20.12.2011. / 12:02

Autor: Deutsche Welle , Nacional.hr

Füle: Ne tražimo priznanje Kosova

Na kraju, neću se raditi o odricanju od državnog interesa bilo koje vrste, već o dogovoru o praktičnom i održivom rješenju od kojeg će obje strane imati koristi

Štefan FüleŠtefan FüleEuropski povjerenik za proširenje Štefan Füle izjavio je da je EU u potpunosti posvećena proširenju i da je Srbija na dobrom putu da u ožujku dobije status kandidata za članstvo u EU ukoliko ostvari daljnji napredak u dijalogu s Kosovom o praktičnim pitanjima, bez ispunjavanja novih uvjeta.

Članice EU "sada očekuju od Srbije da učvrsti do sada postignute rezultate u dijalogu s Prištinom, uključujući i sporazumjevanje za rješenje o inkluzivnoj regionalnoj suradnji, s ciljem da status kandidata bude odobren", rekao je Füle u intervjuu za "Novosti".

"Da bude jasno, Europska komisija nije u poziciji niti namjerava Srbiji nametnuti priznavanje neovisnosti Kosova. Neću ulaziti u detalje razgovora između Beograda i Prištine oko formula koje bi omogućile da princim inkluzivne regionalne suradnje bude u potpunosti primjenjen, ali ohrabren sam činjenicom da su obje strane napravile korake u smjeru kompromisnog rješenja koje će biti praktično i uravnoteženo. Na kraju, neću se raditi o odricanju od državnog interesa bilo koje vrste, već o dogovoru o praktičnom i održivom rješenju od kojeg će obje strane imati koristi", rekao je Füle.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
29/11/11

pkoeljo, 20.12.11. 12:29

Stvarno mi nije jasno zašto je Hrvatska morala prihvatiti arbitražni postupak sa Slovenijom, kao uvjet za nastavak procesa udruživanja u EU. Mislim da nismo trebali popustiti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika