Objavljeno u Nacionalu br. 840, 2011-12-20

Autor: Davor Pašalić

Bal vampira u Zemunu

'Republika Srpska Krajina je u našim srcima i mislima, bit će naša kad-tad'

Skupština RSK održana je u ZemunuSkupština RSK održana je u ZemunuSkupština Republike Srpske Krajine (RSK) u progonstvu je u nedjelju u Zemunu održala svečanu sjednicu povodom 20. godišnjice formiranja države RSK. Skup je održan u baraci koju koristi zemunski Opštinski odbor Srpske radikalne stranke (SRS), partije čijem se lideru Vojislavu Šešelju sudi pred Haaškim tribunalom povodom optužnice za ratne zločine. “Hrvati su 1995. godine okupirali RSK, ali je ona u našim srcima i mislima i biće naša kad–tad. Nema sile sposobne da nas natjera da se odreknemo naše Krajine”, izjavio je predsjednik Skupštine Rajko Ležajić na skupu osamdesetak ljudi, koji je predstavljao dio predizbornih aktivnosti SRS-a.

Uz ocjenu da su “EU i NATO pomogli Hrvatima da okupiraju RSK“, a zatim “okupirali koljevku srpskog naroda na Kosovu i proglasili lažnu državu Kosovo”, Ležajić je pozvao sve prisutne da u svom okruženju šire glas da treba podržati SRS, jer je ta partija “dokazani čuvar Srba i srpstva”. “Samo nam moćna Srbija može pomoći da se vratimo u RSK”, rekao je Ležajić, optužujući vlasti u Beogradu i bivše Šešeljeve suradnike Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića i njihovu Srpsku naprednu stranku da žele Srbiju uvesti u EU i NATO. Uz konstataciju da su krajiški Srbi uvijek bili tolerantni prema Hrvatima “jer su znali da ih je 80 posto prešlo iz pravoslavlja u katoličanstvo”, Ležajić je izjavio da je pomirenje moguće tek kada Hrvati sklope mir sa RSK, vrate svu opljačkanu imovinu, pokaju se za zločine i nadoknade potraživanja svakog krajišnika”.

“Nova vlada Hrvatske ima priliku da se pokaže u ispunjavanju tih uvjeta”, rekao je Ležajić. Poslanik SRS-a u Skupštini Srbije i predsjednik vlade RSK u progonstvu Milorad Buha izjavio je da Hrvatska krajiškim Srbima duguje 50 milijardi eura i, osvrćući se na povijesne korjene problema, dodao: “Hrvati su se u 18. stoljeću odrekli svog jezika i prihvatili naš, s ciljem da protjeraju Srbe.”

Uz fotografije ratnih zločinaca Mile Martića i Momčila Đujića i prisustvo ljudi u uniformama s oznakama “srpski četnici”, Dušan Lazić je proglašen za četničkog vojvodu, a Buha je odlikovan Ordenom vojvode Momčila Đujića. “Uložit ćemo napore da 21. godišnjicu obilježimo u slobodnoj RSK i njenom glavnom gradu Kninu”, rekao je Ležajić okupljenima, kojima su ponuđene knjige “Obredne pjesme drevnih Srba iz Indije”, “I od Istre do Drine Srbija”, “Najstariji jezik Biblije“, “I bogovi su govorili srpski”, “Karpatski Srbi”...

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 22.12.11. 02:21

A Mars, Saturn, Jupiter i ostali "vekovni delovi" RSK-e???

Nije fer zaboraviti sjeverne visinske "srpske pokrajine"!!

Koje lude kreature!!!!


registracija
14/11/07

laufer, 12.01.12. 15:43

Najjači su naslovi knjiga.
Kakvi su to psihopati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika