20.12.2011. / 14:14

Autor: Nacional.hr

Roubini preklinje

'Ne možemo riskirati da izgubimo još jednu godinu'

"Najkasnije do 2013. ali vjerojatno već 2012. mogla bi se ostvariti najgora predviđanja o dvostrukoj recesiji u SAD-u, kaosu u eurozoni i zaustavljanju gospodarskog rata u Kini", zaključuje Roubini

Nouriel RoubiniNouriel RoubiniAmerički ekonomist Nouriel Roubini, poznat kao stručnjak koji je predvidio slom američkog tržišta nekretnina i početak globalne recesije, u svom je tekstu za Financial Times upozorio kako tri najveće svjetske ekonomije (Kina, SAD i eurozona) protekle tri godine zatvaraju oči pred očitim problmima u gospodarstvu, financijama i njihovim budžetima.

Roubini ističe kako je SAD odgađala svoju fiskalnu konsolidaciju i izbjegavala druge strukturne reforme koje su nužne za gospodarski rast. Eurozona je zatvarala oči pred činjenicom da su neke njene članice pred bankrotom, dok je Kina inzistirala na slaboj valuti kako bi poticala svoj izvoz, a dobila je visok postotak štednje i mali potrošnje.

"U 2012. će postati jasno da je princip 'skrivanja pod tepih' neisplativ. Kada je domaća potražnja slaba, a privatna i javna potrošnja je ograničena, svaka zemlja se okreće slabijoj vlauti kako bi potaknula izvoz. No, ako je jedna valuta slabija, druga treba biti jača i dok se robna razmjena u jednoj zemlji poboljšava, u drugoj se pogoršava. Napetosti među valutama mogu dovesti do 'rata valuta' i na kraju do 'trgovačkih ratova'", upozorava Roubini.

Ističe kako će u 2012. kombinacija pritiska tržišta i konflikatana političkoj sceni onemogući daljnje zatvaranje očiju pred problemima.

"Nekoliko članica eurozone možda će morati restrukturirati svoj dug i čak razmisliti o napuštanju zajedničke valute. Usporavanje gospodarskog rata u Kini moglo bi biti još izraženije, a tržišta u SAD-u će biti pod utjecajem političke 'pat pozicije' koja će biti rezultat nepoduzimanja nužnih poteza za rješavanje velikog deficita", upozorava Roubini.

Na kraju naglašava kako ukoliko najveća svjetska gospodarstva nastave sa svojom 'igrom' i pokušaju ignorirati goruće probleme još jednu godinu, problemi će prerasti iz rješivih u nerješive.

"Najkasnije do 2013. ali vjerojatno već 2012. mogla bi se ostvariti najgora predviđanja o dvostrukoj recesiji u SAD-u, kaosu u eurozoni i zaustavljanju gospodarskog rata u Kini", zaključuje Roubini.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika