20.12.2011. / 13:16

Autor: Hina

USKOK od Mađara ponovno zatražio ispitivanje Hernadija

USKOK je danas izvijestio da je Mađarskoj uputio još jednu zamolnicu za ispitivanjem čelnika MOL-a Zsolta Hernadija jer bez toga ne može završiti istragu koju protiv njega vodi zbog navodnog davanja 10 milijuna eura mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za dobivanje upravljačkih prava u Ini.

Zsolt HernadiZsolt HernadiUSKOK je danas izvijestio da je Mađarskoj uputio još jednu zamolnicu za ispitivanjem čelnika MOL-a Zsolta Hernadija jer bez toga ne može završiti istragu koju protiv njega vodi zbog navodnog davanja 10 milijuna eura mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za dobivanje upravljačkih prava u Ini.

Novu zamolnicu mađarskim pravosudnim tijelima USKOK je putem međunarodne pravne pomoći uputio početkom prosinca.

Prvu zamolnicu za ispitivanjem predsjednika uprave mađarske naftne kompanije Vrhovno državno odvjetništvo Mađarske je odbilo zbog nacionalnih interesa. U odgovoru USKOK-u od 14. srpnja naveli su kako nisu u mogućnosti udovoljiti zamolbi jer bi "prenošenje traženih podataka ugrozilo sigurnost Republike Mađarske". Izvijestili su i da su pozvali Središnje glavno državno odvjetništvo za istrage radi provođenja istrage u svezi navedenog kaznenog djela.

S obzirom da Hernadi nije ispitan, protiv njega je postupak razdvojen te je istraga i dalje u tijeku, a biti će završena kada mađarska nadležna tijela udovolje zamolbi ili kada ga sama ispitaju i dostave njegov iskaz, kažu u USKOK-u iz kojega su 21. rujna glavnom tužitelju Mađarske Peteru Poltu predali preslike svih dokaza radi korištenja u postupku u Mađarskoj.

Neki hrvatski mediji jučer su objavili izjavu glasnogovornika MOL-a da je Hernadi dao iskaz mađarskim istražiteljima i odgovorio na sva njihova pitanja. Hernadi je navodno istražiteljima ispričao da se sa Sanaderom upoznao u kolovozu 2004. preko Wima Van Velzena, bivšeg potpredsjednika Europske pučke stranke koji je svojedobno bio Sanaderov savjetnik. Čelnik MOL-a navodno je potvrdio kako se sa Sanaderom često sastajao i nakon što dao ostavku na mjesto premijera, a za sporan sastanak u zagrebačkom restoranu Marcelino kazao je da je organiziran na intervenciju Roberta Ježića koji je htio da Dioki preuzme upravljanje Ininim pogonom za odvajanje etana.

Ježić je, inače, jedan od ključnih USKOK-ovih svjedoka na suđenju Sanaderu za primanje 10 milijuna eura mita od Hernadija, koji se vodi na zagrebačkom Županijskom sudu. Vlasnik Diokija navodno je USKOK-u izjavio da je preko njegovih tvrtki u Švicarskoj Sanaderu isplaćena polovina iznosa mita. Sanaderovi odvjetnici smatraju da Ježić tereteći njihovog branjenika želi "kupiti" bolju poziciju u drugim postupcima pokrenutima protiv njega.

Iz MOL-a od početka odbacuju optužbe na račun njihovog čelnika i tvrde da nije bilo nikakvih isplata ni dogovora o plaćanju ni s jednim od aktera i donosioca odluka na hrvatskoj političkoj sceni, ni izravno ni neizravno, ni prije ni nakon dioničarskog ugovora.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika