27.12.2011. / 17:45

Autor: Hina

Bude li novih sankcija, Iran bi mogao zatvoriti Hormuz

Hormuški tjesnac kojim prolazi 40 posto svjetske pomorske trgovine naftom bit će zatvoren za prijevoz nafte uvedu li se sankcije na izvoz iranske nafte, upozorio je u utorak visoki iranski čelnik, prenosi službena agencija Irna.

Iran prijeti zbog najavljenih sankcijaIran prijeti zbog najavljenih sankcijaHormuški tjesnac kojim prolazi 40 posto svjetske pomorske trgovine naftom bit će zatvoren za prijevoz nafte uvedu li se sankcije na izvoz iranske nafte, upozorio je u utorak visoki iranski čelnik, prenosi službena agencija Irna.

"Uvedu li se sankcije na izvoz iranske nafte, nijedna kap nafte neće proći kroz Hormuški tjesnac", upozorio je prvi potpredsjednik iranske vlade Mohamed Reza Rahimi.

"Ne želimo nikakvo neprijateljstvo ni sukob, ali će neprijatelji odustati od urote samo kada ih stavimo na njihovo mjesto", dodao je.

Sjedinjene Države i neke europske zemlje razmišljaju o uvođenju sankcija na izvoz iranske nafte zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

Ta izjava dolazi u času kad je iranska mornarica u subotu počela desetodnevne pomorske vojne vježbe oko Hormuškog tjesnaca. Pomorske snage raspoređene su istočno od tjesnaca, u Omanskome moru i u Adenskome zaljevu te u Indijskom oceanu.

Tijekom vježba ne predviđa se zatvaranje Hormuškog tjesnaca koji povezuje Perzijski zaljev i Omansko more, dodao je u četvrtak admiral Habibolah Sajari, zapovjednik mornarice, potvrdivši da iranske snage nadziru tjesnac i da će ga zatvoriti ako dobiju takvu naredbu.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika