24.12.2011. / 10:04

Autor: Hina , Nacional.hr

Jovanović:

Obrazovanje i znanost vraćamo stručnjacima

Novi ministar najavio da će se odmah u siječnju provesti hitna kvantitativna i kvalitativna analiza činjeničnoga stanja u sustavu odgoja i obrazovanja na svim razinama: predškolskoj, osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj i visokoškolskoj

Željko Jovanović (arhiva)Željko Jovanović (arhiva)Misija novoga ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića bit će "kultura znanja, kultura sporta, kultura uspjeha", što će značiti i promjenu Hrvatske u zdravo, pravedno društvo znanja jednakih šansi za sve i veće kvalitete života, a Hrvatska će morati više ulagati u obrazovanje i znanost.

Prvi potez, osim simboličke ali vidljive promjene imena ministarstva koje postaje Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, bit će pokretanje promjena u svim segmentima odgovornosti ministarstva, rekao je za Hinu Jovanović.

Sve ključne odluke, naglasio je, donosit će se tako što će se obrazloženi prijedlozi prepustiti stručnjacima, a potom u raspravu uključiti treću stranu 'trokuta' - predstavnike tržišta rada (poslodavce, sindikate), vlasti (izvršne, zakonodavne, lokalne) i učitelje (na razini primarnog i sekundarnog), odnosno akademske i znanstvene zajednice (na razini tercijarnog obrazovanja) te sportaša kad je riječ o svim područjima sporta od školskog, preko rekreativnog do vrhunskog i profesionalnog. Tek nakon toga uslijedit će javna rasprava i na kraju konačna odluka.

Hrvatska, ustvrdio je, mora više ulagati u obrazovanje i znanost od dosadašnjih jedan posto BDP-a želimo li zaustaviti potonuće Hrvatske i imati ekonomiju utemeljenu na znanju. Stoga su, istaknuo je, dodatna ulaganja u ta područja potrebna odmah, bez daljnjeg rezanja proračuna za obrazovanje i znanost i bez čekanja gospodarskoga rasta, jer će promjene odgojno-obrazovnoga sustava i znanstveno-istraživačkoga sektora i tehnologije dati rezultate tek za koju godinu.

U proteklih osam godina proračunski iznosi za obrazovanje i znanost stalno su padali, pa je, smatra, parola o "društvu znanja" bila samo obična demagogija koja je zgodno zvučala u političkim govorima, ali Hrvatska danas nije ni zemlja znanja niti je društvo jednakih šansi. Bivša vlast, ocijenio je Jovanović, 'glavinjala' je bez ikakve vizije i strategije između polurješenja i loših rješenja, a posljedica toga je da danas u sustavima obrazovanja i znanosti, ali i sporta, imamo koncepcijski, organizacijski i kadrovski kaos. Takve trendove, smatra Jovanović, ne treba samo zaustaviti, nego ih treba potpuno obrnuti.

U suradnji s Ministarstvom financija, najavio je Jovanović, predložit ćemo porezne olakšice za institucionalno i osobno ulaganje u obrazovanje kao i za institucionalno ulaganje u znanstveno-istraživačku djelatnost.

Kad je pak riječ o novim zakonskim rješenjima, ministar ističe da bez akademske zajednice kao ravnopravnog partnera koji se uvažava nema kvalitetne, suštinske i sadržajne reforme visokog obrazovanja, znanosti i sveučilišta.

Ono što može obećati jest otvoreni dijalog s akademskom zajednicom oko svih otvorenih pitanja i smatra da u dogovoru s njom treba odmah krenuti u izradu potpuno novoga paketa zakona. Cijeli zakonski paket koji je predložio njegov prethodnik Radovan Fuchs za Jovanovića je nedorečen i nejasan, loše iskomuniciran, u pojedinim dijelovima neustavan i uz pokušaj da država dobije pretjeranu upravljačku, a ne nadzornu ulogu, i smatra da su čak i neka dobra rješenja zasjenjena potpunim neznanjem o upravljanju promjenama i pripremi za raspravu o zakonskim rješenjima.

Novi ministar najavio da će se odmah u siječnju provesti hitna kvantitativna i kvalitativna analiza činjeničnoga stanja u sustavu odgoja i obrazovanja na svim razinama: predškolskoj, osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj i visokoškolskoj.

Pri tomu se, istaknuo je, svakako ne može izbjeći analiza kvalitete nastave u svrhu postizanja ishoda učenja koji će povećati zanimanje tržišta rada, kao i veća konkurentnost naših istraživača u svijetu.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 24.12.11. 11:14

to se nezove sport --sportasima--vec sport politicarima....ili?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika