20.12.2011. / 19:13

Autor: Nacional.hr

Vodič kroz pametne telefone za početnike i početnice

Tjedan dana uistinu je dovoljno da se upoznaju sve mogućnosti pametnog telefona, a kad jednom otkrije što sve on može, vaša bolja polovica neće se odvajati od njega. Ma koliko na početku kukala i zanovijetala

Pametni telefoni mogu veoma olakšati život ženamaPametni telefoni mogu veoma olakšati život ženamaBlagdani su izvrsno vrijeme za kupovinu ili poklanjanje novih mobilnih telefona. Bilo da se radi o poklonu nekom od članova obitelji ili samome sebi, nove generacije pametnih telefona znaju biti zastrašujuće. Mnoštvo opcija, aplikacija, ekran osjetljv na dodir, ali i drugačiji vanjski izgled mogu zbuniti nove korisnike.

Bez obzira radi li se o vašoj tehnološkoj neznalici od djevojke ili majci koja može usred noći napraviti najkompliciraniji kolač bez recepta, ali se ne zna javiti na mobilni telefon kad ju zovete, ovaj kratki 'tečaj' omogućit će njima, ali i vama, da bezbolno napravite tranziciju u 21. stoljeće. Od pretraživanja interneta, dobivanja uputa u vožnji pa sve do pronalaska povoljnijih cijena za željeni predmet dok ste u kupovini - postoji veliki broj izuzetnih stvari koje pametni telefoni mogu učiniti kako bi pomogli 'ljepšem spolu'.

Ponedjeljak: Aplikacijske osnove

Neke stvari koje možete napraviti na pametnom telefonu vrlo su jednostavne npr: ostvariti poziv, dodati kontakt ili poslati SMS. Međutim, pametni telefon može učiniti puno više; u stvarnosti on je više kao računalo: tako vaša sestra, majka, supruga, može koristiti svoj pametni telefon kako bi surfala Internetom, pretraživala omiljene web stranice ili kako bi downloadirala programe (ili aplikacije).

Je li isprobala neke stvari s popisa koje već zna koristiti na svom računalu

  • Provjeriti email: može koristiti Gmail aplikaciju na svom telefonu ili se ulogirati na neku drugu email adresu pomoću pretraživača na telefonu

  • YouTube: može pogledati video tako da pokrene YouTube aplikaciju

  • Pretraživati Internet: sljedeći put kad se neće moći sjetiti imena glavnog glumca u filmu, ili glavnog grada Tadžikistana, moći će pitati svoj telefon. Bonus bodove može dobiti za korištenje Google glasovnog pretraživanja (umjesto tipkanja) za upit!

Utorak: Personalizirajte svoj telefon, samo za vas

Android uređaji imaju mnogobrojne početne zaslone koje vaša najdraža osoba može personalizirati sa aplikacijama koje najčešće koristi, različitim fotografijama pozadina i widgetima

Pokažite joj kako podesiti svoj pametni telefon svojim potrebama:

  • Stavite aplikacije koje najčešće koristi na njen početni zaslon. Kada gleda cjelokupnu listu aplikacija, može pritisnuti i držati onu koju želi dodati te je odvući na mjesto na koje želi (može je pritisnuti i opet držati te je odvući je u smeće na dnu kako bi je uklonila)

  • Promijenite joj pozadinu na telefonu - duže držite prazan prostor na vašem početnom zaslonu te odaberite „Wallpapers". Može izabrati wallpaper koji je prethodno instaliran na telefonu ili fotografiju koju je slikala pomoću uređaja

  • Dodajte widget: ako dugo pritišće prazan prostor na svom početnom zaslonu i odabere „Widgets", može odabrati widget iz aplikacije koja je već instalirana na telefonu. Isprobajte „Power Control" widget (kako biste vrlo jednostavno uključili i isključili WiFi, Bluetooth, GPS i druge funkcije) ili News & Weather widget za vijesti i vremensku prognozu.

Srijeda: Mnogo više od telefona

Vrijeme je za nešto naprednije stvari. Pametni telefon dolazi s velikim brojem dodatnih pogodnosti koje nema računalu: poput GPS aplikacije, mikrofona, fotoaparata, videokamere, magnetometra te akcelometra...i baš zato što je uređaj povezan s Internetom, moderna baka, primjerice, može podijeliti sve što napravi sa svojom obitelji i prijateljima.

Danas joj pomozite pretvoriti njezin telefon u:

  • Fotoaparat: Fotografirajte, a slike kasnije podijelite sa svojim Gmal kontaktima ili sljedbenicima na Twitteru

  • Radio: Ako ima Android uređaj, može slušati lokalnu radio postaju i premjestiti je u aplikaciju poput TuneIn Radio.

  • Video kameru: Mnogi pametni telefoni dolaze sa video kamerama. Može uploadati video direktno na YouTube sa svog telefona. Ili ga emitirati uživo koristeći Ustream, koji pretvara telefon u mobilni ekvivalent reportažnim kolima.

  • Detektor metala: Ako ima Android telefon može „skinuti" Metal Detector, aplikaciju koja koristi senzore vašeg pametnog telefona kako biste pronašli metal zakopan ispod zemlje.

Četvrtak: Naučite što je blizu

Sada se sestra, koja je otišla na fakultet u drugi grad, može upustiti u pothvat istraživanja svijeta i to koristeći samo svoj telefon kako bi joj pokazao put

  • Google će joj omogućiti pretraživanje okolice za događanjem, trgovinom, bankom...sve što poželi. Može pokušati pronaći idealan restoran za večeru koristeći jedino svoj telefon.

  • Google Maps može joj pokazati kako doći do restorana pomoću automobila, pješice ili pomoću javnog prijevoza.

Petak: Telefon u fitnesu

Petak je navečer, pravo vrijeme za opuštanje od stresnog tjedna. Jedan od načina je i bavljenje sportom ili odlazak u fitnes. Zašto ne biste doslovno vježbali sa svojim telefonom? Telefon, vjerovali ili ne, može olakšati dizanje utega u teretani ili voditi kroz rutu za trčanje.

  • Ako volite ići u teretanu, možete koristiti fitnes aplikaciju kao što je CardioTrainer, koja može pomoći stvoriti i održavati naviku vježbanja, može naučiti nove vježbe te podijeliti rezultate.

  • My Tracks: ako imate Android uređaj, možete koristiti ovu aplikaciju za GPS praćenje i gledanje statistike u realnom vremenu - kao što je vrijeme, brzina, udaljenost i visinu dok hoda, planinari, vozi bicikl, trči ili dok sudjeluje u drugim aktivnostima na otvorenom. Možete ih prikazati na Google Earth aplikaciji ili ih podijeliti ih sa drugim entuzijastom na otvorenom.

  • Naučite novu aktivnost poput yoge: veliki broj aplikacija može vam pomoći kako naučiti nove aktivnosti kao što je Pocket Yoga koja uključuje poze, upute, glazbu i drugo!

Subota: Sagledajte stvari na nov način

Vikend je i vrijeme je za malo kulture. Bez obzira uživate li u kulturnim aktivnostima ili ćete vašu bolju polovicu poslati da u kulturi uživa sa prijateljicama, pametni telefon može joj biti izvrstan pomoćnik.

  • Kulturno se uzdignite: Ponesite Google Goggles u muzej za svoj vlastiti interaktivni obilazak muzeja. Google Goggles mogu identificirati umjetnička djela koristeći fotoaparat na telefonu i dati vam povratnu informaciju što gledate.

  • Nakon posjeta muzeju, podignite noge i odmarajte - pogledajte neki od njenih omiljenih videa na YouTubeu ili „ulovite" TV ili radio signal pomoću BBC iPlayer aplikacije (i slično).

  • Otvorite bocu vina ali prvo, iskoristite Goggles za zabilješku tijekom degustacije.

  • Podignite pogled prema nebu: Koristite Google Sky Map vani i naučite više o noćnom nebu.

Nedjelja: Pomagač kupcima

Svaka žena zna da šoping može biti izuzetno naporan i stresan. Pogotovo ako je potrebno obići nekoliko trgovina na različitim lokacijama. Bez obzira na to što muškarci misle o tome, kupiti pravu stvar je umjetnost koja se vježba godinama. Upravo kako bi bila sigurna da će kući doći s točno onim što joj treba, zaposlena žena koristi svoj pametni telefon.

  • Mlada poslovna žena može ponijeti svoj pametni telefon sa sobom u tjednu kupovinu. Kada „downloadira" aplikaciju za skeniranje barkoda kao što je Google Shopper ili ShopSavvy, može ih koristiti za usporedbu dućana na webu - pronalazeći povoljnije ponude i uspoređivanje cijena u različitim dućanima

  • Također može isprobati kupovinu namirnica direktno preko aplikacije. Mnogi supermarketi (na primjer Tesco, Waitrose) nude Android aplikacije kako bi mogla skenirati barkodove kod kuće i dodati ih u svoju košaricu tijekom kupovine.

Tjedan dana uistinu je dovoljno da se upoznaju sve mogućnosti pametnog telefona, a kad jednom otkrije što sve on može, vaša bolja polovica neće se odvajati od njega. Ma koliko na početku kukala i zanovijetala.

Vezane vijesti

Lenovov prvi pametni telefon s tehnologijom Intel Inside na kineskom tržištu

Lenovov prvi pametni telefon s tehnologijom Intel Inside na kineskom tržištu

Tvrtke Intel Corporation i Lenovo Group danas su objavile da je na kineskom tržištu dostupan model Lenovo LePhone K800, Lenovov prvi pametni telefon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika