Objavljeno u Nacionalu br. 840, 2011-12-20

Autor: Damir Petranović

Inat na račun poreznih obveznika

Žestoki HDZ-ovac bolnici izbio dva milijuna kuna

Spor potječe još iz 2004. i 2005. godine: Marasovićevom odlukom poništen je javni natječaj na kojemu je pobijedio Hrvoje Njirić, pa je uz žestoko protivljenje arhitektonske struke raspisan pozivni natječaj na kojemu su sudjelovala tek tri arhitekta. Sad sve dolazi na naplatu

Nakon što koalicijska vlast smijeni ravnatelja splitske bolnice Dujomira Marasovića, što je scenarij koji se smatra gotovom stvari, njegovom nasljedniku na naplatu će doći golemi i nepotrebni trošak koji je rezultat isključivo Marasovićeva inata i ignoriranja propisa. Kako Nacional doznaje, sedam godina nakon izbijanja afere oko projekta za izgradnju rodilišta u Splitu, Općinski sud uvažio je tužbu zagrebačkog arhitekta Hrvoja Njirića.

Za naknadu štete, kamate te sudske troškove KBC Split morat će isplatiti preko dva milijuna kuna. Spor potječe još iz 2004. i 2005. godine: Marasovićevom odlukom poništen je javni natječaj na kojemu je pobijedio upravo Njirić, pa je uz žestoko protivljenje arhitektonske struke raspisan pozivni natječaj na kojemu su sudjelovala tek tri arhitekta. Pobijedio je Vjekoslav Ivanišević, tada član HDZa, po čijem projektu je rodilište vrijedno oko 38 milijuna eura na koncu i izgrađeno. Zaradio je oko 3,5 milijuna kuna državnog novca. Njirićev projekt na Firulama je predviđao rodilište paviljonskog tipa, s niskom gradnjom i brojnim unutarnjim dvorištima, što su u bolnici proglasili 'nefunkcionalnim' iako su i medicinska i arhitektonska struka tvrdili suprotno.

Dapače, upravo je rad zagrebačkog arhitekta publiciran u brojnim inozemnim stručnim časopisima kao 'iskorak u noviji humaniji vid porodiljstva'. Nakon poništenja natječaja Udruga arhitekata javno je pozvala sve pripadnike struke da bojkotiraju idući, a sedmorici svojih članova koji su u njemu ipak sudjelovali kao natjecatelji ili članovi žirija (Vjeko Ivanišević, Ante Kuzmanić, Dario Gabrić, Eduard Katačić, Niko Mrčić, Ante Uglešić i Dražen Colnago) izrekla je disciplinske mjere. Nekima od njih, među ostalima i Ivaniševiću, na kraće vrijeme oduzete su licence, a dvije godine nisu smjeli sudjelovati u radu ocjenjivačkih sudova i konkurirati za stručne nagrade. Nije ih previše pogodilo.

Sudski spor s Njirićem i izglednu nepovoljnu presudu Marasović je posljednjih mjeseci namjerno otezao kako bi odgodio davanje povoda za vlastitu smjenu. Mandat ovog istaknutog i žestokog HDZ-ovca na čelu Kliničkog bolničkog centra Split istječe za nešto manje od godinu dana. Ipak, kaznenu i materijalnu odgovornost za ovaj čin Marasović vjerojatno neće snositi, dok će njegov nasljednik smisliti kako da iz ionako premalog bolničkog budžeta isplati dva milijuna kuna. Marasović će, vjerojatno, opet reći da je na meti Udbe.

Vezane vijesti

Marasović: Svaka je budala znala da HDZ gubi izbore

Marasović: Svaka je budala znala da HDZ gubi izbore

Dosadašnji predsjednik splitskog HDZ-a Dujomir Marasović na današnjoj je izbornoj skupštini te stranačke organizacije rekao da se ne slaže s… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 20.12.11. 12:18

Propast 2 milijuna kn državnog novca HDZ zabrinjava kao gubitak 2 kn normalnog zaposlenog građana.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 20.12.11. 13:40

Eto sad znate tko je u Splitu devastirao gradnjom.


registracija
7/3/11

medjimurec, 20.12.11. 14:42

Ne samo "zestoki HDZ-ovac " nego i clan ribickog drustva i drustva nasa djeca - novinar zaboravio napisat --


registracija
14/11/07

laufer, 20.12.11. 15:03

Zemlja dembelija.
Napraviš milijunsku štetu i nikom ništa.
A bakicu koja prodaje krpe na osječkoj tržnici da bi (pre)živjela, država trpa u zatvor.


registracija
27/7/09

verina, 21.12.11. 13:17

A zašto ne bi odgovarao i svojom imovinom nadoknadio štetu koju je izazvao? Nemamo takve zakone? Ili ih ne primjenjujemo? Nije uobičajeno? Pa, vrijeme je da se stvari počnu mijenjati i da ljudi odgovaraju za posao za koji su (pre)plaćeni.


registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 21.02.12. 11:20

Kukukulele, moj (debelo-)kožni, HDZ-ovsko splitski doture, Marasoviću!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika