26.12.2011. / 10:26

 

O vrednotama zajednice

Attali: Zamislimo Francusku

Čuveni francuski ekonomist i humanist Jacques Attali iskoristio je blagdansko razdoblje i kalendarski kraj 2011. da prezentira svoje viđenje Francuske u neposrednoj budućnosti. Učinio je to upotrebljavajući četiri koncepta koja su po njegovom mišljenju temelji svih mogućih političkih stajališta od njih potječu svi zamislivi politički projekti. Pritom se njegove želje i nadanja, zbog univerzalnosti koju utjelovljuju, uvelike mogu primijeniti na bilo koji nacion u svijetu, budući da Attali zaziva (i) vrednote ljudskih prava, slobodu pojedinaca, socijalnu sigurnost i druge pripadajuće značajke koje nerijetko u okolnostima ekonomskih kriza bivaju suspendirane i stavljene u drugi plan. Attali baš zbog toga ne gaji iluzije: "Ne možemo se nadati da ćemo moći obraniti sva četiri poimanja"

Jacques Attali (Wikipedia)
Jacques Attali (Wikipedia) Ovo blagdansko doba, kada će razgovori s obitelji i prijateljima postati brojniji, pravo je vrijeme da se postave temelji za buduće projekte. Svatko će se u nekom trenutku tijekom ova dva tjedna osvrnuti na proteklih 12 mjeseci, obvezati se i sastaviti popise projekata za nadolazeću godinu. Svatko će se, kako bi donio te odluke, voditi određenom predodžbom o vlastitom identitetu, stvarnom i umišljenom; o onome za što vjeruje da je bitno braniti i osvojiti: nužno je znati tko smo i tko želimo biti kako bismo odabrali tko želimo ostati ili postati, i kako postići taj cilj.

Isto je primjenjivo i na nacionalnu zajednicu; čak i prije nego što počnemo razmišljati o odabiru koji će svatko morati načiniti u doba predstojećih izbora, morali bismo se odvažiti objasniti svoje viđenje Francuske, koje vrednote ona mora braniti i što mora postati.

Danas su u igri četiri suprotstavljena gledišta na našu zemlju, svako određeno onime što njegovim braniteljima predstavlja identitet zemlje. Ta četiri koncepta, koji se rijetko jasno izriču, tvore u stvari temelje svih mogućih političkih stajališta. Od njih potječu svi zamislivi politički projekti.

Teritorij

Za neke je Francuska prije svega definirana svojim teritorijem. On mora biti branjen i javno istican. Za one koji ovako razmišljaju, ništa nije važnije od granica, ništa nije važnije od onih koji su rođeni na tom području, koji su njegovi jedini vlasnici. Politika je stoga svedena na njegov razvoj i obranu.

Jezik i kultura

Za druge, Francusku definiraju jezik i kultura; njih treba braniti i promicati iznad svega. U tu bi svrhu prioritet političara trebali biti obrazovanje, kultura, obrana upotrebe francuskog jezika i njegova promocija u svijetu. Svaki je stranac dobrodošao pod uvjetom da nauči i govori naš jezik i da prihvati naš način života; osobito moramo privući najbolje stvaraoce, najbolje studente.

Sloboda, jednakost, ljudska prava

Za treće, Francusku definiraju vrijednosti koje treba braniti po svaku cijenu, u Francuskoj i drugdje: sloboda, jednakost, bratstvo, ljudska prava. Za njih je najvažnije izgraditi i obraniti vladavinu prava te ekonomski i društveni globalni sustav u skladu s tim vrijednostima, izvesti ih i sagraditi Europu i svijet u skladu s tim idealima.

Zdrastveno, sigurnost, zaposlenje

Za četvrte, Francuska se više ne definira tek kao mjesto za život gdje bi se svatko trebao osjećati sretnim i gajiti osobne perspektive, i gdje bi se svatko također trebao osjećati slobodnim da ode ako mu ona ne pruži ono što želi. Za njih, Francuska je samo jedan hotel u mnoštvu drugih, bez osobitog odnosa prema klijentima ili zaposlenicima; stoga Francuska prvo mora ponuditi, želi li zadržati svoju mladež, dobar sustav zdravstvene skrbi, sigurnost i zaposlenja.

Svaka se od ovih vizija Francuske pojavila uzastopno, ovim redom, u različitim stadijima naše povijesti, hraneći se jedna drugom; one postaju sve neopipljivije, sve apstraktnije, sve slabije razmatrane, sve rjeđe predmet rasprave: može se umrijeti za zemlju, kulturu ili vrednote. Tko bi umro za hotel?

Ne možemo se nadati da ćemo moći obraniti sva četiri poimanja. Oskudnost resursa, više nego ikada, zahtijeva izbor. Svatko od nas mora se odvažiti predvidjeti ono što sanjamo o Francuskoj prije donošenja odluke o njezinoj budućnosti.

Autor: Jacques Attali

Preneseno sa stranice www.attali.com

Prevela Diana Robaš

Vezane vijesti

Intelektualni inkubator rasizma

Intelektualni inkubator rasizma

Francuski filozof Alain Badiou piše za Le Monde o odgovornosti lijevih intelektualaca u svjetlu neočekivanog uspjeha radikalne desničarke Marine Le… Više

Komentari

registracija
14/12/06

crestor, 26.12.11. 12:04

Nije vise ni Attali sto je nekad bio. Gazi ga vrijeme. U Francuskoj ga jos malo tko uzima ozbiljno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika