28.12.2011. / 13:32

Autor: Nacional.hr

Čistka: U stečaj odlazi 46 tisuća tvrtki?

Prema podacima Fine, ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 68 489 poslovnih subjekata iznosila je 40,19 milijardi kuna

Neaktivne tvrtke i one u blokadi mogle bi sljedeće godine biti likvidiraneNeaktivne tvrtke i one u blokadi mogle bi sljedeće godine biti likvidiraneNovi ministar financija Slavko Linić ozbiljno se odlučio obračunati sa tvrtkama koje su u blokadi ili neaktivne. Prema nekim procjenama to 'čišćenje' moglo bi rezultirati gašenjem čak 46 tisuća tvrtki.

Kako donosi Poslovni dnevnik, procjenjuje se da je trenutno neaktivno između 20 i 30 tisuća tvrtki koje nemaju ni jednog zaposlenog. Njihovo zatvaranje ne bi trebalo predstavljati veći problem.

No, sljedeći je korak pokretanje stečaja za oko 7000 tvrtki koje su u dugotrajnoj blokadi a u kojima je zaposleno oko 20 tisuća radnika.

Njih bi se krenulo 'čistiti' sredinom sljedeće godine, nakon što se za svaki pojedini slučaj odluči što je najisplativije. Tako recimo nije isključeno da u dogovoru s vjerovnicima neke tvrtke odu u preustroj izvan sudskih procedura, dok će druge direktno u stečaj.

Prema podacima Fine, ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 68 489 poslovnih subjekata iznosila je 40,19 milijardi kuna. Najveći dio tih potraživanja vjerojatno će morati biti otpisano jer je više od 76 posto dužnika u blokadi dužoj od godine dana.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

registracija
11/3/08

pčela, 29.12.11. 00:34

I ovi će otpisivati dugove kao što je mislio i HDZ, ajde neka nama građanima otpišu dugove za neplačene režije.Nemogu platiti jer su u blokadi ,pa i mi građani smo u blokadi pa ko nas pita, još ti nabije i ovrhu i sve troškove koji idu uz nju.Kada je sirotinji država šta otpisala.Šta smo mi građani drugog reda.Za nas nađu model za naplatiti pa tako neka nađu i za njih.Za ove neaktivne tvrtke neka ih pogase to podržavam ,ionako su bile samo leglo kriminala.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika