28.12.2011. / 12:38

Autor: Anamarija Kronast

Dobre bakterije jamče dugovječnost

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je dosad nepoznati svijet bakterija u našem tijelu. Probavni sustav dom je za 160 vrsta mikroba, koji čine ekosistem trostruko veći brojem stanica od ukupnog broja stanica ljudskog organizma

Probava je ključ zdravog organizma i dugovječnosti. Umjesto eliksira mladosti iz zahrđalog čarobnjakova lonca, uskoro ćemo dobiti sintetizirane bakterije crijeva u tableti... i doživjeti stotu.

Naime, međunarodni tim znanstvenika otkrio je dosad nepoznati svijet bakterija u našem tijelu. Probavni sustav dom je za 160 vrsta mikroba, koji čine ekosistem trostruko veći brojem stanica od ukupnog broja stanica ljudskog organizma.

U prijevodu, svijet unutar svijeta. Logično je pitanje kako to da dosad nismo znali za te podstanare. Znanstvenici nisu mogli proučiti ljudska crijeva jer bakterije koje u njima žive ne mogu preživjeti ako nisu u prirodnom okruženju.

Umjesto da ih "vade" van, uz pomoć najnovije tehnologije su zavirili unutra. Uspjeli su popisati 1000 bakterija, opisati njihov DNA, dati im ime, ali ne i razotkriti njihovu zadaću u probavi.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika