21.12.2011. / 13:04

Autor: Hina

U Saboru razgovarali Šprem i Bebić, budući i stari predsjednik parlamenta

SDP-ov kandidat za novog predsjednika Hrvatskog sabora Boris Šprem danas je posjetio predsjednika Sabora na odlasku Luku Bebića, s kojim je razgovarao o pripremama za sutrašnju konstituirajuću sjednicu novog saziva parlamenta te o primopredaji predsjedničke dužnosti koja će uslijediti nakon konstituiranja.

Luka Bebić (Foto: Robert Anić/PIXSELL)Luka Bebić (Foto: Robert Anić/PIXSELL)SDP-ov kandidat za novog predsjednika Hrvatskog sabora Boris Šprem danas je posjetio predsjednika Sabora na odlasku Luku Bebića, s kojim je razgovarao o pripremama za sutrašnju konstituirajuću sjednicu novog saziva parlamenta te o primopredaji predsjedničke dužnosti koja će uslijediti nakon konstituiranja.

Nakon što je s Bebićem razgovarao u njegovu uredu, gdje je došao u pratnji SDP-ovog glavnog tajnika stranke Igora Dragovana, Šprem je novinarima kratko izjavio kako je na tom radnom sastanku utvrđeno ono što se pripremalo oko sutrašnje konstituirajuće sjednice.

Upitan što će se sutra u sabornici događati nakon konstituiranja, odgovorio je da je riječ o uobičajenoj proceduri predviđenoj Ustavom i saborskim Poslovnikom.

Bebić je novinarima pojasnio da će se Sabor sutra konstituirati izborom novog predsjednika, a potom se očekuje i izbor potpredsjednika Sabora, nije nužno odmah svih pet.

Očekuje se, dodao je Bebić, i izbor nekoliko saborskih radnih tijela, prije svega odbora koji su najnužniji da bi parlament mogao funkcionirati.

Nakon konstituiranja, poslijepodne bi uslijedila prva radna sjednica na kojoj bi novoizabrani zastupnici trebali izmijeniti Zakon o Vladi i, kako je rekao, još neke propise. "Zakon o Vladi je potreban da bi se prekosutra mogla izabrati vlada te ministri i ministarstva koji nisu obuhvaćeni dosadašnjim zakonom", pojasnio je Bebić.

Taj zakon, dodao je, na snagu stupa danom donošenja kako bi u petak Sabor mogao izabrati, odnosno dati povjerenje novoj vladi. "To je sve uobičajeno, tu ništa nije novo, samo tehnički malo zahtjevno, ali nije nemoguće, sve je izvedivo", poručio je Bebić.

Nakon konstituiranja očekuje i primopredaju dužnosti predsjednika Sabora, što je simbolično nazvao predavanjem ključeva Špremu kao novom predsjedniku.

Upitan je li mu drago što će ga naslijediti Šprem kojega poznaje već dugo godina, Bebić je odgovorio kako na to gleda kao na smjenu generacija, napominjući da je Šprem 1990., nakon konstituiranja prvog saziva Sabora, bio pomoćnik tajnika u tadašnjem Vijeću općina kojemu je Bebić bio potpredsjednik, a potom i predsjednik.

"Surađivali smo dobro, može se reći jako dobro i to su bila vremena kada smo se ovdje svi uhodavali. On (Šprem) je već tu bio službenik tako da nam je svojim iskustvom zapravo pomogao da se snađemo u novom okruženju i novoj situaciji", rekao je.

Na ponovljeno pitanje novinara je li mu drago što će na "njegovu fotelju" sjesti Šprem, Bebić je odgovorio kako je taj izbor prije svega politička posljedica, "ali ako je već netko trebao biti, bolje da je on jer ga poznajem i mogu o njemu nešto prosuđivati, premda ne bih imao ništa protiv da je i neki drugi".

Tijekom sastanka između Bebića i Šprema u predsjednički ured ušao je IDS-ovac Damir Kajin, koji je novinarima kazao kako je Bebiću donio skromni poklon - "ono najbolje iz Istre, malo ulja i malo tartufa".

Upitan hoće li mu Bebić nedostajati, odgovorio je kako je Bebić doprinio parlamentarizmu, iako su svi dosadašnji predsjednici Sabora, istaknuo je, vodili računa o dignitetu Sabora.

"To treba priznati, bez obzira o kome je riječ. Ali nikome nije bilo, izuzev Mesiću i Manoliću, tako teško kao što je bilo, prije svega s njegovima, Luki Bebiću. To treba cijeniti i poštovati", rekao je Kajin.

Kada su ga novinari obavijestili o Kajinovu poklonu i riječima hvale za njegov rad u Saboru, Bebić je kazao kako je zahvalan na tome, jer je "svakome zadovoljstvo ako je uspio održati jednu atmosferu koja je bila podnošljiva za svakoga".

"Ovo zasjedanje Sabora je završilo na jedan dostojanstven način po mom mišljenju i svako mišljenje koje je pozitivno naravno da čovjeka veseli. Nastojao sam u svom radu biti maksimalno objektivan, koliko sam uspio to će govoriti drugi. Svakako da je to lijepa gesta i zahvalan sam, to će mi dati malo više optimizma u mojim umirovljeničkim danima", poručio je Bebić.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
3/12/10

Yoda, 21.12.11. 13:32

Bebića smo se nagledali, gdje fotka gospodina Šprema, budućeg predsjednika parlamenta?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika