23.12.2011. / 18:32

Autor: Hina

Agencije o zadacima pred novom hrvatskom vladom

Nova hrvatska vlada lijevog centra, potvrđena u petak u Hrvatskom saboru, imati će iznimno težak zadatak da izvede zemlju iz ozbiljne gospodarske krize kao i da izvrši posljednje pripreme pred pristupanje Europskoj uniji 2013., izvješćuju svjetske agencije.

Foto: Vlada RHFoto: Vlada RHNova hrvatska vlada lijevog centra, potvrđena u petak u Hrvatskom saboru, imati će iznimno težak zadatak da izvede zemlju iz ozbiljne gospodarske krize kao i da izvrši posljednje pripreme pred pristupanje Europskoj uniji 2013., izvješćuju svjetske agencije.

"Hrvatska nije zemlja u kaosu, u malo je boljoj situaciji od nekih država EU, ali i u opasnoj situaciji i na prekretnici", poručio je u Saboru novi premijer Zoran Milanović čije riječi prenosi France Presse.

Reuters piše da je Milanovićv četverostranački blok okončao osmogodišnju vladavinu HDZ-a, iskoristivši bijes građana zbog korupcije u vladinim redovima i gospodarskog nazadovanja.

"Hrvatske javne financije su prenapregnute i na ovakav način se više ne možemo zaduživati jer nam naprosto više nitko novac dati neće, a kada bi nam ga i dao pod uvjetima koji nam se otvaraju, mi ga ne bismo mogli vraćati", prenosi Reuters riječi novog šefa hrvatske vlade. Agencija također ističe da je dugoročni cilj nove vlade u Zagrebu reformirati preglomaznu državnu administraciju te privući ulagače za projekte na području energetike, infrastrukture i turizma.

Slovenska agencija STA prenosi riječi Zorana Milanovića da njegova vlada želi "politiku bez korupcije i društvo bez korupcije", te poručuje da "borba protiv korupcije nije cilj, nego prinudno sredstvo kojem pribjegavate u trenutku kada stvari izmaknu kontroli, kada je korupcija toliko jaka u društvu i politici da se protiv nje ne može nego golom silom".

Cilj mu je, prenosi nadalje STA, uspostava "jakih državnih institucija, neovisnih sudova i profesionalnog policijskog aparata."

Srbijanska agencija Beta bavi se životopisom najmlađeg hrvatskog premijera koji je bio jedan od "najboljih studenata generacije" na Pravnom fakultetu i koji je 90-ih radio u MVP-u i hrvatskoj misiji pri NATO-i u Bruxellesu kada je "na vlasti bio HDZ na čelu s Franjom Tuđmanom". Beta podsjeća da je Milanović nakon smrti Ivice Račana u utrci za stranačkog predsjednika porazio iskusnije dužnosnike SDP-a. Agencija također prenosi da je tijekom rasprave u Saboru o novoj vladi, oporba, ponajprije HDZ, kritizirala vladim program uz ocjenu da je riječ samo o "popisu želja".

Tanjug prenosi da su zastupnici sedmog saziva Hrvatskog sabora većinom glasova dali povjerenje vladi Kukuriku koalicije Zorana Milanovića, šefa Socijaldemokratske partije. Agencija također ističe da je Milanovićeva vlada najmlađa po godinama, i podsjeća da su 62-godišnji Radimir Čačić i Slavko Linić jedini koji imaju iskustvo u radu vlade Ivice Račana od 2000. do 2003.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika