20.12.2011. / 16:08

Autor: Hina

Mariano Rajoy potvrđen kao španjolski premijer

Španjolski zastupnici u utorak su potvrdili Mariana Rajoya, čelnika konzervativne Narodne stranke, za novog premijera, koji na tom mjestu nasljeđuje socijalista Josea Luisa Rodrigueza Zapatera.

Mariano RajoyMariano RajoyŠpanjolski zastupnici u utorak su potvrdili Mariana Rajoya, čelnika konzervativne Narodne stranke, za novog premijera, koji na tom mjestu nasljeđuje socijalista Josea Luisa Rodrigueza Zapatera.

Rajoy će dužnost službeno preuzeti u srijedu i potom što prije pokušati provesti novi plan strogih mjera štednje i reforme, koje je najavio u predstavljanju zastupnicima.

Nakon uvjerljive pobjede svoje Narodne stranke na izborima 20. studenoga, 56-godišnji Rajoy je očekivano u parlamentu dobio glasove 187 od 350 zastupnika. Za novog premijera će prisegnuti u srijedu, pred kraljem Juanom Carlosom. Protiv Rajoya je glasalo 149 zastupnika, a 14 je bilo suzdržanih.

Budući šef španjolske vlade je najavio uštede u proračunu u 2012. za 16,5 milijardi eura u javnom sektoru kako bi razriješio pitanje golemog duga. Zemlja bilježi stagnaciju gospodarskog rasta, što bi sljedeće godine moglo prerasti u ozbiljnu krizu.

Vezane vijesti

Telefonski razgovor europskih čelnika uoči G20

Telefonski razgovor europskih čelnika uoči G20

Europski čelnici iz skupine G20 telefonski su razgovarali u nedjelju, uoči početka summita te skupine u ponedjeljak u Los Cabosu, u Meksiku, rekao je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika