23.12.2011. / 18:08

Autor: Nacional.hr

Predana vlast

Hrvatska ima novu Vladu

Službenom primopredajom Zoran Milanović postao je 'šef' Banskih dvora

Zoran MilanovićZoran MilanovićNakon što je Zoran Milanović predstavio svoje kandidate za ministre u Saboru, zastupnici su krenuli sa raspravom uoči izglasavanja povjerenja novoj Vladi.

Zastupnici manjina, Furio Radin i Milorad Pupovac odmah su izrazili svoju podršku i podršku ostalih manjihskih zastupnika vladi Zorana Milanovića. Radin je dodao kako se nada da će Milanovićeva vlada njihovu podršku zadržati i do kraja mandata.

'Ova vlada nema alternative'

Zastupnik Hrvatskih Laburista Dragutin Lesar upitao je Milanovića zašto u svom govoru nije uopće spomenuo izborne zakone i sustav te ga je upitao hoće li napokon srediti popis birača kao što je to spominjao u predizbornoj kampanji te hoće li se mijenjati izborne jedinice i način na koji se zastupnici biraju u Sabor.

Iako je Lesarovo obraćanje bilo puno pitanja, ali i zamjerki što su neke stvari 'prešutjeli', poput privatizacije pojedinih državnih tvrtki, ipak ih je pohvalio.

"Prvi put u jednom programu imamo ne samo smanjenje nezaposlenosti, nego i povećanje zaposlenosti. Ovaj program je jedan dobar katalog. Ciljevi su nam slični, ali ima i nekih koji se razlikuju. Milanović je rekao da neće biti bolnih rezova - biti će ih, ali oni koji će pretrpiti dobiti će anesteziju", slikovit je bio Lesar.

IDS-ov Damir Kajin istaknuo je kako želi vjerovati da će i opozicija podržati novu Vladu te dodao kako ta Vlada nema alternative.

"Ili će uspjeti, ili će zemlja dotaknuti dno", jasan je bio Kajin.

HDZ protiv

Očekivano HDZ-ovi zastupnici najavili su kako neće dati potporu novoj Vladi.U ime Kluba zastupnika HDZ-a na novu se Vladu obrušio Ivan Šuker. Upitao ih je zašto nigdje ne spominju Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

"Ako želite donijeti proračun koji je u skladu sa zakonom, trebali ste ponuditi niz odgovora i reći da niste u stanju provesti taj zakon. Ako ne ukinete zakon i želite ispuniti ove želje, morati ćete povećati porez. Hoćete li povećati PDV na 25 posto? Uvesti nove poreze?", upitao ih je Šuker.

Nastavio je kako ni jedna vlada nije donosila prijedlog svog programa u ovakvim uvjetima te je iluzorno govoriti da se proračun može smanjiti za 10 milijardi kuna bez rezanja prava.

Kao bivši ministar financija, sipao je podatke iz rukava.

"Plaće i prava u državnoj upravi iznose 35 milijardi, mirovine 36, zdravstvo 22, socijala 6, potpore 6, kamate 8,5 milijardi - kako ćete smanjiti rashode ako ne krešete prava?", upitao je Šuker.

Prigovorio je i spomenu industrijalizacije u programu Vlade, reklavši kako se to ne može pokrenuti preko noći.

"Lako je proizvesti, ali kome ćeš prodati?", pitao je te dodao kako se u programu ne spominje ni cestogradnja, odnosno da ju on nije vidio.

Čestitke, pa prisega, pa čestitke

Nakon burne rasprave, zastupnici su sa 89 glasova za, 28 protiv i 18 suzdržanih ipak dali povjerenje Zoranu Milanoviću i njegovim ministrima.

Novi predsjednik Sabora Boris Šprem nakon glasovanja malo se zbunio pa je već krenulo čestitanje novim ministrima i premijeru kad su ga podsjetili da je potrebno prvo obaviti prisegu.

Nakon što je prisega pročitana, a ministri prisegnuli čestitanje je moglo i službeno početi.

Premijerka na odlasku, premijer na dolasku

Nešto prije 18 sati održana je i službena primopredaja vlasti u Banskim dvorima. 'Domaćica' Jadranka Kosor, dočekala je novog premijera Zorana Milanovića i, prateći protokol, pod budnim okom novinara i suradnika, predala mu izvješće o radu njene Vlade i 'vlast' nad Banskim dvorima.

Za razliku od njenog prethodnika Ive Sanadera koji se sa tadašnjim prethodnikom Ivicom Račanom zadržao u kratkom, privatnom, razgovoru, Jadranka Kosor tu je mogućnost odbila.

Tako je i službeno Zoran Milanović postao premijer i 'šef' Banskih dvora.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
2/12/07

lei, 23.12.11. 14:28

HDZ treba eutanizirati


registracija
9/5/10

lolobrigita, 23.12.11. 14:40

HDZ je protiv?Znači da je program izvrstan.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 23.12.11. 14:41

I gdje da se Šuker javi kad je u pitanju dijeta.


registracija
26/12/06

capica, 23.12.11. 15:40

Šuker se nije niti trebao javiti. Gledali smo njega i njegovu stranku 8 godina. Posljedice vidimo i osjećamo.


registracija
31/1/10

STTony, 23.12.11. 18:26

Sretno!


registracija
9/3/10

nostradurus, 23.12.11. 18:54

Stvarnost je drugačija. Imamo vladu nesposobnih koja će samo povećati dug države i odvesti zemlju u bankrot. Nema plana za smanjenje vanjskog duga. Nema plana da se riješi dužnička kriza građana. Nema plana da se smanje kamate na kredite. Nema nikakvih pravih planova. Samo spiskovi želja. reforma.forumhr.com


registracija
24/11/11

kuso, 23.12.11. 18:59

Da vidimo koliko ce ovi nanit narodu jos boli


registracija
24/11/11

kuso, 23.12.11. 19:00

Ovi seratori ce dovest zemlju na prosijacki stap


registracija
14/11/11

salama, 23.12.11. 19:45

Mozda su svakavi, ali ce manje pljackati - jer za pljacku niceg vise nema.


registracija
12/12/10

Klarens, 24.12.11. 07:23

Obje strane
...........................
Samo lijeva i desna ruka
..............................
ISTOG MANIJAKA


registracija
26/1/08

Rampa, 24.12.11. 10:20

@Nostradurus i @Kuso, jeste se to uplašili za braniteljske privilegije ili su neke druge privilegije u pitanju koje je HDZ uveo, a sad su upitne?


registracija
26/10/11

eezy, 24.12.11. 12:05

Ne Rampa! Vjerovatno se boje koncesionara, onih koji će dobiti koncesije; na autoputeve( što misliš koliko će nas nas onda koštati cestarina?), na hidrocentrale( cjene struje?), na
šume( hoće li se koncesionari ponašati kao Mlečani?).
Što će se dogoditi sa vodama?
Koji nas novi nameti čekaju? PDV ide na 25%, kažu svi ga podnose jednako…aha, samo što oni koji zaradjuju dobro to povećanje neće ni osjetiti, dok oni koji imaju minimalne plaćice će to i te kako osijetiti!
A, u "osije gnijezdo" nitko neće dirati.Možete se vi nadati da će tzv. "lažni branitelj"i doći na red, ali ako slučajno dirnu u samo jednog "pravog branitelja", ne gine im Riva!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika