26.12.2011. / 09:46

Autor: Hina , Nacional.hr

Japan poziva Kinu:

Dijelite informacije o Sjevernoj Koreji

Japan se nalazi u domašaju sjevernokorejskih projektila dugog dometa i strahuje da bi sjevernokorejski novi vođa mogao krenuti u "dokazivanje" da je sposoban za vladanje nekim oružanim pokusima

IlustracijaIlustracijaJapan je u ponedjeljak pozvao Kinu da na sebe preuzme veliku ulogu u jamčenju da Sjeverna Koreja u procesu prijenosa vlasti neće pribjeći bilo kakvim nasilnim potezima, te da s Tokijem dijeli informacije o zbivanjima u toj zemlji.

Japanski premijer Yoshihiko Noda pozvao je kineskoga predsjednika Hua Jintaoa da podijeli s njim informacije o razvoju događaja u Sjevernoj Koreji, nakon što je vodstvo u zemlji preuzeo Kim Jong-un, sin nedavno preminulog Kim Jong-ila, što je potaknulo nagađanja o tomu tko će uistinu pod kontrolom držati tajnovitu jednostranačku državu i njezin program nuklearnog naoružanja.

"Važno je da im ne dopustimo da smrt predsjednika Kima rezultira negativnim utjecajem na mir i stabilnost na Korejskom poluotoku", rekao je Noda. "U ovakvim okolnostima, uloga Kine, kao jedne od zemalja koje sudjeluju u šestostranim pregovorima sa Sjevernom Korejom i ima veliki utjecaj na njezino čelništvo, iznimno je važna", smatra Noda.

Japanski premijer prvi je vođa u regiji koji je posjetio Peking nakon Kim Jong-ilove smrti. Sjeverna Koreja dugo se oslanjala na kinesku diplomatsku i ekonomsku potporu. Noda je Kineze pozvao da s Japanom podijele informacije o stanju u Sjevernoj Koreji, osobito nakon što je Pjongjang nedavno uznemirio regiju dvama nuklearnim pokusima.

"Želio bih intenzivnu razmjenu informacija Japana i Kine, kako bi mirno i primjereno mogli odgovoriti na svaku situaciju", rekao je Noda kineskom predsjedniku, drugog dana svog posjeta Pekingu.

Japan se nalazi u domašaju sjevernokorejskih projektila dugog dometa i strahuje da bi sjevernokorejski novi vođa mogao krenuti u "dokazivanje" da je sposoban za vladanje nekim oružanim pokusima.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 26.12.11. 19:23

ratoborni japanci strahuju da ce ih n. koreja napasti nuclearnim nabojima. ali se meni cini da se n. koreja boji amerike/japana i njezinih naboja jos i vise nego sto se japanci [koji su vrlo dobro zasticeni americkom nuclearnom umbrellom] boje sj. koreje. hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika