20.12.2011. / 15:04

Autor: Hina

Srakić: Nadati se da će nova vlast odgovoriti izazovima vremena

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit predsjednik HBK msgr. Marin Srakić na tradicionalnoj predbožićnoj konferenciji za novinare je, osvrnuvši se na traženje novinara na stanje u društvu, izrazio nadu da će nova vlast odgovoriti izazovima vremena.

Marin SrakićMarin SrakićĐakovačko-osječki nadbiskup i metropolit predsjednik HBK msgr. Marin Srakić na tradicionalnoj predbožićnoj konferenciji za novinare je, osvrnuvši se na traženje novinara na stanje u društvu, izrazio nadu da će nova vlast odgovoriti izazovima vremena.

Govoreći o ulasku Hrvatske u EU, izrazio je očekivanje da će hrvatski građani na referendumu biti za ulazak u EU jer, poručio je, to je budućnost Hrvatske.

Također je odbacio kritike na račun bogatstva Crkve, rekavši da se i ona odrekla dijela sredstava za socijalne programe.

U svojoj božićnoj poruci nadbiskup Srakić je kazao kako je Božić blagdan nade. Stavivši Božić u kontekst suvremenog života i zamki koje sobom nosi, rekao je kako, nažalost, u suvremenoj kulturi, snažno obilježenoj sekularizacijom, izrazi kao što su spasenje, vječni život, nada, s mukom pronalaze prostor i sve više postaju nerazumljive riječi.

"Pod utjecajem tehnološko-znanstvenog napretka čovjek svoj život često promatra samo unutar često ljudskog i ovozemaljskog obzorja u kojem više nema mjesta za nešto što je iznad, a onda nema mjesta ni za sama Boga", kazao je Srakić.

Rekavši kako suvremeni čovjek živi u neobičnoj i u mnogočemu proturječnoj situaciji, dodao je: "S jedne strane, upada u zamke i cijeni samo svoje uspjehe te misli samo na ono neposredno, ne razmišljajući o budućnosti. S druge strane, kad uspije podignuti pogled iznad svojih uspjeha, u dubini svoga bića otkriva silnu čežnju nade. Ljudi smatraju da napredak može snažno poboljšati kvalitetu života. No toliko se puta pokazalo da društvo, uza sav napredak, nije u stanju pronaći oblike međunarodnog suživota koji bi poštovali dostojanstvo svakog čovjeka", kaže nadbiskup u svojoj poruci.

Navodi kako u novije vrijeme gospodarski i sigurnosni problemi na nacionalnoj razini kao da poprimaju svjetske i planetarne razmjere. "Visoka stopa nezaposlenosti, socijalna nesigurnost, porast siromaštva, politički sukobi, toleriranje elemenata koruptivnog ponašanja te drugi problemi hrvatskog društva pridonose rastu beznađa među hrvatskim građanima. Tomu se ne treba čuditi jer je korijen svega toga moralna kriza društvenoga života. Usprkos silnim uspjesima i čudesnim izumima, naše vrijeme jednostavno ne uspijeva pružiti čovjeku nadu. Nada postaje sve rjeđa roba na tržištu vrijednosti", kaže nadbidkup Srakić.

Zaključio je kako su hrvatskom čovjeku i čovječanstvu općenito, zbog toga svega, potrebni povjerenje i vedrina, nada koja ne postiđuje. To novo i sigurno uporište, sadržaj i cilj ljudske nade jest Isus Krist, poručio je nadbiskup Marin Srakić.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 20.12.11. 15:31

Pitam se da li je to McCain licno isao proveriti. Bez obzira na zlocine pocinjene sirom sveta, americke vlasti su uvek good guys koji uvek idu u raj, zar ne?


registracija
4/6/11

VladSerbia, 20.12.11. 15:32

Izvinjavam se da pogresno poslatom postu.


registracija
30/9/09

davor12345, 20.12.11. 19:37

Je, je! Kako da ne! Samo ne dirajte crkvene novce, ostalo sve možete!


registracija
1/3/11

Laudate, 20.12.11. 21:26

Poštovani biskupe, mnogi Vas ovdje ne razumiju ili to ne žele no treba nastaviti govoriti i govoriti zbog onih koji su željni Božje riječi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika