22.12.2011. / 18:25

Autor: Ela Radić

Cesar Millan - šaptač psima

Unatoč kritikama pa čak i ponekoj tužbi - stanoviti Floy Suarez ga je prije pet godina optužio da mu je ozlijedio psa dok je bio u njegovom Psećem psihološkom centru - Millanova popularnost sve je veća

Cesar MillanCesar MillanViše od šest godina najgledanija emisija na kanalu National Geographic je "Šaptač psima", emisija u kojoj samoprozvani stručnjak za pse i njihovo ponašanje, 41-godišnji Cesar Millan preodgaja, kako kaže, vlasnike pasa da bi se njihovi ljubimci bolje ponašali. Čak 11 milijuna ljudi prati Millianov show a već neko vrijeme njegove specijalne odgojne metode koje u svom reality showu isprobava na psima a i ljudima mogu na HTV-u pratiti i hrvatski gledatelji.

Njegova je teorija da ponašanje psa ovisi velikom većinom o ponašanju njegova vlasnika a iako veliki broj veterinara, psihologa za životinje i biheviorista za pse tvrdi da su njegove metode okrutne i zastarjele, njegov se show "Šaptač psima" prikazuje u 80 zemalja diljem svijeta. Uz to je Millan objavio pet knjiga na tu tematiku kao i desetak DVD-ova a i njegova, sad već bivša supruga Ilusion Millan autorica je poznate "Ilusion" ogrlice za pse koja je u Americi veliki hit.

Cesar Millian, kojeg su još kao dječaka u rodnom Meksiku zvali "El Perrero" (dječak-pas) u Ameriku je došao kao 21-godišnjak. Ilegalno je prešao granicu, bez novca, prijatelja u Americi te bez znanja engleskog jezika. Kroz neko se vrijeme zaposlio kao perač a potom i vozač limuzina te je jednom prilikom upoznao glumicu Jadu Pinkett, kasnije suprugu glumca Willa Smitha, koja se s njim sprijateljila i koja mu je omogućila učitelja engleskog jezika. Cesar Millan ubrzo je počeo raditi u jednom psećem salonu gdje je bio zadužen uglavnom za agresivne i opasne pasmine.

S vremenom je postao poznat kao netko tko zna s neposlušnim psima pa mu je dolazilo sve više klijenata što ga je ohrabrilo da otvori pseću akademiju koju je nazvao Pacific Point te Pseći psihološki centar koji se danas proteže na 8100 četvornih metara u južnom dijelu Los Angelesa, a u njemu radi uglavnom s velikim pasminama. Prije devet godina Los Angeles Times objavio je o njemu veliki profil što je označilo početak njegove slave koja se potvrdila 2004. godine kad se počeo prikazivati reality show "Šaptač psima" na National Geographicu.

Od prve epizode show je postao veliki hit, među njegovim klijentima bilo je sve više poznatih osoba poput, primjerice, Ashlee Simpson i Petea Wetza koji su upravo u njegovom showu pokušavali riješiti problem sa svoja dva psa a njegova velika obožavateljica je i Oprah koja ga je ugostila u svom showu.

Ipak, nisu svi oduševljeni Millanom. Postoji veliki broj protivnika njegove specifične metode prema kojoj su za rad s psom najvažniji vježba, disciplina i privrženost te prema kojoj je čovjek takozvani vođa čopora dok pas treba biti podčinjen što ponekad postiže čak i s ogrlicom s elektrošokerom kojom kontrolira psa. Njegovi protivnici tvrde da je psihološka tortura (omče oko vrata, trčanje na traci, namjerno strašenje) kojoj podvrgava pse jako štetna, te da su metode kažnjavanja koje koristi, veterinarska struka odavno odbacila. Osim toga, smatraju i da su njegove seanse prekratke da bi polučile dugotrajne i dobre rezultate kao i da njegova teorija o čovjeku kao alfa mužjaku i psima kao čoporu ne drži vodu jer je to ponašanje koje se veže uz vukove a ne uz pse.

Ipak, unatoč kritikama pa čak i ponekoj tužbi - stanoviti Floy Suarez ga je prije pet godina optužio da mu je ozlijedio psa dok je bio u njegovom Psećem psihološkom centru - Millanova popularnost sve je veća. Jedini mu je problem trenutno činjenica da ga je prošle godine, nakon 16 godina braka ostavila supruga Ilusion Wilson s kojom ima sinove Andrea i Calvina koji su mu sad, kako je rekao, prioritet čak i pred psima.

Objavljeno u tiskanom izdanju Extre

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika