Objavljeno u Nacionalu br. 841, 2011-12-27

Autor: Ivan Pandžić

Od krpanja proračuna do uništenja gradova

Što god može HDZ, Kukuriku može bolje

SDP-ovi gradonačelnici poput Vojka Obersnela neće biti zadovoljni odlukom Slavka LinićaSDP-ovi gradonačelnici poput Vojka Obersnela neće biti zadovoljni odlukom Slavka LinićaOsam oporbenih godina je decentralizacija i povećanje prihoda lokalne uprave bila osnova programa HNS-a, a i SDP-a. Trebalo je dva i pol tjedna od dobitka izbora da se to zaboravi i krene dobro utabanim HDZ-ovim putem. Povećanje stope PDV-a na 25 posto, trebalo bi se, prema neslužbenim najavama, kompenzirati povećanjem neoporezivog dijela dohodka na plaću koji sada iznosi 1800 kuna. Bivši ministar Ivan Šuker je uvijek pri sličnim manevrima uvjeravao novinare da se država odriče stotina milijuna kuna u korist građana.

Ono što niti on, a niti sada SDP-HNS-ov dvojac Slavko Linić i Radimir Čačić ne spominju jeste da se centralni proračun ne odriče ni lipe, nego se sve prebacuje na teret gradova, općina i županija čiji je to prihod. Državni proračun bi i ovim povećanjem PDV-a dobio 3,5 milijardi više iz džepova građana, a za svakih 100 kuna koliko bi se povećala neoporeziva osnovica, lokalna uprava bi izgubila oko 300 milijuna kuna. Gradovi i općine su pogođeni već trima izmjenama poreza na svoju štetu. Nezaposlenost im je još potkopala proračune. Najnoviji udar ne bi preživjeli, ali u operaciji spašavanja proračuna kao da to nikoga nije briga. Kada još jače krenu poskupljenja komunalnih naknada, prijevoza i svih gradskih davanja, za to neće odgovarati Čačić i Linić i Milanović nego gradonačelnici i načelnici. Apsurd je da je jedan od vodećih ljudi SDP-a, Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik, također i na čelu Udruge gradova.

Neoporeziva osnovica bi zato mogla uzrokovati i nove potrese u SDP-u jer Obersnel planira ostati na liniji obrane lokalne uprave. Za razliku od nekih svojih kolega koji nakon odlaska u Vladu odjednom drugačije vide Hrvatsku. Linić i Obersnel dugogodišnji su suradnici i prijatelji, ali je Obersnel morao saznati za "novi plan" iz novina. Još će ispasti da će načelnici i gradonačelnici zažaliti za Šukerom, koji je barem jedne promjene osnovice djelomično kompenzirao.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika