23.12.2011. / 09:51

Autor: Deutsche Welle

Pobuna protiv diktature "Merkozya"

Martin Schulz, šef socijaldemokrata u Europskom parlamentu i od sredine siječnja 2012. novi predsjednik Europskog parlamenta, upozorio je da se važne odluke o EU-u donose „na plaži“ umjesto tamo gdje bi trebalo

ArhivaArhivaŠef socijaldemokrata u Europskom parlamentu Martin Schulz se momentalno žestoko protivi donošenju odluka unutar Europske unije, jer trenutno postoji „njemačko-francuski direktorij" u kojem ne sudjeluju druge članice Unije. „Odluke se ne donose u institucijama EU-a već na plaži", rekao je Schulz i time aludirao na summit skupine zemalja G8 u francuskom ljetovalištu Deauville u svibnju ove godine, sastanak na kojem su Merkel i Sarkozy dogovorili europski pakt.

Kako vratiti povjerenje tržišta ?

Njemačko-francuski dvojac kojeg u javnosti sve više nazivaju „Merkozy", je prema Schulzovom mišljenju „pustio duha iz boce". Merkel i Sarkozy planirane promjene europskog ugovora obrazlažu činjenicom da je potrebno vratiti „povjerenje tržišta", pojašnjava šef europskih socijalista i demokrata u Europskom parlamentu. U ovom trenutku, nastavlja Schulz, ne postoji „niti povjerenje tržišta, niti reforma europskih ugovora, već u potpunosti nejasna pravna situacija".

Prema Schulzovim riječima, Merkel i Sarlozy „vuku također konce" talijanskog premijera Montija. „Govorimo o Bečkom kongresu 21. stoljeća", pronašao je Schulz kritične riječi za proces stvaranja vlade u Italiji. Novi premijer Mario Monti pozvan je „u Strasbourg", gdje su mu „Merkel i Sarlozy rekli, što mora učiniti". Prema mišljenju ovog njemačkog zastupnika Europski parlament mora „mnogo masivnije intervenirati", a potrebno je i „tržište koje će se demokratski kontrolirati". Njemački zastupnik Martin Schulz na svojoj novoj funkciji će kao predsjednik Europskog parlamenta biti jedan od najutjecajnijih socijaldemokrata u Europi. Ova je politička grupacija u Europi u krizi, jer samo tri od 27 šefova država i vlada članica EU-a su danas još socijaldemokrati. Schulz smatra da europska socijaldemokracija danas zbog krize pati snažnije od bilo kojeg drugog pokreta. Kao razlog Schulz navodi da su vrijednosti transnacionalne suradnje zapravo vrijednosti socijademokracije.

Koji su najveći izazovi 21. stojeća?

I upravo to su izazovi za 21. stoljeće: prelaženje i uklanjanje granica na području ekološke, ekonomske i monetarne politike i u pogledu politike migracija. Schulz, koji u Europskom parlamentu sjedi od 1994. godine, zalaže se za jačanje europske socijaldemokracije i protivi „guranju" malih članica Unije na rub EU-a.

Schulz ostaje pri svojoj tezi da socijaldemokracija mora ostati pokret koji je kritičan prema krupnom kapitalu i koji se zalaže za socijalno tržišno gospodarstvo. „To je programatika koja se mora snažnije profilirati kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini", poručuje Schulz. On smatra da će pobjedom socijalista u Francuskoj s Francoisom Hollandeom na čelu, doći do novog ciklusa u kojem će socijaldemokrati početi osvajati vlast u Europi. Nakon Francuske Schulz prognozira pobjedu ljevice u Italiji i nakon toga i u Njemačkoj. Nakon promjena u tri velike europske zemlje doći će do velikog zaokreta u Europi, drži Schulz i predlaže da socijaldemokrati nastupe i sa snažnim kandidatima na izborima za Europski parlament 2014.godine.

Nakon Schulza - šef kluba zastupnika socijalista u EP-u Swoboda?

Prema dogovoru dvaju najvećih klubova uastupnika u Europskom parlamentu - Europske pučke stranke i socijaldemokrata - Schulz bi trebao naslijediti konzervativnog Jerzyja Buzeka iz Poljske na dužnosti predsjednika Europskog parlamenta. Za Schulzova nasljednika na mjestu šefa kluba zastupnika, vrlo dobre izglede ima austrijski zastupnik i dosadašnji zamjenik šefa socijaldemokrata Hannes Swoboda koji je u Europskom parlamentu bio izvjestitelj za Hrvatsku.

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika