28.12.2011. / 16:40

Autor: Nacional.hr

Vlada neće revidirati ugovor s Vatikanom

"Milanović se ne želi zamjeriti Crkvi, postupa račanovski, sa svima želi biti dobar, nikoga okrznuti. Strah ga je da ne bi Crkvu okrenuo protiv SDP-a, pa će se isisavanje novca nastaviti", rekao je neimenovani sugovornik

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaHrvatska vlada trenutno ne misli ulaziti u reviziju postojećih međunarodnih ugovora s Vatikanom iako te obveze državu i građane koštaju minimalno 300 milijuna kuna godišnje, saznaje Slobodna Dalmacija. Tom iznosu treba dodati i milijunske izdatke kroz posebne Vladine odluke, povratak imovine, obveze lokalne samouprave, donacije općina, gradova i županija.

Ističe se kako struja mlađih članova SDP-a traži radikalne promjene, podupiru don Ivana Grubišića u njegovim zahtjevima za revidiranjem ugovora crkve s državom i na isto potiču premijera Zorana Milanovića. Neslužbeno se priča kako stariji kolege iz SDP-a tvrde da "još nije vrijeme da diramo Crkvu", jer je Sveta Stolica prva priznala Republiku Hrvatsku.

"Milanović se ne želi zamjeriti Crkvi, postupa račanovski, sa svima želi biti dobar, nikoga okrznuti. Strah ga je da ne bi Crkvu okrenuo protiv SDP-a, pa će se isisavanje novca nastaviti", rekao je neimenovani sugovornik iz SDP-a za Slobodnu i dodao kako će se ukinuti praksa da se na tajnim i otvorenim sjednicama Vlade Crkvi dodjeljuje desetke milijuna kuna.

Podsjetimo kako je Republika Hrvatska, odlukom Franje Tuđmana, nakon uspostave diplomatskih odnosa sa Vatikanom u veljači 1992. godine, potpisala četiri međudržavna ugovora. Ugovor o pravnim pitanjima; o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske; o odgoju i kulturi, te o gospodarskoj suradnji.

Ugovor o gospodarskim pitanjima potpisan 1998. godine najviše opterećuje hrvatski proračun.
Ovaj dokument je jedan od najunosnijih ugovora koje je Vatikan potpisao s nekom zemljom jer obvezuje Hrvatsku na isplaćivanje velikih finacijskih iznosa Crkvi kroz nekoliko stavki. Takvi ugovori imaju klauzulu o mogućnosti promjene obveza na poticaj Vlade, ako država više nije u mogućnosti financirati Crkvu jer je u gospodarskim teškoćama. Reviziju može predložiti i Sveta Stolica, ako utvrdi da je ugovor prevelik teret za Hrvatsku.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 28.12.11. 18:23

"reviziju može predložiti i Sveta Stolica ako utvrdi da je ugovor prevelik teret za Hrvatsku" Ovo je previše cinizma i previše licemjerja prema osiromašenom i pokradenom hrvatskom narodu! Ima li i jedan vjernik, koji je ovih dana prisustvovao priredbi Rođenja malog Isusa ispred zidina Kaptola,a da nije osjetio nelagodu zbog izabrane lokacije dolaska na svijet Isusa Spasitelja i mučenika!


registracija
14/11/07

laufer, 28.12.11. 18:46

"...jer je Sveta Stolica prva priznala Republiku Hrvatsku."
Ja sam mislio da je Vatikan priznao Hrvatsku iz drugih razloga, kad ono klasična trgovina u pitanju.
Bilo bi dobro da bar kažu ukupnu cifru, pa da znamo koliko još reket moramo plaćati.

Ili je to kao sa mafijom, kada se uhvatiš u kolo, nema više van?


registracija
26/12/06

capica, 28.12.11. 21:03

Milanovića je strah da ne okrene Crkvu protiv sebe! Nije ga strah da nas, svoje birače, okrene protiv sebe. Ja SDP-u sigurno više neću dati svoj glas, ako ne budu imali hrabrosti riješiti: lažne invalidske i povlaštene mirovine, odijeliti povlaštene od mirovina zarađenih uplatama, dvojna prebivališta i ugovore s Vatikanom. Za takve stvari treba imati hrabrosti, a ako je nemaju, bolje da odmah odu. I da. Rezanja.Svima , pa ako treba i meni koja radim kod privatnika , ali brzo , sada , dok se narod još nečemu nada. Rezati s tim da kaže :rok i cilj.


registracija
1/3/11

Laudate, 28.12.11. 22:41

Sva davanja države na stol, a zatim ćemo referendumom demokratski odlučiti što ćemo revidirati.


registracija
7/3/11

medjimurec, 29.12.11. 08:20

Milinovic je ko sto narod veli " niskoristi" , ugovor sa Vatikanom naravno ne al zato ce uvest pdv 25% , porez na kucicu koju je neko sklepao od kredita i vec jednom PLATIO porez i u materijalu naravno i pdv - nema se tu sta rec LOPOVI jos gori od onih do sada !


registracija
29/11/11

pkoeljo, 29.12.11. 10:22

Prva mjera vlade: Udri raju! ( PDV 25%).


registracija
14/7/11

Trinity, 29.12.11. 10:49

Ako "Vatikanski" gospodarski ugovor najviše opterećuje hrv.državni proračun, a sadrži klauzulu o mogućnosti promjene obveza, ne znam zašto bi se hrvatska inicijativa za tim smatrala "zamjeranjem" Crkvi !? Sve da i jest, ali bi bilo u interesu i za dobrobit hrvatske države i njenih građana!!
S obzirom na teške gospodarske prilike u državi, i želju i volju vladajućih da poduzmu sve da se stanje popravi,taj sdpov argument prilično je licemjeran! Ali, tko zna kakva je tu "računica" s Vatikanom i domaćom Crkvom u pitanju?


registracija
1/1/12

euromillions, 01.01.12. 15:46

We were playing at the cheapest operator, the price of a Variant (the ticket) is € 2.35. Those on other sites that sell tickets EuroMillions have prices starting at 4.5 euros up to 7.2$, which is very expensive, considering that the oficial price is 2 euro) , sign up, buy tickets and GOOD LUCK!http://euromillionslive.weebly.com/ or http://euromillionsonline.blogspot.com


registracija
9/5/10

lolobrigita, 01.01.12. 17:14

Ako ne ponište te ugovore i vjeronauk u školi, nemaju više moj glas.Hvala lijepa.Dosta je zaglupljivanja mladih i starih.


registracija
2/1/11

prohujalo, 06.01.12. 10:29

laufer
potpisujem i isto tako dolazim svijesti i sve vise pronalazim istine u filmovima koji obracuju istu nam dragu katolicku crkvu i njezin kler.....
drugim rijecima covjek se uci dok je ziv, a na kraju umre kao velika neznalica-to je prava parola za nas Hrvate??????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika