21.12.2011. / 13:27

Autor: Hina , Nacional.hr

'Oporba' napustila sjednicu HNS-a

"Potpredsjednik saveza je u zatvoru, a sudačka komisija je raspuštena zbog primanja mita, a mi govorimo o bojanju kuće koja je bez temelja. Nadam se da će UEFA-in delegat koji prati ovu sjednicu prenijeti svojim šefovima da je potpredsjednik Saveza u zatvoru zbog korupcije", rekao je Maleš

Photo: Marko Lukunić/PIXSELLPhoto: Marko Lukunić/PIXSELL

Na današnjoj redovitoj skupštini Hrvatskoga nogometnog saveza nije bilo glasovanja o povjerenju predsjedniku HNS-a Vlatku Markoviću, jer te točke nije bilo na dnevnom redu. Također, sjednicu Skupštine je prije njena završetka napustio predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš i još neki protivnici sadašnjeg vodstva HNS-a.

Na skupštini je sudjelovao 51 od 52 zastupnika, a Vlatko Marković je na početku sjednice istaknuo: "Hvala svima koji ste došli na Skupštinu, time ste pokazali tko ste i što ste, a druge neka je stid. Ova se skupština održava u dvojakom ozračju, sretni smo zbog plasmana na EP 2012. i osma smo reprezentacija svijeta, a s druge strane imamo uhićenje dvojice članova naše organizacije što je uznemirilo javnost, te recesiju koja ugrožava rad klubova".

Prije desetak dana zbog primanje mita i zlouporabe položaja i ovlasti uhićeni su dopredsjednik HNS-a i bivši nogometni sudac Željko Širić, te predsjednik Sudačke komisije Stjepan Djedović. Širić i Djedović uhićeni su nakon što su od prikrivenog USKOK-ova suradnika, a riječ je o predsjedniku Hajduka Hrvoju Malešu, uzeli 30.000 eura za suđenja na utakmicama prve Hrvatske nogometne lige.

Predstavnik NS Zadarske županije Reno Sinovčić zatražio je da se dnevni red dopuni prijedlogom za ukidanje dvogodišnje suspenzije 27-orici nogometnih djelatnika koji su podržavali Igora Štimca u borbi za predsjedničko mjesto HNS-a, i u tome ga je podržao predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš. No, taj je prijedlog odbačen većinom glasova, a pravni stručnjak HNS-a Vlado Iveta kazao je kako se o tome može raspravljati tek nakon isteka polovice kazne, odnosno u ožujku sljedeće godine.

Na sjednici su usvojene izmjene Statuta HNS-a po kojima se izvanredna skupština može sazvati uz potpise natpolovične većine zastupnika (27 glasova). Dosad je za to bilo potrebna trećina zastupnika (17 glasova). Reno Sinovčić je prosvjedovao protiv te izmjene, ali njegov amandman nije prošao, dobio je 13 glasova.

Predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš istaknuo je da se napokon mora raspraviti o kriminalu u sportu. "Potpredsjednik saveza je u zatvoru, a sudačka komisija je raspuštena zbog primanja mita, a mi govorimo o bojanju kuće koja je bez temelja. Nadam se da će UEFA-in delegat koji prati ovu sjednicu prenijeti svojim šefovima da je potpredsjednik Saveza u zatvoru zbog korupcije", rekao je Maleš, kazavši kako nisu napravili ni dobar ugovor s Digitelom. "Ovdje nema vjerodostojnosti. Pozivam se na etičnost. Kad susjedu gori kuća, onda se ne zabija glava u pijesak. Svima nam gori. Neke mora biti stid", rekao je Maleš.

Sinovčić je pohvalio budućeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji je za vrh HNS rekao da je "ustajala močvara koju treba pod hitno isušiti". Bez intervencije države ne možemo riješiti situaciju u hrvatskom nogometu, dodao je Sinovčić i upozorio na štetne ugovore o prodaji televizijskih prava. Također, ustvrdio je da se glasovi skupštinara kupuju aranžmanima za odlazak na inozemne utakmice reprezentacije i gozbama.

Skupštini se obratio i predstavnik NS splitsko-dalmatinske županije Nikola Tokić, koji je rekao da je situacija u hrvatskom nogometu očajna, te pozvao predsjednika Vlatka Markovića i glavnog tajnika Zorislava Srebrića da odstupe. Nakon toga pozvao je sve istomišljenike da napuste sjednicu Skupštine, što su učinili Maleš, Sinovčić i još neki protivnici sadašnjeg vodstva HNS-a.

To je potaknulo izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, kojeg se smatra najmoćnijim čovjekom u hrvatskom nogometu, da održi govor u kojem je one koji su napustili sjednicu nazvao "luzerima" . Ponovio je optužbu da je predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš tražio od njega da Hajduku pusti da osvoji Kup, budući da će Dinamo ionako biti prvak.

"Ovi koji su otišli razmišljaju samo o novcu HNS-a. Vlada treba pomoći hrvatskom sportu, ali moramo raditi zajedno. Problem nije u ljudima koji su ostali na Skupštini", zaključio je Mamić.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika