22.12.2011. / 09:43

Autor: Hina , Nacional.hr

Konstituiranje Sabora

Kukuriku preuzima državu

Sabor će se konstituirati izborom novog predsjednika, a tu će dužnost preuzeti SDP-ovac Boris Šprem od dosadašnjeg predsjednika Luke Bebića koji će konstituirajućom sjednicom predsjedavati do izbora nasljednika

IlustracijaIlustracijaIzborom novoga predsjednika danas će se konstituirati sedmi saziv Hrvatskog sabora u kojemu će sjediti 151 zastupnik i u kojemu većinu imaju stranke Kukuriku koalicije.

Nakon što je primio službene rezultate parlamentarnih izbora i na temelju njih predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću dao mandat za sastavljanje nove vlade, predsjednik Republike Ivo Josipović sazvao je prvu, konstituirajuću sjednicu Sabora za 22. prosinca u 10 sati.

Prema rezultatima izbora, vladajuću većinu (SDP, HNS, IDS i HSU) činit će 80 zastupnika, a potporu će joj davati i osam zastupnika nacionalnih manjina. Oporbu će u sedmom sazivu Sabora činiti 47 zastupnika iz HDZ-a zajedno s partnerima iz HGS-a i DC-a, po šest iz Hrvatskih laburista i HDSSB-a, dva zastupnika s nezavisne liste Ivana Grubišića te po jedan iz HSS-a i HSP-a dr. Ante Starčević.

Sabor će se konstituirati izborom novog predsjednika, a tu će dužnost preuzeti SDP-ovac Boris Šprem od dosadašnjeg predsjednika Luke Bebića koji će konstituirajućom sjednicom predsjedavati do izbora nasljednika.

Konstituirajućoj sjednici nazočit će predsjednik Republike, najviši predstavnici državnih vlasti, predstavnici HAZU-a, predstavnici vjerskih zajednica, sindikata i udruga, te dosadašnji predsjednici Hrvatskoga sabora.

Na konstituirajućoj sjednici bira se Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje novom sazivu Sabora podnosi izvješće o provedenim parlamentarnim izborima i imenima izabranih zastupnika. MIP zastupnike obavještava i o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost, imenima zastupnika koji obnašaju dužnost nespojivu sa zastupničkom pa im mandat miruje, imenima zastupnika kojima mandat miruje na njihov zahtjev te o zamjenicima zastupnika koji umjesto njih počinju obnašati zastupničku dužnost.

Nakon što Sabor prihvati MIP-ovo izvješće o provedenim izborima, pred predsjedavajućim zastupnici polažu prisegu, tekst koje glasi: "Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak, te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske".

Osim predsjednika, na konstituirajućoj sjednici zastupnici mogu birati i potpredsjednike Sabora, od kojih tri pripadaju vladajućima, a dva oporbi.

Vladajući su se dogovorili da će dva potpredsjednika biti iz SDP-a, vjerojatno Josip Leko i Nenad Stazić, a jedan iz HNS-a, i to, kako se nagađa, Milorad Batinić. Oporba je, pak, postigla dogovor da oba oporbena potpredsjednika pripadnu HDZ-u, no još nema najava tko će preuzeti te dužnosti.

Sabor odmah nakon konstituiranja može birati i tajnika Sabora te njegova zamjenika, kao i Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, a s obzirom na najave vladajućih da će mijenjati Zakon o Vladi, očekuje se i izbor još dvaju radnih tijela - Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbora za zakonodavstvo.

Nakon što se prijepodne konstituira, Sabor bi, kako se očekuje, popodne odmah trebao krenuti s radom na izvanrednoj sjednici na kojoj bi zastupnici trebali raspraviti i izglasati izmjene Zakona o Vladi, odnosno Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, kojima će Kukuriku koalicija, kako je najavljivala, povećati broj ministarstava te ukinuti funkcije državnih tajnika, a vratiti zamjenike ministara.

Izvanredna sjednica nastavit će se i u petak, kada će mandatar Zoran Milanović predstaviti Saboru članove svoje vlade i njezin program te zatražiti glasovanje u povjerenju.

Vezane vijesti

Rasprodaja i u nacionalnim parkovima

Rasprodaja i u nacionalnim parkovima

U sklopu nove politike upravljanja nacionalnim parkovima i parkovima prirode potiho se priprema i nova privatizacija. Ministarstvo zaštite okoliša i… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 22.12.11. 15:57

Kada ćete hapsiti Pavića?Todorića?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika