27.12.2011. / 15:33

Autor: Nacional.hr

Pavić za kredit HBOR-a založio Globus

Saznaje se kako će od ukupnog kredita od 29 milijuna kuna HBOR dati 40 posto, a Raiffeisen banka 60 posto

Ninoslav PavićNinoslav PavićEuropapress Holding, tvrtka Ninoslava Pavića, potpisala je sredinom prosinca ugovor modela A+ s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak s kamatom manjom od tržišne, piše Business.hr.

Saznaje se kako će od ukupnog kredita od 29 milijuna kuna HBOR dati 40 posto, a Raiffeisen banka 60 posto. Pavić je kao zalog ponudio zgradu EPH u zagrebačkoj Odranskoj ulici u kojoj su smještene sve redakcije njegovih izdanja, a koja je dovoljna da pokrije kredit. No u Raiffeisen banci zahtjevali su dodatno jamstvo jer je prethodno na istu imovinu dignuto već šest hipoteka. Medijski mogul stoga je morao založiti brendove Doktor u kući, Globus i Globus nacionalni tjednik. U zalog je stavljeno i 1 600 000 dionica Slobodne Dalmacije, ukupne nominalne vrijednosti 41,6 milijuna kuna, što je trećina dionica koje drži sam EPH.

EPH media, Gloria grupa i 4 Media EPH, dijelovi medijske grupacije, u ugovoru su se kao sudužnici obvezali kako će veći dio kunskog i deviznoga platnog prometa voditi preko Raiffeisen banke i redovito obavještavati banku o svojoj solventnosti.

Prema ugovoru EPH grupacija se obvezuje kako će novac od kredita koristiti za financiranje obrtnih sredstava, 8,2 milijuna kuna za podmirenje obveza financijskim ustanovama i 6,7 milijuna kuna za zatvaranje mostnog kredita. Pavić je dobio poček od devet mjeseci pa će kredit u devet tromjesečnih obroka vraćati od rujna 2012. godine po kamatama koje se razlikuju u HBOR-u i Raiffeisenu. Tako će HBOR-u vraćati kamate od 2,8 posto godišnje, a Raiffeisenu po kamati koje je država platila na zadnjoj aukciji državnih trezorskih zapisa.

Kako piše u službenom objašnjenju Hrvatske banke za obnovu i razvitak, program model A+ HBOR-a provodi se zbog prevladavanja teškoća u gospodarstvu i uklanjanja negativnih utjecaja globalne gospodarske i financijske krize. Kredit mogu koristiti hrvatski poduzetnici kako bi ojačali konkurentnost, postizanje, održavanje i poboljšanje likvidnosti te održavanje i proširenje postojećeg poslovanja. Kredit se ne može koristiti za isplatu dividendi ili dobiti. Kredit se ne može koristiti za plaćanje obveza povezanim društvima ili obrtima, osim ako su predmetne obveze rezultat redovnoga poslovnog odnosa, za povrat pozajmica vlasnika ni za nabavljanje nekretnina ili pokretnina od povezanih osoba.

Vezane vijesti

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

U Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) predsjednik Uprave Anton Kovačev u nazočnosti ministra financija Slavka Linića predstavio je rezultate… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika