20.12.2011. / 18:18

Autor: Hina

Ranije zračenje povećava izglede za mastektomiju

Žene koje nakon operativnog uklanjanja raka dojke bivaju brzo izložene lokaliziranom zračenju dijela dojke u ranijim stadijima raka imaju veće izglede za to da u sljedećih pet godina budu podvrgnute mastektomiji - uklanjanju cijele dojke, od žena koje su liječene standardnim zračenjem čitave dojke, pokazalo je američko istraživanje.

Rano zračenje ne mora biti uvijek najbolji izborRano zračenje ne mora biti uvijek najbolji izborŽene koje nakon operativnog uklanjanja raka dojke bivaju brzo izložene lokaliziranom zračenju dijela dojke u ranijim stadijima raka imaju veće izglede za to da u sljedećih pet godina budu podvrgnute mastektomiji - uklanjanju cijele dojke, od žena koje su liječene standardnim zračenjem čitave dojke, pokazalo je američko istraživanje.

Istraživanje pokazuje da sve popularnije liječenje poznato pod nazivom "ubrzano djelomično zračenje dojke" može biti manje učinkovito od uobičajenoga zračenja. "Naše je istraživanje usporedilo dvije tehnike zračenja koje su na raspolaganju ženama s rakom dojke u ranoj fazi", kazao je dr. Benjamin Smith sa Centra za rak Sveučilišta u Texasu koji je radio na istraživanju.

On kaže da su žene liječene metodom ubrzanog lokaliziranog zračenja imale dvostruko veće izglede za uklanjanje dojke u idućih pet godina, bilo zbog toga što se tumor ponovno pojavio, bilo zbog komplikacija nakon samoga zračenja.

Metoda ubrzanog zračenja odobrena je 2002. godine i od tada raste njezina primjena. Njome se žena, nekoliko dana nakon uklanjanja raka dojke, izlaže zračenju kroz kateter dvaput na dan u sljedećih pet do sedam dana. Tradicionalnom metodom zrači se čitava dojka pet do sedam tjedana.

Utvrđeno je da nešto više od dva posto žena liječenih standardnim zračenjem biva podvrgnuto mastektomiji unutar pet godina od zračenja, dok kod metode ubrzanog zračenja postotak žena kojima je u tom razdoblju uklonjena dojka raste na četiri posto.

Vezane vijesti

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

Ispušni plinovi dizelskih motora mogu kod ljudi izazvati rak i spadaju u istu potencijalno smrtonosnu kategoriju kao azbest, arsen i iperit, objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika