26.12.2011. / 11:53

Autor: Hina , Nacional.hr

Sporazum o slobodi kretanja

Kosovari mogu u Srbiju

Ovaj dogovor za sada ne vrijedi za granične prijelaze Jarinje i Brnjak, koji su i dalje blokirani zbog barikada koje su postavili Srbi prije gotovo četiri mjeseca u znak protivljenja uspostavljanju kosovske vlasti na sjeveru Kosova nastanjenom većinskim srpskim stanovništvom

IlustracijaIlustracijaSporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije, prema kojemu će građani Kosova moći ulaziti u Srbiju s osobnim iskaznicama koje su im izdale vlasti u Prištini, a koji je postignut pregovorima u Bruxellesu, počet će se primjenjivati od danas (ponedjeljak), objavili su mediji u Prištini.

Navodi se da osobe s odgovarajućim dokumentom, odnosno osobnom iskaznicom, neće imati problema, a problema ne bi smjeli imati niti vlasnici vozila sa oznakom Republika Kosovo-RKS koji će imati ulazno-izlazni dokument ograničenog trajanja.

Kada je riječ o vlasnicima vozilima s tablicama oznake RKS, oni će morati izvaditi druge tablice koje potvrđuju statusnu neutralnost, odnosno one prihvatljive za Srbiju, navode srpski mediji.

Kosovski mediji, pozivajući se na Administrativno vijeće kosovskog osiguravajućeg ureda, navode kako će se na graničnim prijelazima prema Kosovu od ponedjeljka naplaćivati osiguranje u iznosu od 60 eura za vozila iz Srbije, a osiguranje će vrijediti 15 dana. Cijena je recipročna onoj koja će se naplaćivati vozilima s kosovskim tablicama na ulazu u Srbiju, priopćilo je Administrativno vijeće kosovskog osiguravajućeg ureda.

U Srbiju će moći ulaziti i građani s automobilima registarskih oznaka Republika Kosovo-RKS, koje nisu bile obuhvaćene dogovorom Beograda i Prištine. Njima će na graničnim prijelazima biti izdavane probne tablice po cijeni od 3.000 dinara uz naplatu osiguranja od 500 dinara po danu provedenom u Srbiji.

Ovaj dogovor za sada ne vrijedi za granične prijelaze Jarinje i Brnjak, koji su i dalje blokirani zbog barikada koje su postavili Srbi prije gotovo četiri mjeseca u znak protivljenja uspostavljanju kosovske vlasti na sjeveru Kosova nastanjenom većinskim srpskim stanovništvom.

Na odluku o naplaćivanju osiguranja za vozila koje prelaze granicu između Srbije i Kosova reagirali su Albanci iz Preševske doline s juga Srbije (općine Preševo, Bujanovac i Medveđe) koji ismatraju da je za njih naplata osiguranja za vozila nepodnošljiva zbog svakodnevnog odlaska na Kosovo i natrag.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 26.12.11. 12:28

svjet se sprema na mjesec --srbi na barikade......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika