22.12.2011. / 18:38

Autor: Hina

Kirurška lista provjere djeluje - ako se primjenjuje

Kirurška lista provjere, poput one koju koriste piloti prije svakog polijetanja, može smanjiti operativnu i postoperativnu smrtnost, pokazalo je nizozemsko istraživanje po kojem uspješnost ovisi o tome da se provjera doista i dovrši.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaKirurška lista provjere, poput one koju koriste piloti prije svakog polijetanja, može smanjiti operativnu i postoperativnu smrtnost, pokazalo je nizozemsko istraživanje po kojem uspješnost ovisi o tome da se provjera doista i dovrši.

Oko sto tisuća bolnica širom svijeta koristi kirurške liste provjere koje je izradila Svjetska zdravstvena organizacija, a koje sadrže 19 područja koja je potrebno provjeriti prije i poslije zahvata. Među ostalim, kirurzi se prije prvog reza moraju uvjeriti da na operativnom stolu nemaju pogrešnog pacijenta, te da kreću s operacijom s prave strane bolesnika.

Ranijim istraživanjem provedenim 2009. godine u osam bolnica u različitim državama, utvrđeno je kako je u godini nakon početka primjene liste smrtnost operiranih bolesnika pala sa 1,5 posto na 0,8 posto.

Novo istraživanje provedeno je u nizozemskoj bolnici i rezultati su objavljeni u časopisu Annals of Surgery. Istraživači u sveučilišnom medicinskom centru u Utrechtu utvrdili su da je učinak sigurnosnih operativnih postupaka u njihovoj bolnici bio nešto manji i smrtnost je pala sa 3,1 posto na 2,8 posto u godini nakon što su se počele koristiti liste. "Ispunjavanje lista provjere u našoj je bolnici bilo daleko od savršenog", napisalo je istraživač Wilton van Klein.

Jedan od uzroka je, primjerice, bila manja vjerojatnost da će se u slučaju hitnih kirurških pacijenata liste popunjavati do kraja, navode stručnjaci koji ističu da te liste same po sebi nisu dovoljne bez posvećivanja sveobuhvatne pažnje pitanjima sigurnosti kod zahvata u bolnicama.

Hrvatske bolnice od nedavno su počele koristiti te liste u okviru postupka akreditacije bolnica u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika