20.12.2011. / 09:40

Autor: Hina , Nacional.hr

Eurozona 150 milijarda eura MMF-u

Ministri financija zemalja članica EU-a održali su u ponedjeljak telefonsku sjednicu na kojoj su potvrdili da će zemlje eurozone osigurati dodatnih 150 milijardi eura za MMF u obliku bilateralnih zajmova

Zemlje članice Europske unije potvrdile su u ponedjeljak da će bilataralnim zajmovima povećati kreditne sposobnosti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) te utvrdile međusobnu raspodjelu toga doprinosa između zemalja eurozone.

Ministri financija zemalja članica EU-a održali su u ponedjeljak telefonsku sjednicu na kojoj su potvrdili da će zemlje eurozone osigurati dodatnih 150 milijardi eura za MMF u obliku bilateralnih zajmova.

Na zadnjem summitu EU-a dogovoreno je da će EU pridonijeti jačanju kreditnih sposobnosti MMF-a za 200 milijardi eura. Preostalih 50 milijardi trebale bi osigurati zemlje članice EU-a izvan eurozone, ali to zasad nije sigurno.

Od 17 zemalja eurozone, njih 13 je najavilo da će osigurati 150 milijardi. Četiri zemlje su izuzete - Grčka, Portugal i Irska jer primaju međunarodnu pomoć te Estonija, koja je u eurozoni od početka ove godine, a kao temelj za izračun doprinosa svake članice uzeta je 2010. godina.

"Ministri su danas potvrdili da će zemlje članice eurozone, kao dio širih međunarodnih napora da se pojača kapital MMF-a, osigurati 150 milijardi eura dodatnih sredstava kroz bilateralne zajmove", kaže se u priopćenju koje je nakon telefonskog sastanka objavilo Vijeće EU-a.

U priopćenju se dodaje da su Češka, Danska, Poljska i Švedska iskazale volju da sudjeluju u jačanju kapitala MMF-a, a da je Velika Britanija najavila da će svoj doprinos "definirati početkom sljedeće godine u okviru G20".

Ministri financija su također pozvali ostatak svijeta da pridonesu jačanju MMF-a kako bi se očuvala financijska stabilnost u svijetu.

"Europska unija bi pozdravila da zemlje članice skupine G20 te ostale članice MMF-a, koje su financijski jake, podupru napore na očuvanju globalne financijske stabilnosti doprinosom za jačanje sredstava MMF-a", kaže se u priopćenju.

Raspodjela tereta među članicama eurozone napravljena je prema njihovim kvotama u MMF-u iz 2010. godine. Najveći dio od 150 milijardi eura osigurat će najveće europsko gospodarstvo Njemačka, 41,50 milijardi, zatim Francuska 31,40 milijardi eura, Italija 23,48, Španjolska 14,86, te Nizozemska 13,61 milijardi.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika