26.12.2011. / 14:12

Autor: Hina

Papa o nigerijskoj tragediji

'Nasilje vodi u bol, destrukciju i smrt'

"Želio bih izraziti svoju bliskost s onima koje je pogodio taj apsurdni čin, te pozvati na molitvu za mnogobrojne žrtve napada", rekao je Papa u govoru održanom s prozora Apostolske palače

ArhivaArhivaPapa Benedikt XVI. u ponedjeljak je izrazio duboku tugu zbog napada na kršćanske crkve u Nigeriji na Božić, te je tijekom Angelusa kazao kako nasilje vodi "samo u bol, destrukciju i smrt".

"Želio bih izraziti svoju bliskost s onima koje je pogodio taj apsurdni čin, te pozvati na molitvu za mnogobrojne žrtve napada", rekao je Papa u govoru održanom s prozora Apostolske palače.

Benedikt XVI. također je pozvao da "uz doprinos svih snaga društva Nigerija ponovno pronađe sigurnost i mir". Nasilje je put koji vodi prema boli, destrukciji i smrti", rekao je Papa i dodao kako su poštovanje i ljubav jedini put koji omogućuje postizanje mira.

Izrazio je žaljenje što su mnogi kršćani u svijetu izloženi progonstvima ili mučenju, te je istaknuo kako Božić kršćane treba potaknuti da još više mole za prekid nasilja, te da se prekine djelovanje onih koji siju smrt. "U svijetu bi, u tom slučaju, mogli vladati pravda i mir".

U napadima za koje je odgovornost preuzela islamistička skupina Boko Haram, po posljednjim je podacima ubijeno 39 ljudi. Najviše u napadu na crkvu svete Terezije pokraj glavnog grada Abuje. Boko Haram želi uvesti šerijatski islamski zakon u cijeloj zemlji od 160 milijuna ljudi podijeljenjoj između kršćana i muslimana. U Nigeriji su 50 posto stanovnika muslimani i većinom žive na sjeveru zemlje, a 48 posto je kršćana i pretežno žive na jugu. U takozvanom "srednjem pojasu", u kojem je i glavni grad Abuja, stanovništvo je vjerski izmiješano i vjersko nasilje nije rijetkost.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 26.12.11. 19:15

ali papa zaboravlja umno nasilje koje tri glavne crkve nametaju svojim umnim kmetovima.
a da i negovorimo o njihovim naukama koje sire neznanje, predrasude, neslosljivost, mrznju na osobe koje misle/znaju da nije tako kako islam, talmudizam, i krscanstvo poducava. hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika