Objavljeno u Nacionalu br. 412, 2003-10-07

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Dorešićev gospodarski pojas

Zahvaljujući kvalitetnom tv novinarstvu, nitko u Hrvatskoj danas ne zna što je gospodarski pojas niti je koga briga. Je li to remen s gospodarevih hlača, ili je to bilo koje područje apsolutne dominacije, recimo u seksu

Ivan StarčevićIvan StarčevićUPITNIK
Srijeda, HRT 1, 18.53
Četiri kaktusa

Sve su to dosadne sitnice i pogreške kao neizbježni dio posla. Na primjer: kad u četvrtak ujutro spiker školskog programa pročita nešto kao «šenborn» umjesto «šenbrun» (Schonbrunn), pa poslije toga u «Učilici» čuvena Silva govori za neko dijete da je iz «Borovoga» Naselja, kad katastrofa u katastrofi (Nifes Ivanković u izboru za misrvacke) kaže da je Andreja Ćupor bila mis Hrvatske «dvijetisućete» godine, sve su to normalne stvari, dogodi se i gotovo.
Jedino u kvizu znanja takvim nas sitnicama ne bi smjeli častiti, naročito ne u onim rijetkim prilikama kad neki sretnik nabasa na «Upitnik», a kad tamo, recimo večeras, voditelj dvaput vrlo mirno čita napisanu glupost da se Desdemonin ćaća zove Barbanzio, iako se otac zadavljene zove Brabanzio (u engleskom originalu: Brabantio). Gospoda i gospođe urednici i opet se nisu stigli pripremiti, umrla im je baka, kasnio vlak, pritvoren je Dorešić i njegov mali pišo, baš jučer u utorak itd. itsl.

POSLOVNI KLUB
Srijeda, HRT 1, 20.37
Četiri kaktusa

Lijepo su taj «Polovni klub», staru kriminalnu grozotu koju vodi najstariji voditelj Đuro na HRT-u, bili pomaknuli, mada nedovoljno blizu, ka sitnim noćnim satima, pa iako je trajalo prekratko, nemojmo se žaliti. Stavljanjem «Polovnog kluba» u atraktivan večernji termin povećava se broj svjedoka Đurine apokalipse, što je dobro, jer ljudi dosad nisu vjerovali pričama da postoji voditelj i urednik koji se može toliko puno snimati u vlastitoj emisiji, što video, što tonski. Kad ga se ne vidi, sjedokosi i sjedobrki Đuro odnekud iza slike čita tekst, da slučajno netko ne bi smetnuo s uma da je Đuro glavni na televiziji, jer da nije, zar bi se toliko slikao. S obzirom na godine subjekta, njegov privatni marketing prvenstveno možemo tumačiti kao znak vitalnosti, a ne isključivo poruku poslovnim partnerima: viđte mene, dajte mi neku novinarsku tezgu, glavni sam na televiziji, vaš Đuro d.o.o., Tomljenović.

POLA URE KULTURE
Četvrtak, HRT 1, 22.07
četiri kaktusa

Na sramotu gospođe urednice Lade Džidić i g. urednika Domagoja Burića u emisiji Branke Kamenski se i dalje, pod pseudonimom Ana Hanak, tolerira glupo očit sukob interesa, jer Ana Hanak je Anamarija Pavičić, kći nakladnika Pavičića, a zašto ta osoba svoju listu komercijalno najuspješnijih izdanja ne objavljuje pod svojim časnim imenom Pavičić, e to je više nego jasno.
Kad bi bilo u redu da jedna Pavičićka objavljuje koliko je njen tata prodao knjiga, onda bi ona to činila potpisujući se svojim pravim imenom i prezimenom. Prihvaćajući pseudonim kćerkice koji su, moreni sićušnom grižnjom savjesti, predložili tatica i mamica Pavičić, tv urednici Džidić-Burić-Kamenski pristali su na podvalu, što i nije neka novost u radu tv urednika.

24 SATA
Petak, Nova Tv, 19.00
Četiri kaktusa

Branko Vukšić, novinar sa specijalnim potrebama, pojavio se u 19.15 h, taman na vrijeme da se svih dvadeset gledatelja hitno uključe u CCN-ove «Vijesti dana». Paničan bijeg dragih gledatelja od pećinskog komentatora Vukšića ka nečemu civiliziranom događa se već drugi dan za redom, jer taj direktor cirkuskog programa i jučer je nešto govorio. Ah, da, o Gotovini, a danas o izborima koji su zapravo, smatra naš populist Kremenko, «ratnička bitka» političara za vlastitu korist.
I da podsjetimo, zašto naš junak funkcionira samo u specijalnim uvjetima. U komunizmu je ta nepismena mrva bila urednik kulturne rubrike i naravno kazališni kritičar te iste rubrike, zatim je bio urednik dviju novinskih tv dodataka i naravno tv kritičar u tim istim pridodacima i evo ga sada, specijalca našega, ponovo u naravnoj dvojakosti: direktor programa koji sam sebe stavlja u taj isti nesretni program. Moramo to razumjeti: Branku Vukšiću dati da piše i slika se može samo Branko Vukšić. Kapa dolje i čast svakoj vreći koja je uvijek znala naći svoju zakrpu.

ZASJEDANJE HRVATSKOG SABORA
Petak, HRT 3, 20.30
Vijenac

Večeras je, što inače ne preporučujemo, zaista trebalo izravno prenositi sjednicu, bar zbog toga da se vidi tko je (Budiša i Gljivuša) pobjegao s glasovanja o prijedlogu Hrvatske stranke pretilih. Đapić je propao s 53:48, što znači da je mogao proći, ali nedostajala je sitnica od šest glasova «za», recimo da su glasovanju fizički i pozitivno pristupila tri budiše i tri gljivuše.
Kad je sve prošlo i kad je umjesto gospodarskog pojasa pobijedila varijanta zvana ribolovno ekološka zona, Mislav Bago iz Sabora u ponoćnim satima, u Meridijanu 16, javlja da nitko ne zna što je to večeras odlučio Sabor naših, od četverogodišnje uporabe, krajnje izlizanih faca. Istina je nešto drugo, o čemu hrabro ironični g. Bago ne želi izvijestiti, jer tada bi i on bio dio vijesti.
Istina je da nitko ne zna što je to gospodarski pojas. niti je koga briga. Je li to remen s gospodarevih hlača, ili je to bilo koje područje apsolutne dominacije, recimo u seksu, ne znamo treba pitati pritvorenog HDZ-ovog doministra prosvjete, pritvorenog zbog prijetnji i uznemiravanja ženske osobe.

MERIDIJAN 16
Petak, HRT 1, 00.07
Četiri kaktusa

Virus programskog idiotizma prešao je s nadnaravno pametne, poštene i ozbiljen Nove Tv na nevinu dječicu HRT-a. Najava prvog snažnog simptoma bilo je početno lagano plutanje «Meridijana» sve dalje od prvotnih 22.30 h, što je kulminiralo večeras pravim rekordom. Pustiti svoje vijesti debelih sat i pol (97 minuta) kasnije od uobičajenog vremena, kao što je to HRT večeras učinila s «Meridijanom 16», e to još nije uspjelo čak ni Novoj Tv koja je do sada držala prvo mjesto u nasumičnom emitiranju. Natjecanje se nastavlja.

GLAMOUR CAFE
Subota, HRT 1, 20.10
Vijenac

Svi su, izim «Latinice», imali po dva mjeseca odmorčića ljetnog, no jedini voditelj i urednik koji to javno priznaje, čak se pomalo demagoški i kaje, jest Siniša Svilan. Mladi dlakavi striček niskog čela i visokog glasa jedinstven je i po nečem daleko važnijem. Jedini je on, od svih muškaraca HRT-a, u svakoj svojoj emisiji podsjećao na Ljubomira Čučića i njegov lik i djelo, utisnuto šakama u lice i tijelo zakonite mu žene Magalli Boers Čučić. Usput: zašto g. Čučić ne pravi društvo g. Dorešiću u pritvoru. Svilan se večeras dodatno etablirao kao jedini zaštitnik žena na Rvackoj televiziji. Emisiju je zaključio sentencioznim iskazom «otišao je Čučić, došao je Dorešić». Za neupućene, vrlo ugledni bivši HDZ-ov doministar prosvjete Dorešić je ženu koja ga je ostavila maltretirao i uznemiravao na razne bolesne načine i to u tolikoj mjeri da je dojadio čak i tradicionalno tolerantnim hrvatskim organima gonjenja, pa je u utorak pritvoren.

NOĆNA MORA
Nova Tv, Subota, 23.00
Četiri kaktusa

Mister malnar sez tu mister rodman det mister rodman iz ledžend end hi tenkd him for kaming in kroejša end in hiz šou, bat mister rodman didnt bilivd hi iz in ti vi šou, bikoz svjetski putnik malnar daznt nou hau tu spik ingliš, tj. on ga govori kako je ovdje napisano, s rječničkim fondom od otprilike sto mizernih riječi, det mins malnar voz so veri mač nating end ziro end mister rodman lukd disapointid, bikoz malnar voz veri ponizan tu mister rodman, ez if rodman iz malnars litl big bos nino pavić, beter noun ez member of feimes trio kutle-tutle-mutle. Vi viš evribadi beter lak nekst tajm, gud baj end tenk ju for jur tajm, dier riders of dis vikli njuspejper.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
kaktus

U telefonskom glasovanju je li u redu da Račan svoju ženicu imenuje veleposlanicom 14304 gledatelja, ili 36 %, izjasnilo se da to nije u redu. Njih 25830 (64 %) smatra da je to u redu, pa dobra vijest za SDP glasi: od četiri i pol milijuna Hrvata, njih 25 tisuća (i 830) voli Dijanu Pleštinu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika