22.12.2011. / 19:08

Autor: Nacional.hr

Obrat u Sloveniji: Mercator preuzima Pivovarnu Laško?

U slovenskoj javnosti pojavili su se komentari da uprava Mercatora, koja nije odobravala prodaju Agrokoru, na taj način pokušava 'minirati' cijeli posao, jer bi povezivanjem s Pivovarnom Laško vrijednost Mercatora narasla pa bi Agrokor teško mogao isfinancirati kupovinu

Žiga Debeljak, predsjednik uprave MercatoraŽiga Debeljak, predsjednik uprave MercatoraDan nakon što je odbačena kao nepotpuna ponuda američkog Eatons Capitala za preuzimanje slovenske Pivovarne Laško, pojavila se nova zainteresirana strana.

Kako prenose slovenski mediji, uprava Mercatora se odlučila dati ponudu za preuzimanje Pivovarne Laško koja je inače dioničarka Mercatora.

U Mercatoru smatraju kako bi strateškim povezivanjem s Pivovarnom, kako oni to nazivaju, omogučili restrukturiranje grupe Pivovarne i osigurali njenu financijsku stabilnost. Također, uvjereni su kako bi takvo povezivanje osigurao dugoročni razvoj i uspješno poslovanje obiju tvrtki.

Dodali su kako će se prije objave službene ponude konzultirati s Agencijom za nadzor tržišnog natjecanja kako bi bili sigurni da time ne krše neki zakon.

S obzirom na to da Pivovarna Laško u svom vlasništvu ima 23,34 posto Mercatora koje mora prodati kako bi mogla vratiti barem dio kredita koji su već davno došli na naplatu te joj je nužno potreban svježi kapital kako bi mogla vratiti sve dugove i krenuti u restrukturiranje, nije isključeno da u Pivovarni razmisle o Mercatorovoj ponudi. No, za sad ne žele komentirati što nisu službeno dobili.

Podsjetimo, nadzorni odbor Pivovarne Laško za sutra je prebacio donošenje odluke o prodaji udjela u Mercator hrvatskom koncernu Agrokor.

U slovenskoj javnosti pojavili su se komentari da uprava Mercatora, koja nije odobravala prodaju Agrokoru, na taj način pokušava 'minirati' cijeli posao, jer bi povezivanjem s Pivovarnom Laško vrijednost Mercatora narasla pa bi Agrokor teško mogao isfinancirati kupovinu.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 22.12.11. 20:14

Nešta im se baš ne otuđuje Mercator, kao šta se Hrvatima otuđivalo sve šta se dalo otuđiti.

Tko im je kriv šta nemaju dežurne rodoljube i turbo rodoljube formata jednoga Sanadera and comp.


registracija
30/9/10

perokvrzica, 22.12.11. 20:39

Ja samo znam da je sutuacija obrnuta, da smo mi u bilo kojoj njihovoj akviziciji na našem tržištu samo krivo pogledali njihovu ponudu oni bi nas tužili odgovarajućim rijelima EU i mi bismo se povukli sa repom među nogama. I bilo bi puno pljuvanja po našem ne-europskom ponašanju itd. Što se mene tiče, svaka im čast, bore se za svoje interese - ko je nama kriv što smo pustili da nam zemlju vode izdajnici i mediokriteti.


registracija
16/2/11

egipat, 22.12.11. 22:00

dabog..umr.li svi hr pravnici i politicari, a cijela hr je morala placati firmama koje nisu dobile na natjecaju na primjer gtadnju auto ceste itd (talijanima na pr) a da ne govorim da je bilo obratno, mi placamo porez na vikendice u sl i to kako (radi se oko 100tinjak) a ono oko 100 000 u hr nedaj boze da placaju i nedaj boze da ih se kontroliraju ako ih iznajmljuju (a iznajmljuju ih oko 60%) jer cemo se nekom zamjeriti iz eu.. pas vam mat...r politicku


registracija
24/11/09

friz, 23.12.11. 09:04

konačno cjelokupna hrvatska javnosti vidi kako se brane nacionalni interesi.A koga smo mi imali do sada??Organizirano političko -kriminalno podzemlje sa Sanaderom na čelu!Da ga nisu onemogućili rasprodao bi za dobru proviziju sve što bi mogao.Zato njega,Polančeca i ostale,treba osuditi NAJSTROŽE ŠTO SE MOŽE!!Tako da kazna bude primjer i svima drugima koji će se u budućnosti usuiti nešto slično.To jednostavno treba ugraditi u ustav i za takvu vrstu veleizdaje primjeniti sve moguće mjere i kazne!!Na kraju krajeva,slovenski promjer MORA poslužiti kao nešto,što će čitava regija slijediti!Pogotovo što je Slovenija kao stara članica EU na vrijeme shvatila kako se treba ponašati u toj istoj uniji,da bi opstao.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika