Objavljeno u Nacionalu br. 412, 2003-10-07

Autor: Ilko Čulić

GLAZBA

Virgin je pronašao dostojnu zamjenu za Manua Chaoa

Sergento Garcia nema pjesmu bolju od 'Me Gustas Tu', ali ima bolji album od Chaoa

Ujedinjeni u Gang Starru, njujorški producent DJ Premier i reper Guru imali su velike uloge u postavljanju temelja za različite jazz-hip hop fuzije iz 90-ihUjedinjeni u Gang Starru, njujorški producent DJ Premier i reper Guru imali su velike uloge u postavljanju temelja za različite jazz-hip hop fuzije iz 90-ihSergent Garcia –’La Semilla Escondida’ (Virgin France–Dallas)

Nakon što je prodao desetak milijuna primjeraka svojih dvaju studijskih solo albuma i koncertnog dokumentarca “Radio Bemba Sound System”, Manu Chao dao je otkaz u Virgin France. Uvjerljivo najtiražniji izvođač i daleko najveća faca iz Virginove francuske filijale najvjerojatnije odlazi u privatnike. Njegov bivši nakladnik, ukoliko želi nastaviti ekspanziju koja se već primjećuje i na svjetskom tržištu, mora hitno pronaći zamjenu za Manu Chao & Radio Bemba. Jedini kandidat zove se Bruno “Sergento” Garcia i već dugo čeka takvu priliku. Prije petnaestak godina, dok je Parizom harala Mano Negra, Bruno je svirao u manje poznatom konkurentskom bandu Ludvig Van 88. Nešto kasnije, kad je Manu Chao sa starom ekipom otvarao latinoameričko tržište, on je ostao u Francuskoj i gradio zbilja poseban stil kao reggae-latino MC na Bawawa Soundsystemu.

Kad se Manu Chao vratio u Pariz zbog solo karijere, Garcia je spremno odgovorio vlastitim albumom “Viva El Sergento”. Iz karipskog mixa s kojim je radio na soundsystemu izvukao je neobičnu jamajkansko-kubansku fuziju nazvanu “salsamuffin” i s tom je inovacijom otišao u Virgin, taman kad je “Clandestino” počeo osvajati svijet. Dodatna promocija francuskog bestsellera zasjenila je Garcijinu major label premijeru, ali njegov album “Un Poquito Quema’o” ipak je prodan u respektabilnih 150 000 primjeraka i za sljedeći je pokušaj osigurao puno bolje uvjete. Napokon je mogao dobiti besprijekorno uigran band Los Locos Del Barrio i još ga je samo korak dijelio od statusa internacionalne live atrakcije. Nakon albuma “Sin Fronteras” 2001. Sergento se sasvim približio popularnosti kakvu u Francuskoj i Španjolskoj uživa onaj prvi, a oduševljenje se polako širilo na klubove i festivale po Italiji i Njemačkoj, sve do Londona gdje je debitirao lanjske jeseni kao support za Ibrahima Ferrera.

Garcia je danas u životnoj formi i to se jasno čuje u svakoj pjesmi s njegovog četvrtog albuma. Kao što je žestokim protestom “Stop Da War”, koji je snimio sa svojim pariškim hip hop frendovima na samom početku američko-britanske okupacije Iraka, potvrdio da su Manu i on politički istomišljenici, tako je ovdje pokazao da se u muzici sve više udaljavaju. Radio Bemba nastavlja istraživati južnoamerički kontinent, a Garcia se definitivno odlučio za krstarenje Karibima s dugim zadržavanjima na Kubi i na Jamajci, koja su zapravo odredila profil albuma “La Semilla Escondida”. Renomirani reggae glazbenici iz jamajkanskog studijskog banda Fire House Crew i manje poznati, ali zato fascinantno virtuozni kubanski muzičari mogli su ispuniti baš svaku Garcijinu želju, a on je to doista maestralno iskoristio. Iako aktualni singl “Long Time” provocira još jedno spominjanje onog prvog imena , već kroz “Spanglish” prepjev The Clash klasika “Revolution Rock” koji se u ovoj briljantnoj latin-punk-reggae verziji zove “Revolucion”, Sergent Garcia preuzima inicijativu i drži je do kraja albuma, bez obzira svira li u podlozi salsa, rumba, reggae ili ska. Istina, on još uvijek nema dopadljiviju pjesmu od “Me Gustas Tu”, ali ni Manu Chao nema bolji album od “La Semilla Escondida”.

Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O.–’ Electric Heavyland’ (Alien)

Na čelu japanske delegacije koja će u subotu 11. listopada posjetiti zagrebački KSET bit će kultni trip-rock band Acid Mothers Temple. Živopisnu skupinu freakova okupljenu oko karizmatičnog gitarista Mokotoa Kawabatea možda najviše zanima premetanje prašnjave krautrock riznice i ponovno čitanje legende o Hawkwindu, ali na ovom albumu retro elemenata ima tek u tragovima. Kawabata i drugi gitarist Hiroshi Higashi krenuli su u tri duge post-Hendrix improvizacije , no usput su naglo skrenuli i njihovo je putovanje završilo na potpuno neistraženom teritoriju gdje su se dosad zaustavljali samo Spacemen 3 s albumom “Playing With Fire” i još neki manje poznati psihodelični navigatori. “Electric Heavyland” je auditivna halucinacija, pomalo mračna i katkad glasna do boli.

Gang Starr–’The Ownerz’ (Virgin–Dallas)

Ujedinjeni u Gang Starru, njujorški producent DJ Premier i reper Guru imali su velike uloge u postavljanju temelja za različite jazz-hip hop fuzije iz 90-ih, ali zbog stalnog pomlađivanja hip hop publike nitko im ne može jamčiti da će uskoro dobiti nekakvo priznanje za minuli rad. Pet godina udaljeni od prethodnog zajedničkog albuma “Moment Of Truth”, pripremali su se za prilično neizvjestan come back i valjda je zbog toga “guest” lista za “The Ownerz” krcata razvikanim imenima: Snoop Dogg, Fat Joe, M.O.P i još desetak pripadnika hip hop elite s jedne i druge obale. Nažalost, njihova gostovanja nisu donijela željene rezultate. Obnovljeni Gang Starr je mnogo interesantniji kad Guru i Premier ostanu sami, sa svojim “old school” shemama.

LSK–’Outlaw’ (Sony–DOTC)

LSK su inicijali Leigha Stephena Kennyja, soul-reggae pjevača i producenta iz Leedsa, do konca 90-ih frontmana umjereno popularnog trip-hop banda Bedlam A Go Go. Kennyjev solo prvijenac iz 1999 prošao je prilično nezapaženo, a vrata su mu se počela otvarati tek nakon gostovanja kod Nightmares On Wax za koje je napisao odličnu pjesmu “70’s-80’s”. Dugo iščekivani novi album “Outlaw” u Britaniji su dočekale oprezne usporedbe s The Streets, ali to vrijedi samo za uvodnu pjesmu “The Takeover”. U nastavku, koji počinje s potpuno drugačijom i još boljom verzijom “70’s – 80’s”, Stephen se zavlači duboko u reggae i soul tradiciju istraženu kroz maminu kolekciju ploča. Mama je valjda najviše slušala lovers-reggae iz produkcije Sonie Pottinger i klasični “Motown” soul, a Stephen je tome dodao ska ritmova ala Specials i malo dub efekata. Jednostavno i efektno!

Zvjezdice:
Sergent Garcia – 5
Acid Mothers Temple –3
Gang Starr – 3
LSK – 4

Top lista:
1. Sergent Garcia – ‘La Semilla Escondida’
2. Hladno pivo – ’Šamar’
3. Chemical Brothers – ‘Singles 93-03’
4. Kraftwerk – ‘Tour De France Soundtracks’
5. David Bowie – ‘Reality’

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika