Objavljeno u Nacionalu br. 411, 2003-09-30

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

SF MELODRAMA STEVENA SODERBERGHA

Uspjela SF melodrama Stevena Soderbergha s Georgeom Clooneyjem koja je, tko zna iz kojih razloga, zaobišla domaća kina

Manje izbirljivima nadigravanje glavnih glumaca možda izmami poneki osmijehManje izbirljivima nadigravanje glavnih glumaca možda izmami poneki osmijehNakon što su ga šefovi Foxa pitali zanima li ga fantastika, Steven Soderbergh prisjetio se kultnog romana Stanislava Lema o tajnovitom planetu koji proizvodi replike ljudi koje smo voljeli i izgubili, brzo napisao scenarij i po običaju sve sam snimio i montirao. Iako je Lemov roman 1972. ekranizirao glasoviti Andrej Tarkovski, Soderberghovo ostvarenje teško se može nazvati remakeom, prije još jednim njegovim začudnim potezom. Naime, u samo četiri godine nakon briljantnog ljubavnog krimića “Daleko od očiju” (1998.-2002.) Soderbergh je uspio režirati dva gotovo art filma (“Osveta”, “Licem u lice”), jedan remake tv serije (“Traffic”), jedan naizgled tipični hollywoodski film (“Erin Brockovich”) i jedan remake hita Franka Sinatre (“Ocean’s Eleven”), potvrdivši status danas naraznovrsnijeg hollwoodskog filmaša. “Solaris” osim toga svjedoči i o Soderberghovu jedinstvenom položaju unutar hollywoodske industrije: tko drugi može u današnjim uvjetima snimati osobne, visokobudžetne SF filmove?
Za razliku od filozofski raspoloženog Tarkovskog, čiji film ipak koristi kao jedan od izvora, Soderbergh se, među obiljem tema koje je nudio Lemov predložak, najviše pozabavio ljubavnom pričom. Rezultat je začudan film laganog ritma, minimalistički režiran, s izvrsnim Clooneyjem u glavnoj ulozi.
“Novi” “Solaris” nije doduše velik film (prema Tarkovskom rezervirani Andrew Sarris s pravom tvrdi da nije ni “stari”): da je pripremeljen na brzinu, povremeno se itekako osjeća, kao i to da smo sve to skupa već vidjeli. Međutim, “Solaris” nije ni film koji će bitno narušiti sliku o Soderberghu kao jednom od najzanimljivijih hollywoodskih autora, ne shvatimo li, naravno, njegovu beskrajnu slobodu u izboru tema i pristupa kao izostanak autorskog stava. Uostalom, kao i u slučaju njegova neskrivenog uzora Richarda Lestera, tretirati Soderbergha standardnim kritičkim aparatom uzaludan je posao. Soderbergha snimanje filmova prije svega beskrajno zabavlja, a glavna mu je preokupacija kako što kvalitetnije riješiti konkretnu situaciju, što je vidljivo i iz njegova komentara DVD izdanju. Upravo spomenuti komentar, tijekom kojega brbljavom Soderberghu društvo pravi i jedan od producenata, sve zagonetniji James Cameron, najzanimljiviji je dodatak izdanja. Kolekcionari, oprez – njih dvojica najavljuju i produljenu verziju!
Ostaje zagonetnim zbog čega “Solaris” nije igrao u našim kinima? To što je propao u Americi slabo je opravdanje; unatoč sve pustijim dvoranama teško je povjerovati da Soderbergh i, osobito, Clooney ne bi privukli više gledatelja od većine naslova sve sumanutijeg kinorepertoara.
Dean Šoša

Continental Film
Solaris; am.SF melodrama; 2002.
R: Steven Soderbergh; GL: George Clooney, Natascha McElchone, Jeremy Davies, Viola Davis

FILM: 3
DVD: 3

BRILJANTIN 2
VTI
DVD

Bez redatelja Randala Kleisera, Johna Travolte i Olivije Newton-John nastavak izvrsnog “Briljantina” u režiji koreografa originala, Patricie Birch, nije imao nikakva smisla, no tako nisu mislili šefovi Paramounta 1982. Čak 63. na glasovitoj IMDb-ovoj listi najgorih filmova, drugi “Briljatnin” ipak zaslužuje jednu zvjezdicu zbog pojave Michelle Pfeiffer i svjedočanstva o tome što je sve trebala proći da bi izrasla u jednu od najsenzualnijih američkih glumica.
DVD izdanje donosi dobar zvuk i sliku, a izostanak priloga ovaj put čak i veseli. (D.Š.)
Grease 2, am. glazb. komedija; 1982.
R: Patricia Birch
GL: Maxwell Caulfield, Michelle Pfeiffer
FILM: 1
DVD: 1

ČISTA SRIJEDA
DISCOVERY
DVD i VHS

Kriminalistička drama osrednjeg glumca i za nijansu još lošijeg redatelja Edwarda Burnsa (‘Braća McMullen’) primjer je koliko neatraktivno može izgledati mafijaška priča u New Yorku dohvati li je se netko poput Burnsa. Dijaloški nalik meksičkim sapunicama, ‘Čista srijeda’ najviše šteti Elijahu Woodu (‘Gospodar Prstenova’) kojemu ostaje nada da će Peter Jackson napraviti svetogrđe i produljiti serijal izvan granica Tolkienove proze. DVD izdanje nudi iscrpni Burnsov komentar, prepun iskrenog, uzalud potrošenog entuzijazma. (D.Š.)

Ash Wednesday, am. krim. drama; 2002.
R: Edward Burns
GL: Edward Burns, Elijah Wood
FILM: 1
DVD: 2

Analiziraj ovo VIDEO/DVD
(Issa)

Već i neinventivan naslov nastavka velikog hita ‘Analiziraj ono’ nije slutio na dobro. Komedija o prepucavanju mafijaša i njegova psihijatra provukla se kroz ušicu igle na izmaku 90-ih, kad je ‘Obitelj Soprano’ već nemilosrdno cijedila isti (ionako ne baš friški) zaplet, no tri godine poslije ta priča u kinima više nije imala šansi. Manje izbirljivima nadigravanje glavnih glumaca možda izmami poneki osmijeh, no uglavnom su u pitanju propuštene prilike (scene na snimanju serije o mafijašima mogle su biti urnebesnije), pa se cjelina doima suhoparno. Uzgred, nakon ‘Razbješnjelog bika’ Robert De Niro i nekoć zanosna Cathy Moriarty prvi put nastupaju zajedno.
Dodaci na DVD-u sadržavaju reklamni prilog o filmu i rutinski audio komentar redatelja Harolda Ramisa. (N.P.)

Analyze That, am. krim. komedija, 2002. R: Harold Ramis GL: Robert De Niro, Billy Crystal, Lisa Kudrow, Joe Viterelli

Film dva
DVD dva

Ispod površine VIDEO/DVD
(UCD)

Podmornički okultni triler iz 2. svjetskog rata jedan je od velikih komercijalnih krahova lanjske američke sezone, ali ne zbog vrijednosti filma: kompanija Miramax držala ga je godinu dana u ‘bunkeru’, ne znajući što bi s njim, i zatim ga distribuirala bez ikakve reklame. Šteta, jer u pitanju je jedno od zanimljivijih recentnih hollywoodskih ostvarenja, koje je isprva trebao režirati Darren Aronofsky (‘Rekvijem za snove’), ali je posao dobio iskusniji David Twohy (‘Planet tame’). Zbog obilja likova i kompliciranog zapleta, film treba pogledati bar dvaput, ali se trud isplati, jer je Twohyjeva redateljska izvedba virtuozna.
DVD domaće izrade nudi u dodacima prebrbljav audio komentar redatelja i dijela glumačke ekipe, tri zanimljive izbačene scene i fragmente sa snimanja. (N.P.)

Below, am. rat. fant. triler, 2002. R: David Twohy GL: Matt Davis, Bruce Greenwood, Olivia Williams, Holt McCallany

Film četiri
Dvd dva

Posao za stranca VIDEO/DVD
(UCD)

Hvaljeni niskobudžetni prvijenac Patricka Stettnera intrigantna je triler-drama o nadigravanju dviju žena (izvrsne uloge veteranke Stockard Channing i mlade Julije Stiles) u okrutnom svijetu korporacijskog biznisa: jedna prihvaća njegove zakone, premda je zbog njih žrtvovala privatni život, dok je druga poput teroristice koja ga pokušava minirati iznutra. Iako je povremeno na razmeđi kazališnog komada i tv drame, u pitanju je filmično djelce neugodne tenzije.
DVD izdanje domaće izrade je bez ikakvih dodataka. (N.P.)

The Business of Strangers, am. psih. triler-drama, 2001. R: Patrick Stettner GL: Stockard Channing, Julia Stiles, Frederick Weller

Film tri
Dvd jedna

Cahill DVD
(Issa)

Jedna od lošijih suradnja Johna Waynea i njegova ‘kućnog’ redatelja Andrewa McLaglena ipak je gledljiv vestern zahvaljujući netipičnoj priči o okorjelom šerifu koji prekasno shvati da je zbog lova na kriminalce zapustio svoja dva sina.
DVD izdanje je zanimljivo zbog netipičnog truda da se rutinski filmovi opreme ambicioznije. Na žalost, trud nije urodio osobitim rezultatom. Kraći promotivni dokumentarac ‘Čovjek iza zvijezde’ sadržava tek nešto malo kadrova sa snimanja, a redateljev audio komentar krcat je pauzama i ponavljanjima. (N.P.)

Cahill US Marshall, am. vestern, 1973. R: Andrew McLaglen GL: John Wayne, Gary Grimes, Neville Brand, George Kennedy

Film dvije
DVD dvije

Uhvati me ako možeš VIDEO/DVD
(Blitz)

Najmoćnijeg hollywoodskog filmaša Stevena Spielberga zaintrigirala je istinita priča o Franku Abagnaleu jr., velikom varalici i krivotvoritelju iz 60-ih, možda i stoga što je dotični tip doveo do savršenstva tezu da je sve u prividu, a ništa u zbilji – što je credo mnogih redatelja. Leonardo DiCaprio blistavo je utjelovio glavnog junaka, a odlični su i Christopher Walken i Tom Hanks u ulogama njegova pravog i zamjenskog oca. Spielberg je realizirao film s puno stila – iako bi se moglo prigovoriti gotovo dvoipolsatnoj duljini te povremeno prenaglašenoj sentimentalnosti koja kvari vrlo fini, oporohumorni dramski ton.
Domaće DVD izdanje razočarava, jer su s njega pobacani svi dodaci sa stranog diska koji rasvjetljavaju u nas ne osobito poznatu Abagnaleovu ličnost. (N.P.)

Catch Me If You Can, am. krim. humor. melodrama, 2002. R: Steven Spielberg GL: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken

Film četiri
DVD dva

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika