27.12.2011. / 13:51

Autor: Hina

Sud sutra odlučuje o Mravkovoj nagodbi s USKOK-om

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda sutra bi trebalo odlučiti o nagodbi koju je bivši direktor HEP-a Ivan Mravak sklopio s USKOK-om priznavši da je 2007. po nalogu tadašnjega glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića za HDZ pribavio 600.000 kuna.

Ivan MravakIvan MravakOptužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda sutra bi trebalo odlučiti o nagodbi koju je bivši direktor HEP-a Ivan Mravak sklopio s USKOK-om priznavši da je 2007. po nalogu tadašnjega glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića za HDZ pribavio 600.000 kuna.

U zamjenu za priznanje Mravak se nagodio za kaznu od godine i pol zatvora, a njegov odvjetnik Branko Šerić ni danas nije želio nagađati hoće li sud pristati na uvjete nagodbe.

"Pričekajmo do sutra i vidjet ćemo što će se dogoditi", izjavio je Šerić Hini.

Riječ je o slučaju u kojem je Mravak početkom studenog optužen zajedno s direktorom HEP proizvodnje Petrom Čubelićem i članom HEP-ove uprave Željkom Kljakovićem Gašpićem jer su u rujnu 2007. od čelnika zagrebačke tvrtke Monting PiM Ljube Bušića i Ante Matića zatražili i primili 600.000 kuna mita za poslove gradnje pogona termoelektrana. Podmićivanje je navodno "pokriveno" kroz anekse osnovnog ugovora s HEP-om te izvantroškovničke radove.

Primljeni novac Mravak je, po optužnici, proslijedio tadašnjem rizničaru HDZ-a Mladenu Barišiću po čijem nalogu je Mravak navodno i tražio mito. U medijima se zbog toga nagađa da je USKOK na nagodbu s Mravkom pristao kako bi postao svjedok u slučaju Fimi media, gdje je uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera te više fizičkih i pravnih osoba optužen i HDZ u čije se crne fondove navodno slijevao novac izvučen iz ministarstava i javnih tvrtki.

Po pisanju medija, u slučaju koji će se sutra naći pred optužnim vijećem, osim Mravka, nagodili su se i optuženi Matić i Bušić.

Prema Zakonu o kaznenom postupku, okrivljenici mogu pregovarati o uvjetima priznavanja krivnje i sporazumijevanja o sankciji, a u slučaju nagodbe s državnim odvjetnikom potpisuju izjavu za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka. Postignuti sporazum mora potvrditi sud, to jest optužno vijeće koje je dužno provjeriti jesu li uvjeti nagodbe zakoniti i jesu li dogovorene kazne u zakonskom rasponu.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika