23.12.2011. / 10:13

Autor: Hina

Hamas se želi pridružiti Abasovom PLO-u

Jedan je dužnosnik, pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao da je Mešal Abasu rekao da je njegova skupina "u ovoj fazi za miran otpor i primirje u Gazi i na Zapadnoj obali"

IlustracijaIlustracijaKonkurentske palestinske frakcije u četvrtak su napravile značajan korak prema pomirbi kada je islamistička skupina Hamas rekla da se planira pridružiti Palestinskoj osobodilačkoj organizaciji (PLO) predsjednika Mahmuda Abasa kojega podržava Zapad.

Abas je u Kairu održao sastanak sa čelnicima palestinskih skupina, među kojima je bio i čelnik Hamasa Khaled Mešal, na kojem je osnovan odbor za pripremu uključenja Hamasa i manje militantne skupine Islamski džihad u PLO. Odbor će sada pripremiti interne izbore za parlament PLO-a kako bi olakšao članstvo Hamasa i Islamskog džihada.

Još uvijek, međutim, postoje neke ozbiljne prepreke konačnom ujedinjenju a pokušaji pomirbe u prošlosti nisu imali uspjeha. Hamas je odbio priznati pravo Izraela na postojanje i odreći se nasilja, dok je PLO potpisao prijelazne mirovne sporazume sa židovskom državom. Nije jasno, s obzirom na to razilaženje, kako će Hamas biti uključen u PLO.

Jedan je dužnosnik, pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao da je Mešal Abasu rekao da je njegova skupina "u ovoj fazi za miran otpor i primirje u Gazi i na Zapadnoj obali".

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika