22.12.2011. / 12:20

Autor: Nacional.hr

Riješena misterija majanskog kalendara?

"Najveći krajevi razdoblja su krajevi Bak'tuna. Međutim, predviđa li kalendar kraj svijeta? Ne. To smo mi izmislili", izjavio je Saturno.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaStručnjaci tvrde kako napisi u medijima o kraju svijeta 2012. godine nemaju veze s kalendarom drevnih Maja.

Ističu kako je istina da majanski dugovječni kalendar, koji obuhvaća razdoblje od oko 5125 godina, počinje 3114. prije Krista, a završava svoje brojanje 21. prosinca 2012. Objašnjavaju kako s tim danom završava 13. Bak'tun, posljednje razdoblje od oko 400 godina u majanskom kalendaru. No umjesto da se nastavi sljedećim Bak'tunom, kalendar će se tad jednostavno vratiti na nulu i početi brojati godine ispočetka.

Stručnjak za arheologiju Maja na Bostonskom sveučilištu William Saturno je jasan. "Dakle, je li kraj 13. Bak'tuna kraj jednog dugog razdoblja? Jest. Jesu li Maje voljeli krajeve razdoblja? Jesu. Bi li oni ovaj kraj ciklusa smatrali strašno važnim? Nema sumnje. Najveći krajevi razdoblja su krajevi Bak'tuna. Međutim, predviđa li kalendar kraj svijeta? Ne. To smo mi izmislili", izjavio je Saturno.

Direktor Meksičkog nacionalnog instituta za antropologiju i povijest, Emiliano Gallaga Murrieta, objašnjava kako je to kraj starog ciklusa i početak novog. "To je isto kao kod Kineza. Sada smo u godini zeca, sljedeća će biti godina zmaja, a nakon nje neke druge životinje u kalendaru", ističe Gallaga. "Ti su tekstovi napisani na poetski način te naglašeno poetski poručuju da će 21. prosinca 2012. doći bog i započeti novi ciklus; stari svijet će umrijeti, a novi se roditi", rekao je Gallaga.

Ustvari pisanih zapisa o kraju 13. Bak'tuna ima vrlo malo, većina stručnjaka za kulturu Maja navodi tek jedan, kamenu ploču na spomeniku broj 6 nalazišta Tortuguero u meksičkoj državi Tabasco. Dodajmo kako je ploča poprilično oštećena, ali znanstvenici su ipak predstavili nekoliko prijevoda od kojih je najzanimljiviji onaj kojeg su sastavili Stephen Houston sa sveučilišta Brown i David Stuart s Teksaškog sveučilišta u Austinu.

Prema prvoj interpretaciji dvoje stručnjaka, Maje su očekivali da će na kraju 13. Bak'tuna na Zemlju sići božanstvo. Što će se dogoditi nakon toga nije poznato, tvrde kako je riječ o proročanstvu. Ovo tumačenje se 1996. godine proširilo brojnim internetskim New age stranicama i forumima te polako medijima s najavom o kraju svijeta. Novija istraživanja američkog dvojca tvrde kako drevni tekstovi uopće ne sadrže nikakva proročanstva o 2012. godini.

Kažu kako je riječ o posveti spomenika broj 6. "Tako su strukturirani mnogi tekstovi Maja, uključujući i spomenik 6 iz Tortuguera", objašnjava Stuart.

Vezane vijesti

"Prorok se preračunao" - Smak svijeta zapravo 21. listopada

"Prorok se preračunao" - Smak svijeta zapravo 21. listopada

Radikalni kršćanski "prorok" Harold Camping, koji je predvidio smak svijeta za 21. svibnja, priznao je da je promašio datum, no utvrdio je novi pa… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 22.12.11. 13:36

Kapitalu (vlasnicima ) na globalnom nivou nikako ne ide u korist ni najmanji pomak ka desekularizaciji društava.Svako promišljanje budućnosti čovjećanstva(a kamo tek skorašnje budućnosti) čovjeku stvara nelagodu uslijed neminovnosti smrti.Počinjemo razmišljati o prolaznosti svega,usredotoćujemo se na Važno a manje na trivijalnosti koje nas okupiraju.Takvim statusom("čovjeka koji razmišlja) prestajemo biti ovisnikom sveopće ponude roba i usluga.Tako što znači smrtnu prijetnju kapitalu.(vlasnicima)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika