25.12.2011. / 19:23

Autor: Nacional.hr

Amnesty International:

Istražite Šeksa i Lošu zbog zločina

Nastavi li Hrvatska ovim tempom (Amnesty International pritom ističe da se samo 18 slučajeva ratnih zločina riješi godišnje), nevladina udruga upozorava kako neki slučajevi nikad neće biti riješeni

Vladimir Šeks; Photo: Patrik Macek/PIXSELL (arhiva)Vladimir Šeks; Photo: Patrik Macek/PIXSELL (arhiva)Amnesty International zatražio je od nove hrvatske Vlade hitnu istragu o ratnim zločinima što su se dogodili tijekom rata 90-ih godina sa hrvatske strane. U priopćenju potpisanom od strane ravnateljice Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju Nicole Duckworth, spominju se i neka poznata imena onih koji prema navodima AI-a nisu istraženi. Navodi se tako umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo te Vladimir Šeks. Potonji se proziva u slučaju navodne zapovjedne odgovornosti za zločine u Slavoniji, o čemu se, ističe AI, govorilo i tijekom suđenja ratnom zločincu Branimiru Glavašu. Što se tiče Loše, inače bivšeg načelnika Glavnog stožera, njega AI spominje kao osobu za koju su se tijekom suđenja Rahimu Ademiju i Mirku Norcu pojavile informacije o zapovjednoj odgovornosti za zločine u akciji Medački džep.

"Unatoč javno dostupnim sumnjama da su odgovorni za ratne zločine, država nije pokrenula istrage protiv nekih visokih državnih i vojnih dužnosnika", poručuje Duckworth.

Amnesty International također se poziva na podatke Ureda državnog tužitelja prema kojima je 540 slučajeva ratnih zločina u predistražnoj fazi i bez konkretnih optužnica. Nastavi li Hrvatska ovim tempom (AI pritom ističe da se samo 18 slučajeva ratnih zločina riješi godišnje), nevladina udruga upozorava kako neki slučajevi nikad neće biti riješeni.

Pročitajte cijelo priopćenje Amnesty Internationala

Vezane vijesti

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je danas kako Hrvatsku u budućnosti vidi kao demokratsku,… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 25.12.11. 19:40

Žalosno je da po meni treba istražiti svakog onog ko je bio u vladi i oko nje od 90 do 96. Sve kriminalac do kriminalca od precjednika Sranje do najnižeg čina. Osim srba, okupirali i porobili nas hercegovanca iz dijaspore i ostalih kanalizacija.


registracija
30/11/10

jato, 25.12.11. 19:52

Svaki zločin treba kazniti, ali treba i preispitatzi što su nam trenutačni vladajući radili za vrijeme rata, jesu li bili na našoj strani ili su potkopavali?


registracija
11/1/10

fluid, 25.12.11. 19:56

Briga me za Seksa i Losu kao i za ostale slicne,sta bi im se trebalo dogoditi .Dalako vise me zanima pravno nefunkcioniranje drzave Hrvatske a koje pravo,kao i pravno okruzenje,diktira upravo Seks vec 20 godina.Iz njegove kuhinje i politicko_pravne diktature,proizisli su svi zakoni kojima je drzava opljackana a narod koji je opljackan,ni danas nema sansu za pravednost. I tako ce biti dok god je Seks na slobodi i u punoj snazi.To je ono sto mene muci kod Seksa.Njegov odlazak sa scene,mozda bi otvorio neke nove alternative.A mozda i nebi.Previse je Seksova u Hrvatskoj.I svi imaju isti cilj i motiv.Suma-sumarijum,Seks je smetnja i nepogoda koju treba odstraniti.Iz ovog ili onog razloga.Kuda ce,bas me briga !On ni o kome,osim o sebi,nikada nije vodio brige pa sto da se ja uopce sa njime zamaram!?Osim sto zelim da ga jednostavno nema nigdje na sceni ni u kom obliku mogucnosti.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 25.12.11. 20:25

Šeki je odgovoran za likvidaciju Kira......štitio je Merčepovce......urušio HR pravosuđe.....APSITE mrcinu zarad pravde i Boga.


registracija
28/4/10

Zvonko, 25.12.11. 21:38

Nürnberški proces završio je s 24 presude sa po 5,10 i 20 godina, doživotnim kaznama te smrtnom kaznom.
Bile su i 4 oslobađajuće presude.

Ne znam niti za jednu oslobađajuću presudu naših branitelja i generala (osim braće Kupreškića) a broj optuženih je prešao daleko brojku od 24.

Ne pada mi na pamet niti jedno ime časnog generala DR-a!

Ova dvojica su samo dio niza kojemu se ne vidi kraj!

Poanta?


registracija
30/9/09

davor12345, 25.12.11. 21:38

Ne pakujte Tuđmanu!


registracija
24/3/10

bagsy, 25.12.11. 21:40

S druge strane,dolazi netko iz organizacije koja ima 'snažan' naziv i naređuje premijeru jedne države što da radi.Takvih 'snažnih' organizacija danas ima nebrojeno.To su po hrvatski,udruge građana zapravo.Prije godinu dana dolazi u hrvatski sabor nekakav šalabajzer iz indije koji predstavlja savez za klimatske promjene,čiji je šef al gore,dolazi po principu,ja doš'o,nakon toga padaju teške izjave hrvatskih sabornika o brizi za okoliš.Ova organizacija za cilj ima kasirati države zbog emisije CO2.Ispostavilo se da je cijela priča prevara,te je više desetaka znanstvenika tužilo ovu organizaciju.Ali da se vratimo na temu,Trebaju otići u neke druge zemlje pa zatražiti kažnjavanje zločinaca,jer još danas hodaju živi zločinci iz II svj.rata.
Da mi pučanstvo ne zamjeri misleć da branim šeksa,
Marry X-mass


registracija
21/2/11

skyway, 26.12.11. 00:35

@fluid,
Dobro ste kazali i mislim da ste dirnuli u srz problema. Nama je Seks visestruko vazan, kao simbol jednog zlog vremena, s mnogo bremenitosti, ali i kao kreator jednog stupidnog ponasanja drzave.
A sto se tice zahtjeva za njegovo procesuiranje, kao i laufera u tudjim rukama, dinarskog izdanja Clark Gabela, Lose, Vlada tu nema sto istrazivati. Niti njezin novi premijer.
Pa kad znamo porijeklo zla, onda neka se mjerodavni uhvate posla, kad vec nisu do sada. Samo, dajte konacno zatvorimo knjigu seksoiade, jer ovo je sad vec nepodnosljiva lakoca maltretiranja...


registracija
27/11/11

Culex, 26.12.11. 09:30

@skyway,"Šeks..višestruki simbol zlog vremena". Vrlo rezolutno,valjda to mogu sebi priuštiti svjedoci događanja u Slavoniji i Osijeku 89,90i 91. god..Samo ako ste taj,možemo dalje.Ako niste,onda ste smiješni i neznalica.Osječani bi rekli:laprdanje i debilana!


registracija
22/3/11

vferari, 26.12.11. 11:42

Ako je pravosuđe neovisno a je neka radi svoj posao narod je birao novu vladu da se prvenstveno bavi oporavkom hrvatske privrede zapošljavanjemi pvećanjem standarda za to ju je narod birao i to očekuje od nje,također se očekuje da svoje problame rijšavamo sami bez uplitanja bilo kaga sa strane dosta je bilo skakanja na svaki mig iz evrope.Od ove vlade se također očekuje da narodu pokažu da suverenost neće biti ugrožena ni na koji način i da je jdinstvo nacije prioritet pod svaku cijenu.Svako mješanje bilo koga pa i nevladinih organizacija u način i rad demokratsko izabrane vlasti je nedopustivo.Vast odgovara jedino svom narodu koji ju je izabrao.


registracija
11/1/10

fluid, 26.12.11. 12:26

Bez zelje da oponiram bilo kome na ovu temu zelim reci samo ovo;Seks je kljucna osoba za mnoge negativne dogadjaje od samog pocetka dogadjanja u Hrvatskoj.U razdoblju od 20 godina svojega ucesca na politickoj sceni,a posebno iza scene,Seks je povlacio poteze koji su u svakom slucaju stetili Hrvatskoj a ne bili od pomoci.Narocito uspostavom pozadinskog utjecaja na pravosudje,Seks je proizvodio problem za problemom za Hrvatsku.vferari@ pise,na primjer,"Ako je pravosudje neovisno a je..."! To i je sustina problema sa pravosudjem.Seksovo pozadinsko djelovanje na pravosudje,upravo cini taj sustav kao i cjelokupnost kriminalnog zbivanja diljem Hrvatske po svakom pitanju,ovisnim a ne neovisnim.To nije demokracija vec diktatura.Seks pokriva kriminalnu pretvorbu,ratne zlocine(posebno sebe nastoji zastiti),selektivne presude,male kazne za velika nedjela,eliminaciju nepodobnika sa politicke scene i td.Tko javno napise istinu za neku nepravdu,nije narusio suverenitet drzave.Naprotiv!Za takvo sta i postoje institucije koje provjeravaju navode prijava i ili ih odbacuju kao nevjerodostojne ili pokrecu postupke na temelju cinjenica.Seks je nastavio jugoslavensku komunisticku praksu provjeravanja,difamiranja i eliminacije onih koji ukazuju na probleme a ne da se provjeravaju i progone pocinitelji kriminala(mnogi slucajevi "zvizdaca").To je nedopustivo u demokraciji.Zato dok je Seksa u javnom zivotu i na politickoj poziciji bilo gdje,nema razvoja demokracije.On je rak rana cijelog hrvatskog sustava i mora biti odstranjen.Ne birati nacine i sredstva!Jednostavno eliminirati(naravno,ne ubiti vec samo onemoguciti da uopce moze na bilo sta utjecati).


registracija
11/10/10

agaSovulj, 26.12.11. 12:45

rad internacionalnih organizacija poput Amnesty Int uključuje "mješanje" u državne poslove, i to ne samo naše nego i bilo koje zemlje na svijetu. U tome nema ništa loše. Naprotiv, te organizacije ukazuju na propuste ukoliko domaće institucije zakažu iz bilo kojeg razloga. A da su u mnogo čemo zakazale, ne treba nabrajati, jer fluid to vrlo lijepo obrazlaže.


registracija
30/12/08

csiki, 26.12.11. 15:32

Zvonko po obicaju vi ste u zabludi ono sto ste Vi naveli to je bila samo Nürberski proces a gde su ostali. U RH vrlo malo njih osudjeno za ratne zlocine a gde su osude za Split Sisak Osijek Vukovar slucaj Zec Karlovac itd... Oni koji su osudjeni kakav je to zatvoz kada gradi kucu pravi decu vikendom je kod svojih (neznam dali to vazi i za osudjene srbe) Glavas se puva po Mostaru istina Mecar i Seks vec je kaznjen, istina njih je Bog kaznio a mislim da i nad ostale on ce izvrsiti presudu


registracija
12/1/11

bozhidar, 26.12.11. 18:28

dolazio sam u sibenik vise puta nakon napada srbije na hrvatsku i moj rodni grad sibenik.
tek sam nakon 93 doznao da su neki partizani krivili tudjmana za taj rat.
ali ni jedan partizan ili srbin u sibeniku nije bio, koliko znam, ubijen ili izagnan zbog takvog stava.
naravno, bilo mi je krivo da neki partizani podupiru cetnike, a narocito poradi toga jer je grad izgubio toliko mladezi u partizanskoj borbi.
mislim, da je 90% sibencana ucestvovalo u tom ratu za socijalisticku hrvatsku.
sibenik sa 16 k pucanstva gubi oko 1k mladezi.

ja te ljude nisam mogao mrziti, jer sam smatrao da nisu znali o cemu se zapravo radi.
oni nisu shvatil da iskreni socijalisti ne bi ikad poveli rat da bi rijesili probleme--problemi se rijesavaju samo razgovorom i dogovorom.

dakle iz ovog izvlacim poduku da nije trebalo ubijati srbe u hrvatskoj pa ma stogod oni snivali ili zeljeli.
ako je to netko ucinio treba da mu se sudi, ako poradi nicega drugoga nego samo da je uzeo nasilno vlast u svoje ruke.
to drzava nebi trebala ikad dozvoliti! hvala b.bajkas


registracija
12/1/11

bozhidar, 26.12.11. 18:48

nazalost, primjecujem, sibenik je sad vise fasisticki grad nego socijalisticki. pa i za vrijeme socijalizma, korupcija, kradja odvijale su se do nebesa; bez kaznjavanja ili partijske/crkvene opomene da je kradja alata, proizvoda, namirnica, novaca kradja od svih hrvata te ne samo [ili uopce] od tita ili cak kommunisticke partije.

zbog tog razloga i zbog rata, sibencani sto u vecem broju okrecu se 'svecenstvu' [starom protivniku istine/naobrazbe/pravednosti] i idelogiji fasistice evrope i amerike. te tako upali iz jednog pakla u jedan drugi i jos gori pakao [ukljucujem tu i rat protiv bosne i rat srbije protiv bosne i hrvatske]
a da smo bili iskreni, posteni, svi do jednog za jednakopravnost, srbija se ne bi ikad usudila da nas napadne jer bi mi svi hrvatsku podjednako branili. hvala


registracija
1/12/09

nadir, 26.12.11. 21:41

"Ova dvojica su samo dio niza kojemu se ne vidi kraj!"i to je istina ,ali Šeki se uvijek izvlačio i zato bi bilo vrijeme sad da plati jer putra na glavi ima previše kao i vinskih mušica oko nosa.Kir je sve htio mirnim putem riješitipa ga je došlo glave,a Šeki se spominje kao glavni.Onakav ljigavac uvijek mu je išla pjena na usta kad se piknulo na njega.Došlo je vrijeme,prekasno,ali ipak....


registracija
2/6/11

stereo, 27.12.11. 07:26

Zvonko napokon nešto pametno od tebe povukao si paralele između Fašista tj. Nacionalsocijalista i HDZ-a. To je na žalost istina koju si ti nepromišljenošću izrekao ali zaključak ti je OK.


registracija
12/12/10

Klarens, 28.12.11. 04:00

Drug Sova alias Sheks
..................................
Vishe nego upotrebljiv
..................................
UDBash
................................
To i pticheki znaju
................................
I nikom nish
................................
KPJ zna
...............................
Mozhe Sova i gore !!!


registracija
12/12/10

Klarens, 28.12.11. 04:06

Shibenik je 87% mladezhi izgubio 1945
.......................................................
U oslobadjanju Trsta
........................................................
KPJ je dovela RUSKE OFICIRE
.......................................................
I ovi potroshishe mladezh
......................................................
Kao guzobris
.......................................................
Jer treba proshiriti komunizam
......................................................
A tko shisha glupe
.................................................
Dajte im borachke pemzije
..................................................
I sve zaborave u trenu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika