ivan Jarnjak, koji neće oprostiti skidanje s izbornih lista, zatim Marina Dropulić, Katarina Fuček i Ivanka Roksandić.

PREMDA ZASAD kao kandidat te treće struje figurira Darko Milinović, u njenim se krugovima ne isključuje mogućnost ni da se novi predsjednik stranke iznjedri iz redova nekoga od poznatih članova HDZa iza kojeg stoje prepoznatljivi rezultati. Tko bi to mogao biti, nitko ne govori, ali se iz tih krugova čuje da u toj ulozi ne vide Tomislava Karamarka, koji također ozbiljno razmišlja o svojoj kandidaturi za novog predsjednika HDZ-a. Tko će u tome presuditi, zasad još nema odgovora, ali Nacionalovi sugovornici vjeruju da će se dogovor uspjeti postići na dobrobit HDZ-a, za koji smatraju da je važan za budućnost Hrvatske. Na pitanje može li arbitar tog raspleta biti Ivo Sanader, bivši predsjednik HDZ-a koji je upravo izišao iz zatvora, odgovaraju njegovom izjavom nakon izlaska iz zatvora. A najavio je da se neće uključivati u politiku, nego će se isključivo posvetiti obrani na sudu zajedno sa svojim odvjetnicima.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 20.12.11. 09:17

Od Kosorice se može očekivati samo ogromna količina primitivizma,gluposti i nazadnjačke politike.Sa svoje nove pozicije može samo izigravati još veću budalu nego do sada a ako je ona nekome prijetnja,onda je to sigurno prijetnja samom HDZ-u.Međutim,što je manje novca na tržištu i u crnim fondovima,to će doći do bržeg rasula u HDZ-u.HDZ je stranka interesnih skupina i pojedinaca koji nemaju više interesa biti u takvoj asocijaciji. Nema više love od koje se može biti i dobar(najbolji)domoljub kao i vjeran sljedbenik misli Jadranke Kosor,pa samim tim prestaje i svrhovitost članstva.Uostalom sve su ovo urotničke zavjere protiv HDZ-a.Te zavjere su koštale HDZ vlasti a nikako pogrešna,naopaka,nemoralna i nadasve pohlepna politika.Utkana u samu srž HDZ-a od njenog osnutka.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.12.11. 10:54

fluid, slažem se, biti će interesatno sve to gledati, prava sapunica u stvarnom životu.


registracija
19/10/11

RenaldoZ, 20.12.11. 16:32

Još uvijek sam mišljenja da je HDZ stranka koju treba zabraniti barem na deset godina.


registracija
19/10/11

RenaldoZ, 20.12.11. 16:37

Ovom bjeloglavom kokoškom bi se trebali pozabavit psihijatri jer očigledno boluje od shizofrenije koja je psihička bolest, složeni poremećaj funkcije mozga koja se sastoji od skupa karakterističnih simptoma. Shizofrenija oboljeloj osobi otežava, iskrivljava ili sasvim onemogućuje razlikovanje stvarnih (realnih) od nestvarnih (nerealnih) doživljaja ili iskustava. Zbog krivog prepoznavanja stvarnosti, logično razmišljanje gubi svoje uobičajene odrednice i kreće se nama nerazumljivim i nelogičnim kolosjecima stoga bi takve osobe trebalo pod hitno hospitalizirati u zatvorene ustanove di će glumit leptire ili kokoši! Odavno tvrdim da su izgubili dodir sa stvarnošću. Ti valjda i u snu plješću.
Ne mogu vjerovati koliko su lupeži mandata dobili, 44 a mislio sam da neće više od 20. Već sam se uplašio, kako se bližila ponoć, da će lupeži preči brojku 50. Sada se vidi koliko kradezeovaca su uzdržavali, koliko poltrona su plaćali ukradenim novcem i novcem nas poreznih obveznika. Čestitam pobjednicima i neka se prime posla da svu tu žgadiju potrpaju iza rešetaka i uzmu im pokradeno te vrate tamo gdje pripada. A što se tiče njihovih „čistih“ ruku, prljave se toliko da se niti varekinom ne daju oprati. Sami su se ponižavali svojim nedjelima i bahatošću, jedino nisu poklekli jer za lopovluk uvijek imaš snage, pogotovo ako ništa drugo ne radiš već samo razmišljaš kako ćeš što više drpiti. Eto, to su radili kradezeovci.


registracija
1/12/09

nadir, 22.12.11. 23:42

RenaldoZ, ti si sve rekao i za nas nema se šta dodati.
Čudim se da ima još debila koji veličaju Hdz,ali i njima odzvanja zadnje zvono.
Pobjednici pokažite tko ste!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika