21.12.2011. / 17:31

Autor: Hina

Francuska bi mogla povući grudne umetke s industrijskim gelom

Francuskom je zavladala panika pošto je vlada najavila da bi do kraja tjedna mogla desetke tisuća žena pozvati na uklanjanje ugrađenih grudnih umetaka ukoliko se pokažu štetnima jer sadrže industrijski gel, izvještavaju u srijedu mediji.

Silikonski umetci punjeni su industrijskim gelomSilikonski umetci punjeni su industrijskim gelomFrancuskom je zavladala panika pošto je vlada najavila da bi do kraja tjedna mogla desetke tisuća žena pozvati na uklanjanje ugrađenih grudnih umetaka ukoliko se pokažu štetnima jer sadrže industrijski gel, izvještavaju u srijedu mediji.

Osam slučajeva raka dojke dijagnosticirano je u žena s grudnim umetcima proizvođača Poly Implant Prothese (PIP) u kojima je rabljen industrijski silikon široke primjene, od računala do posuđa, piše agencija Reuters i napominje da je tvrtka danas zatvorena.

Francusko ministarstvo zdravstva najavilo je u utorak da bi moglo pozvati 30.000 žena na operativno uklanjanje umetaka ako se testovima do kraja tjedna potvrdi da silikon može izazvati rak, prenosi agencija AFP. Ako bi se takva povezanost utvrdila, osiguranje će pokriti troškove, najavila je ministrica Nora Berra.

Zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji poručile su u srijedu Britankama s ugrađenim umetcima PIP da ne moraju strahovati, ali mogu zatražiti medicinski savjet ako im se čini da je silikon popucao.

Unatoč velikim patnjama koje je proživjela Francuskinja Joelle Manighetti, oboljela od raka dojke 2009., nakon čega joj je ugrađen silikonski umetak koji je izazvao upalu i komplikacije, pozvala je na svome blogu medije da ublaže dramatiziranje i umire zastrašene žene.

"Naravno da sam zgrožena ovom novom zdravstvenom aferom. To je velik medicinski problem, ali mediji su doista posijali paniku" , napisala je u tekstu naslovljenom "Dosta".

Rak dojke toj 55-godišnjoj blogerici bio je dijagnosticiran krajem 2009. godine i amputirana joj je dojka. Ugrađena proteza PIP je nekoliko mjeseci poslije izazvala upalu, te je umetak popucao, a gel istekao. Uklanjanje implantata i ugradnja novog umetka drugog proizvođača nije pomogla. Infekcija se ponovo javila i nakon dugotrajna liječenja Manighetti se odlučila za rekonstrukciju dojke (iz vlastitog tkiva). Sada čeka sudski proces i optužuje tvrtku jer je "uštedjela milijun eura koristeći se industrijskim gelom".

Utemeljen 1991., PIP je svojedobno bio treći najveći proizvođač u svijetu sa 100.000 grudnih proteza na godinu, od čega je izvozio više od 80 posto. U Francuskoj su njegovi umetci ugrađeni u grudi 30.000 žena.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
14/11/11

salama, 22.12.11. 00:33

Na tebi kozje sise vise.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika