20.12.2011. / 17:05

Autor: Hina

Savjetnička klika odlučuje o vlasti u Sjevernoj Koreji

Nakon smrti Kim Jong-ila, o kojoj svijet dva dana ništa nije znao, što pokazuje učinkovitu kontrolu informacija u Sjevernoj Koreji, stvarna vlast u toj zemlji u rukama je klike pokojnikovih savjetnika, a ne njegova sina Kim Jong-Una proglašenog "velikim nasljednikom", prenose u utorak agencije.

Kim Jong unKim Jong unNakon smrti Kim Jong-ila, o kojoj svijet dva dana ništa nije znao, što pokazuje učinkovitu kontrolu informacija u Sjevernoj Koreji, stvarna vlast u toj zemlji u rukama je klike pokojnikovih savjetnika, a ne njegova sina Kim Jong-Una proglašenog "velikim nasljednikom", prenose u utorak agencije.

Savjetnici će odlučiti treba li Sjeverna Koreja pokrenuti neku vojnu akciju protiv susjedne Južne Koreje kako bi pokazala da Kimov najmlađi sin, čovjek u kasnim dvadesetim godinama, misli ozbiljno i da nije mačji kašalj. Druga je opcija mirna tranzicija, piše Reuters pozivajući se na ocjene stručnjaka.

Najmoćniji među savjetnicima je Jang Song-thaek (65), šogor pokojnoga vođe. Jang je preživio krvavu čistku i političku rehabilitaciju u šest desetljeća vladavine Kim Il-Sunga te zatim njegova sina Kim Jong-Ila, koji je od srčanog udara umro u subotu, piše Reuters.

Vijest o smrti objavljena je tek u ponedjeljak i južnokorejske obavještajne službe obasute su kritikama jer su dva dana živjele u blaženu neznanju, piše agencija AFP. Dodaje kako se čelnik nacionalne obavještajne službe opravdava da o smrti ništa nisu znale ni Kina, ni Sjedinjene Države niti Japan, no optužbe su jake i oporba zahtijeva njegovu ostavku.

Upućeni promatrači ističu, međutim, da država staljinističkog tipa savršeno nadzire informacije i njezinu neprozirnost može probiti jedino satelit. Kontrolom interneta i svih izvora informacija iz svijeta Pjongjang je uspio potpuno prekinuti kontakt između vanjskoga svijeta i svoje zemlje.

Sjevernokorejci ne znaju niša o Arapskom proljeću koje se širilo društvenim mrežama, piše AFP. Dodaje da je nedavno američki ministar obrane Leon Panetta otkrio kako je Pjongjang zabranio ulazak 200 radnika iz Libije strahujući da bi oni mogli nešto izustiti o revoluciji i "zaraziti" Sjevernokorejce.

Informacijom u sjevernokorejskom društvu upravlja elita koja počiva na tri poluge: vojsci, Radničkoj stranci (kako je službeni naziv komunističke partije) i parlamentu. Predsjednik Nacionalnog obrambenog vijeća bio je pokojni Kim, a bio je i predsjednik stranke. Samo je na čelu parlamenta bio drugi dužnosnik, lojalan, pasivan i zato bezopasan, piše Reuters.

Na drugu najvišu dužnost u zemlji, zamjenika Nacionalnog obrambenog povjerenstva, Kim Jong-Il je 2009. imenovao svoga šogora Janga. Prije toga Jang je na dvije godine bio nestao iz javnoga života. Smatra se da je sudjelovao u borbama za vlast koju su vodili tabori Kimove druge i treće supruge. Zatim je rehabilitiran i vraćen.

Jang je pragmatičar koji je pridobio Kimovo povjerenje, a Jangova supruga, Kimova sestra Kim Kyong-hui (65), osoba je kojoj je vođa zadnjih godina najviše vjerovao i obraćao se za savjete, ističu analitičari.

I dok samo nekoliko analitičara vjeruje da će ili Jang ili njegova supruga pokušati istisnuti mladoga Kima i prigrabiti vlast, što bi moglo izmaknuti kontroli, većina drugih odbacuje takav scenarij. Interes je elite da opstane i zato se neće upuštati u borbu za vlast, uvjereni su stručnjaci spcijalizirani za Sjevernu Koreju. "Jasno im je da je mudrije ostati zajedno (na vlasti) nego odlaziti pojedinačno na vješala", rekao je za Reuters Andrej Lankov sa sveučilišta Kookmin iz Seula.

Jang, njegova supruga Kim i podmaršal Ri Yong-ho, mlada vojna zvijezda u usponu, trudit će se zato da mladi "veliki nasljednik" preživi barem do 2012., stote godišnjice rođenja njegova djeda Kim Il-Sunga i jasno će svima dati do znanja da rušenje Kim Jong-una nije nikome u interesu.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika