Objavljeno u Nacionalu br. 841, 2011-12-27

Autor: Vojislav Mazzocco

Srbija na prekretnici

Rat za nasljednika teško bolesnog Tadića

Beogradski gradonačelnk Đilas sprema se preuzeti tron Borisa Tadića, kojemu su prema pouzdanim Nacionalovim izvorima dijagnosticirane dvije veoma teške bolesti

U samom vrhu Srbije počeo je bespoštedan rat. Prema informacijama iz vrlo pouzdanih beogradskih izvora, samo tri mjeseca prije parlamentarnih izbora ratuje se na dvije fronte unutar vladajuće Demokratske stranke.

O prvom sukobu beogradski mediji pišu manje-više otvoreno iako ne pretjerano glasno. Riječ je o borbi između ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića i beogradskog gradonačelnika Dragana Đilasa. Potonji je drugi čovjek DS-a, odmah iza Tadića, neupitan vladar Beograda i jedan od najbogatijih, ako ne i najbogatiji političar u Srbiji, zbog čega se na beogradskim fasadama unatoč svim naporima komunalaca sve češće pojavljuju grafiti "Đilas tajkun". Jeremić je pak od srpske diplomatske zvijezde, čiji su se portreti i intervjui mogli naći u većini internih časopisa najskupljih svjetskih hotela, spao na to da ga izbjegavaju veleposlanici svih važnijih zemalja. Prvi unutarnjopolitički poraz doživio je upravo od Đilasa koji ga je pobijedio u utrci za drugog čovjeka stranke. Na to se nadovezala i nedavna europska odbijenica koju je Đilas iskoristio da "zakuca" Jeremića i zatraži njegovu smjenu s mjesta ministra vanjskih poslova. A ne tako davno Tadić ga je vidio kao budućeg premijera Srbije. Zasad je, doduše, preživio, ali naši izvori uvjereni su da će Đilas nastaviti s pritiscima sve dok Jeremića ne istjera iz politike.

NAPREDAK TOME GROBARA
"Moramo biti jedan tim. Ne treba da radimo jedni drugima o glavi. Čvrsto sam protiv unutarstranačkih obračuna, a pogotovo sada pred izbore", prenio je proteklog tjedna beogradski list Danas Tadićevu reakciju na zahtjev za smjenom Vuka Jeremića. Srpski predsjednik vrlo je zabrinut, a brigu bi trebao dijeliti i službeni Zagreb zbog porasta popularnosti Srpske napredne stranke koja, prema posljednjim anketama, uživa podršku trećine birača, gotovo deset posto više od vladajućeg DS-a. Njihov čelnik Tomislav Nikolić, koji je još u vrijeme dok je umjesto Vojislava Šešelja vodio Radikalnu stranku zaradio nadimak Toma Grobar, uvelike je smanjio broj svojih javnih nastupa shvaćajući da se teško može suspregnuti da ne blebne kakvu nebesku glupost te je pustio da umjesto njega govori impresivan tim ekonomista, što je itekako popravilo rejting stranke, a njega samog izbacilo u orbitu da može ozbiljno računati na poziciju budućeg srpskog premijera. Zbog toga Tadić pokušava zaustaviti unutarstranačke borbe. Unatoč svoj moći koju donosi predsjednički položaj u Srbiji, ipak mu ne bi odgovaralo da umjesto stranačkog kolege, na mjestu premijera ima nepredvidljivog Tomu Grobara.

No srpski predsjednik ima i drugi razlog zbog kojeg želi zaustaviti unutarstranačke obračune i primiriti ambicije čelnih ljudi DS-a. Naši vrlo upućeni izvori, koji u cijeloj ovoj priči nemaju osobnih interesa te su nas u strahu za svoju osobnu sigurnost zamolili za anonimnost, tvrde da je Tadić zabrinut i za svoju vlastitu budućnost - kako političku tako i osobnu. Tadić je, tvrde, teško bolestan. Po beogradskoj čaršiji već se neko vrijeme ispod glasa o tome govori, a do Nacionala je ta informacija prvi put došla u rujnu, ali smo je tek posljednjih dana uspjeli provjeriti. Proteklog tjedna i poslovično ustrašeni beogradski mediji, koji strasno razvaljuju privatne živote manje moćnih, ali u Tadića i njegove i ne pomišljaju dirati, usudili su se upitati predsjednika zašto izgleda loše. I to baš dok je s Đilasom obilazio gradilišta po Beogradu. "Nisam bolestan, umoran sam jer puno radim i ubuduće ću jednako loše izgledati", odgovorio im je Tadić, a oni su se, htjeli-ne htjeli, morali pomiriti s time da je to kraj rasprave o predsjednikovu zdravstvenom stanju.

TAJKUNU ODGOVARA PORAZ
Međutim, Tadić nije tada novinarima rekao istinu. Izvori iz najuglednije srpske medicinske ustanove, Vojnomedicinske akademije, uvjeravaju nas da je Tadićevo zdravlje jako narušeno - toliko da se čude kako uopće funkcionira. Tuga i žalost. Predsjedniku su dijagnosticirane dvije veoma teške bolesti. Neizlječive. Boluje od multiple skleroze i lupusa. S te dvije bolesti uz vrhunsku medicinsku skrb može još dugo živjeti, ali ne i održavati zahtjevan predsjednički ritam, ­tvrdi naš izvor koji je vidio Tadićev bolesnički karton. Predsjedniku na VMA, tvrdi naš izvor, jednom mjesečno mijenjaju krv, pokušavajući tako popraviti opće stanje organizma nagriženog i osnovnim bolestima i agresivnom terapijom.

U javnosti je pak primijećeno da Tadić ponovno šepa - kao i u prosincu 2010. Tada je bio i na operaciji, uz obrazloženje da mora sanirati staru sportsku ozljedu koju je zaradio na omiljenoj mu košarci. "To je stara ozljeda, no morat ću na operaciju nakon nove ozljede. Trpio sam bolove 15 mjeseci, ali sam to sve dobro skrivao od vas", tvrdio je tada Tadić. No naši izvori tvrde da nije bila riječ o sportskoj ozljedi Ahilove tetive nego o tumoru, srećom, benignom. Tadićevo stanje, uvjerava nas izvor upućen u odnose unutar DS-a, toliko je loše da umjesto njega sve važnije odluke donose njegovi savjetnici koji su se dobrim dijelom uključili u borbu za predsjednikovo naslijeđe.

Pokušavajući smiriti strasti unutar stranke, Tadić se, osim što nastoji spriječiti poraz na izborima, brine i o svom položaju. Njegovo krhko zdravlje bilo je signal za početak borbe za tron, a to je posljednje što želi. Nasljednika želi odabrati sam, a prije toga mora pacificirati stranačke jastrebove, ponajprije moćnog Đilasa. Mora ga primiriti barem na nekoliko mjeseci da spriječi krah na izborima koji bi Đilasu odgovarao jer bi tako imao još jedan argument za preuzimanje stranke.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 27.12.11. 00:45

E, jako smo "zabrinuti"!

Sad nakon 20 godina pukosmo od brige kako se obraniti od "moćne" Srbije, koja nas pored sve sile tehnike i naoružanja '91-e nije uspjela pokoriti, sad ne znam na koji način bi nas sad trebala natjerati u brigu, a nikad jadnija i slabija Srbija nije bila nego u posljednih nekoliko godina?!

Čak su i vojsku Srbije ukinuli zbog šednje prije nešto više od godinu dana i sad s čime bi to oni nas trebali zabrinuti?

Sa praćkama možda?

A u BiH ne dala im majka rata ponovo, za mjesec dana bi ih Armija BiH isprašila, već im je i '95-e uzimala teritorije posvuda, šteta što ih smrdljiva V.Britanija zaustavi, kao i Gotovinu, danas ne bi bilo ni s od "rs"!


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 27.12.11. 11:36

eto SRBI su otrovali --jos jednog HRVATA-Borisa Tadica.....e srbi vi ste stvarno u K..cu


registracija
20/8/10

McCoy, 27.12.11. 18:30

Vas dvojica ste izgleda propustili da uzmete terapiju danas...


registracija
26/1/08

Rampa, 28.12.11. 00:06

Zato je ti ne propuštaš nikada, ali ti svejedno nikad ne pomaže!!


registracija
21/2/11

skyway, 28.12.11. 01:58

Ja ne volim govoriti o terpijama, ali cini mi se da je Rampa promasio temu, a ovog ljubitelja komunjara niti ne spominjem. On valjda razumije sam sebe.
Mene sto se tice zao mi je covjeka, u ovom slucaju Tadica i zelim mu brzo ozdravljenje, kolikogod je to moguce.
P.S. Ako sam zbog ovoga mali Hrvat (a doduse i jesam), onda mi zbog toga nije ni stalo!


registracija
26/1/08

Rampa, 28.12.11. 10:08

Piše u tekstu:

"Srpski Predsjednik vrlo je zabrinut, a BRIGU BI TREBAO DIJELITI I SLUŽBENI ZAGREB, zbog porasta popularnosti Srpske napredne stranke, koja uživa povjerenje trećne srpskog biračkog tijela...."

Zato smatram da ipak nisam promašio temu!


registracija
20/8/10

McCoy, 29.12.11. 04:11

@Rampa
Meni terapija nije potrebna jer zivim u sadasnjosti, svestan svih prednosti i mana sveta u kome zivim. Ti medjutim zivis u proslosti, opterecen glupostima kojima su ti godinama punili glavu i sad kad je tikva pukla, grcevito bi da se vratis u tu laznu sigurnost. Medjutim, pilula koju ces morati kad tad da progutas bice jako, jako gorka.
Jadnice...


registracija
26/1/08

Rampa, 29.12.11. 09:47

@McCoy.

Ti si balavac koji nije osjetio niti doživio pakao rata i ne znaš kako je to kad lete dijelovi ljudskih tijela kroz zrak razneseni djelovanjem vaše "jna", i kad ti se od detonacija izmiče tlo pod nogama, a ja znam da je djelovanje sve srpske politike danas usmjereno prema tome da se zaboravi što je bilo ili da se bar krivnja izjednači ravnomjerno na obe strane!

Zato je meni prošlost bitna kao i sadašnjost, iako nešto manje nego budućnost, jer narod koji dozvoli da zaboravi prošlost, ona mu se ponovi u budućnosti!

Inače, gdje su ti slova č, ć, š, đ, ž?

Pa nije valjda da si napustio ekonomski raj Srbije i otišao zidati bauštele po trulom Zapadu?!!

I sad sa prilično većom plaćom buncaš po forumima, pa onda neispavan slijedeće jutro u zoru na 18 katu neke strane bauštele rušiš zidove sa Hiltijem od 30 kg!!

Nezgodno je to kad nemaš normalna slova na tastaturi, napisao si "jadnice", provobitno sam pomislio da misliš na ženski rod!

Zato se vrati u Srbiju, radi za kikiriki mjesečnu plaću, pa onda filozofiraj, ako ćeš imati uopće volje!


registracija
28/4/10

Zvonko, 29.12.11. 14:57

Evo za kakvo naslijeđe se, jednim dijelom, neki bore u Srbiji!

http://www.youtube.com/watch?v=Y5g8YifGqiA


registracija
5/5/10

HeavenJ, 29.12.11. 17:06

kako samo lupetate, nemate pojma što je multipla skleroza ili lupus, a jednako tako nemate pojma koliko je "žestokih" Hrvata pomoć dobilo baš u Srbiji, ako vas zanima pročitajte ovaj članak pa pogledajte gdje mi živimo
http://www.vjesnik.com/Article.aspx?ID=EF12ADCE-D439-4D3A-A2EE-782C33FF0A58


registracija
20/8/10

McCoy, 29.12.11. 17:56

@Rampa
Oooo, ko nam se to razgoropadio. Mnogo sam stariji nego sto mislis ali imam bistar um i srece u zivotu pa eto ne moram da radim kao gradjevinac. A ratova sam video vise nego sto bih zeleo.
A ti jadnice ne umes da napises konstruktivan komentar vec samo da vredjas, valjda te pritisla bedna svakodnevica pa ne umes da izadjes na kraj ni sa sobom a ni sa ostatkom sveta. Ljudi kao ti nanose vise stete nego koristi sopstvenoj zemlji i narodu.


registracija
26/1/08

Rampa, 29.12.11. 19:41

@McCoy.
Tebi je sreća u životu otići iz Domovine i biti "crnac" u tuđoj zemlji?
Visoka ti je letvica na pojmu sreće!
Srpska posla, ništa novo, ali i "bedna" svakodnevnica!!


registracija
30/12/08

csiki, 29.12.11. 21:30

Gde Vam je kultura , katolicki poboznost, meni je sramota kako se ponasaju ovi hrvatski balkanci,


registracija
20/8/10

McCoy, 30.12.11. 03:14

@Rampa
I to mi kaze pripadnik Danke Deutschland generacije :P


registracija
30/12/11

dermam, 30.12.11. 10:27

Alo decki, sto se bre ljutite na nas, kakav vi problem imate vise sa Srbijom, Rat ste dobili, vasu drzavnost ste dobili, idete u EU, nalazite se u naj vecoj i naj snaznijom vojnoj alijansi, imate vece plate nego Srbi, nesto ne vidim da je vama obicnim gradjanima lepsrte zbog toga ali dobro sve je stvar shvatanja zivota, delite hleb (kruh), sa sedam kora kao i svi u okruzenju, kamaate u bankama su vam velike kao i kod nas, zaduzeni ste i prezaduzeni kao i mi, borite se da prezivite mesec bar vecina i sve ostalo manje vise isto, pa nevidim zasto trosite vreme na "jadni i bedne" Srbe koji imaju iste ili manje vise iste probleme, kada bi samo malo bili svi pametniji imali bi i vi i mi mnog laksi zivot za sve nase i vase. Za pametnog coveka i komarac je muzika, za budalu ni sinfoniski orkestar nije dobar, pa to vazi i za vas i nas.
Aj srecan vam Bozic i NOva Godina da ste vi nama dobro i veselo, a mrznju i prepucavanje ostavite ovim vasim i mi nasim politicarima jer su oni placeni za to.
Sve najlepse vam zelim.
Nele


registracija
30/12/11

mira123, 30.12.11. 14:32

nevjerovatno! ako je covjek bolestan, to je zalosno, a vasi komentari puni mrznje jos zalosniji.


registracija
17/10/07

Radmila, 30.12.11. 22:46

Dragi moji balkanci svima sretna-srena NG 2012 i Bozic. Zdravi i veseli bili.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika