21.12.2011. / 11:25

Autor: Nacional.hr

Vijećnici iz HDZ-a ipak podržali Keruma

Rasprava o rebalansu proračuna nastavljena je još dva sata i prije nego je proglašena stanka za ručak pojavili su se HDZ-ovci

Željko Kerum Željko Kerum Splitski gradonačelnik Željko Kerum ponovno se nije pojavio na sjednici Gradskog vijeća, HDZ-ovci će nakon 'raskola' ipak podržati poduzetnika, izvještava tportal.

Na današnjoj sjednici treba se usvojiti gradski proračun, no za Keruma i njegovu vlast je ova sjednica vrlo značajna jer bi neusvajanjem proračuna Split došao na korak od novih izbora. Dodajmo kako je presudni trinaesti vijećnik Boško Knezović već mjesecima bolestan, dvanaesta gradska zastupnica Milica Cipci također se nije pojavila na sjednici i sve pada u vodu ukoliko proračun ne podrže HDZ-ovci.

Kerumova sestra Nevenka Bečić rekla je kako je gradonačelnik spriječen, jer je pozvan na primanje kod predsjednika Ive Josipovića.

"Ima svoj ured, prima plaću, a nema ga na radnom mjestu! Što je važnije od izvješća o radu gradonačelnika i od proračuna? Morao bi biti ovdje, a ne šetati po svečanim ručkovima", burno je reagirao oporbenjak Gojko Čepo iz SDP-a.

Nevenka Bečić odmah mu je odgovorila kako nema pravo procjenjivati radi li se o svečanom ručku ili ne, a potom je uslijedila stanka za vrijeme koje se oporba dogovarala o napuštanju sjednice.

Ova godina bit će zapamćena po najmanjem broju održanih sjednica u splitskoj povijesti, zbog upitne većine Nevenka Bečić sazvala ih je samo šest, a gradonačelnik se nije pojavio na četiri.

Oporba, predvođena SDP-om i HNS-om, je odustala od napuštanja sjednice, a ukoliko to učini i tako srušiti kvorum, to bi Kerumu dalo samo malo na vremenu. U tom slučaju grad bi u međuvremenu bio blokiran, a čak 67 točaka dnevnog reda čekalo bi neka bolja vremena i neke nove Kerumove koalicije.

Sanja Bilač iz HDZ-a jutros je u dnevni red pokušala uvrstiti točku o zabrani gradnje na Marjanu prije donošenja Prostornog plana, no njen prijedlog je odmah odbijen. Za isto su se zalagali i vijećnici SDP i HNS, isto bez uspjeha. Izazvalo je to priličnu nervozu među HGS-ovim vijećnicima jer je to projekt Kerumove supruge Fani Horvat.

Sjednica splitskog Gradskog vijeća započela je aktualnim satom i raspravom o komunalnim problemima, no čeka se odluka o najvažnijem gradskom dokomentu, to jest proračunu.

U međuvremenu se troje vijećnika iz redova HDZ-a povuklo sa sjednice na hitan sastanak u sjedište stranke, gdje će se konačno odlučiti o odnosu sa Željkom Kerumom i njegovim HGS-om. Bez barem dva glasa HDZ-a Kerum ne može donijeti gradski proračun, što znači prijevremene izbore.

Nevenka Bečić bila je uporna. "Ovaj prijedlog je bitan jer, ukoliko se ne usvoji, neće biti moguće isplatiti božićnice umirovljenicima i nezaposlenima", rekla je Kerumova sestra za vrijeme odsutnosti HDZ-ovih vijećnika, što je ponovno izazvalo buru među oporbom.

Rasprava o rebalansu proračuna za 2011. godinu je nastavljena. "Frapiran sam, zabezeknut i izbezumljen vašim licemjerjem i cinizmom! Da ste zbilja htjeli isplatiti božićnice, predvidjeli biste ih u proračunu za ovu godinu. SDP i HNS jesu za isplatu božićnica, ali nismo jeli lude gljive da podržimo sve ovo što ste radili u zadnjih godinu dana", glasan je bio Darko Parić iz SDP-a.

Oporba je predlagala i 'lomljene' rebalansa, upozoravalo se na dug zbog prošlogodišnjih božićnica. "Bacate prašinu u oči građanima", rekla je Aida Batarelo.

Rasprava o rebalansu proračuna nastavljena je još dva sata i prije nego je proglašena stanka za ručak pojavili su se HDZ-ovci. Sanja Bilač nije se vratila sa sastanka dok njezine kolege Mirko Ramljak i Tomislav Gojo jesu. Poruka Jadranke Kosor i pritisak Dujomira Marasovića da se Kerum podupre uspio je, splitski gradonačelnik ima dva potrebna glasa za usvajanje proračuna.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 21.12.11. 14:10

Živija naš gradomačelnik i saborski zastupnik!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika