27.12.2011. / 15:13

Autor: Hina , Nacional.hr

Ostojić:

Možda nema kostura, ali nema ni novaca

Ostojić se osvrnuo i na stanje u ministarstvu čiji se bivši ministar često hvalio uštedama. Aktualni ministar tvrdi, međutim, kako je pregledao dostupna izvješća za prvih devet mjeseci ove godine i da je tu samo riječ o 'igri produljenim rokovima plaćanja zbog kojih dospjele obveze u ukupnom dugu iznose 10 umjesto oko 50 posto

Rajko Ostojić; Photo: Žarko Bašić/PIXSELLRajko Ostojić; Photo: Žarko Bašić/PIXSELLHrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić i ministar zdravstva Federacije BiH Rusmir Mesihović potpisali su danas Memorandum o suradnji u kojemu se, među 12 točaka, ključni dio odnosi na edukaciju i pomoć hrvatskih stručnjaka u razvoju transplantacijskog programa u toj susjednoj državi.

"Cilj nam je vratiti hrvatsku medicinu u vrh europske medicine gdje je bila 80-ih godina, a za početak pomoći ćemo našim prijateljima i susjedima da uhvate korak", rekao je Ostojić, kojemu je to bio i prvi javni istup nakon stupanja na dužnost.

Hrvatski transplantacijski program primjer je, naglasio je, kako se unaprjeđenjem organizacije sustava u 10 godina može doći do izvanrednih rezultata pa je Hrvaska danas prva u svijetu po broju tansplantacija jetre i bubrega na milijun stanovnika, a druga u svijetu po broju darivatelja organa.

Ostojić je podsjetio kako je 1982. godine u Hrvatskoj prvi put presađena koštana srž, što je bilo znatno prije Beča ili Berlina, dok je 1986. Hrvatska bila šesta zemlja u svijetu gdje je obavljena izvantjelesna oplodnja (Petrova bolnica). 1988. je presađeno prvo srce, a 1990. prva jetra.

Ministar zdravstva Federacije BiH Rusmir Mesihović kazao je kako s današnjim danom počinje novo poglavlje u suradnji dva zdravstvena sustava, u kojemu će se bosanskohercegovački liječnici educirati u KBC-a Zagreb te nakon toga pokušati unaprijediti transplantacijski program u svojoj zemlji.

Suradnja će započeti početkom iduće godine a predviđa i hrvatsku pomoć bosanskohercegovačkom zdravstvu oko projekata EU, ranog otkrivanja karcinoma, kao i razmjenu stručnjaka.

Ostojić se osvrnuo i na stanje u ministarstvu čiji se bivši ministar često hvalio uštedama. Aktualni ministar tvrdi, međutim, kako je pregledao dostupna izvješća za prvih devet mjeseci ove godine i da je tu samo riječ o 'igri produljenim rokovima plaćanja zbog kojih dospjele obveze u ukupnom dugu iznose 10 umjesto oko 50 posto, a slična je situacija u bolnicama'. Zbog toga je potrebna revizija cijelog proračuna. "Možda u ormarima nema kostura, možda ima, ali nema puno financija u kasi", ustvrdio je Ostojić.

"Državi je neophodan čist start i inzistirat ću na reviziji, ne zato da se gleda u prošlost, jer je premijer Milanović rekao da to nećemo raditi i ne da optužim bilo koga. Ali zbog poštovanja prema građanima inzistirat ćemo na čistom startu cijelog proračuna, svih resora, uključujući Ministarstvo zdravlja", naglasio je Ostojić

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 27.12.11. 20:09

Znamo da su oni prethodni loše vodili, zato ste i dobili izbore. Dobili ste da biste radili a ne kukali.
Kome se ne radi neka se makne ima onih koji mogu, znaju i hoće.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika