25.12.2011. / 07:41

Autor: Hina , Nacional.hr

Papa na polnoćki upozorio na komercijalizaciju Božića

"Moramo se sagnuti kako bismo našli Boga koji se razlikuje od naših predrasuda i našeg mišljenja", ocijenio je, podsjetivši da je novorođeni Isus ležao u jaslama

Papa Benedikt XVI. pozvao je vjernike na polnoćki da ne pridaju važnost "blještavilu" potrošačkog društva, već da iza njega otkriju Isusovu poniznost i poruku mira.

U Baziliku svetoga Petra, gdje je Sveti Otac služio svečanu misu u spomen rođenja Isusa Krista koju je prenosila Mondovizija, osamdesetčetverogodišnji Sveti Otac ušao je na pokretnoj platformi na kojoj se polako dovezao do oltara. Stepenicama se do oltara popeo uz pomoć svojih suradnika.

Papa koji redovito upozorava na pretjerani racionalizam pozvao je vjernike da budu ponizni pred otajstvom Božića: "Želimo li pronaći Boga koji je došao kao dijete, moramo se spustiti na zemlju s visine našeg 'liberalnog' uma, odložiti svoju lažnu sigurnost i oholost razuma", istaknuo je.

"Moramo se sagnuti kako bismo našli Boga koji se razlikuje od naših predrasuda i našeg mišljenja", ocijenio je, podsjetivši da je novorođeni Isus ležao u jaslama.

"Molimo Gospodina da nam pomogne kako bismo iza blagdanskog blještavila pronašli dijete u betlehemskoj štalici. Božić je postao komercijalni blagdan čije zasljepljujuće svjetlucanje skriva otajstvo Božje poniznosti", požalio je.

Benedikt XVI. je pozvao 1,1 milijardu katolika u svijetu da mole kako bi "zraka Božje dobrote zasjala nad svima koji moraju dočekati Božić u siromaštvu, patnji i daleko od svoga doma".

Papa će se na Božić obratiti porukom Urbi et Orbi (Gradu i svijetu) iz središnje lože Bazilike svetog Petra, što inače čini dvaput na godinu, na Božić i na Uskrs te udijeliti svoj apostolski blagoslov.

Božićno i novogodišnje slavlje nastavit će na Silvestrovo misom zahvalnicom poznatom po latinskom nazivu Te Deum.

1. siječnja Sveti Otac će slaviti Svjetski dan mira, 6. siječnja blagdan Svetih triju kraljeva, a 8. siječnja će u Sikstinskoj kapeli krstiti osmero novorođenčadi.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika