20.12.2011. / 19:52

Autor: Hina

Nesloga u HSS-u oko jedinog osvojenog mandata

Predsjednik HSS-a Josip Friščić na vlastiti je zahtjev stavio u mirovanje svoj zastupnički mandat te je Hrvatskom saboru predložio da njegov zamjenik bude Damir Bajs, na što je danas reagirao glavni tajnik HSS-a Nenad Matić, tvrdeći da je Friščić nelegitimno i mimo Statuta HSS-a jedini saborski mandat HSS-a dao Bajsu.

Josip Friščić i Damir Bajs (Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL)Josip Friščić i Damir Bajs (Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL)Predsjednik HSS-a Josip Friščić na vlastiti je zahtjev stavio u mirovanje svoj zastupnički mandat te je Hrvatskom saboru predložio da njegov zamjenik bude Damir Bajs, na što je danas reagirao glavni tajnik HSS-a Nenad Matić, tvrdeći da je Friščić nelegitimno i mimo Statuta HSS-a jedini saborski mandat HSS-a dao Bajsu.

Josip Friščić se u svome prijedlogu Saboru poziva na članak 12. Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor te navodi kako određuje da umjesto njega, kao izabranog zastupnika u 2. izbornoj jedinici na listi HSS-a, kao njegov zamjenik bude Damir Bajs.

Glavni tajnik HSS-a Nenad Matić u svom dopisu Hrvatskom saboru, pak, navodi kako Friščićev prijedlog nije službeno stajalište stranke, da nije važeći te da je suprotan Statutu HSS-a jer u njemu nigdje ne stoji da predsjednik HSS-a ima ovlast odrediti saborskog zastupnika, već može to predložiti Predsjedništvu ili Proširenom predsjedništvu stranke.

Utvrđivanje saborskog zastupnika, navodi Matić, ovlast je glavnog odbora HSS-a, a Predsjedništvo u izvanrednim i hitnim slučajevima donosi odluke i podnosi mu ih na potvrdu čim se sastane.

I Matić se u svom dopisu pozvao na Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, po kojem politička stranka određuje zamjenika izabranog zastupnika, odnosno izabranog kandidata na listi zamjenjuje neizabranim kandidatom s iste liste s koje je izabran i zastupnik.

"Sukladno tome niti Josip Friščić nije u mogućnosti privatno dati mandat Damiru Bajsu, a niti samostalno kao predsjednik HSS-a", zaključuje glavni tajnik HSS-a, te napominje kako glavni tajnik prema Statutu HSS-a daje mišljenje vezano za primjenu i provođenje Statuta.

Matić također podsjeća kako je u stranci u tijeku kandidacijski postupak te je sazvana izborna Glavna skupština HSS-a, koja će se održati 28. sviječnja 2012. i izabrati novo stranačko vodstvo.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 20.12.11. 21:00

Ljesinari se tuku oko podjele pljena..Tako zavrsavaju ulizice i pokvarenjaci,sitnozubi ne zaboravlja.


registracija
11/1/10

fluid, 21.12.11. 09:13

Predugo je Friščić bio pri HDZ-u,zarazio se i sada boluje od istih bolesti kao i HDZ.Demokracija je za njih nepoznata i nemoguća misija.Autokraciju provode ali se kunu da tome nije tako.Kako prave blesav narod oko sebe tako to ,vrlo vrijedno,rade i u svojim strankama.Svuda ovce,ovce oko nas,zapjevala bi Josipa Lisac.Friščić je izabrao "najsposobnijeg i najuspješnijeg ministra"iz Kosoričine vlade.I to je u redu.Zasluge su to,biti najuspješniji.Izmislio je more,turizam,apartmane,inspekcije i svašta nešta još.Govori najmanje jedan strani(nerazumljivi)jezik pa kada objašnjava šta je mislio,treba mu prevoditelj sa hrvatskog na hrvatski.Kao i vrloj profesorici Nadeždi u emisiji "peti dan".Nije mi jasno kako te osobe komuniciraju i predaju na fakultetima kada ih je nemoguće razumjeti u najvećem dijelu njihovog izlaganja !?Smufljaju i zbrzaju do nerazumljivosti svoje komentare,pa ti sad klimni glavom kako si razumio šta su govorili.Ali,ima to i dobrih strana.Njihove stenograme nikada nitko nemože upotrijebiti protiv njih.Uvijek mogu reći da nisu to tako rekli.Pa ti sad dokaži.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika