28.12.2011. / 13:48

Autor: Nacional.hr

TDR: Izloženi smo diskriminaciji na srpskom tržištu

Inicijativa Ministarstva ekonomije Republike Srbije, kojom uvoznici duhanskih proizvoda moraju zamijeniti bankovne garancije novčanim depozitima, povećava troškove uvoznicima (TDR-u) za 20 puta, stavljajući ih u potpuno nepovoljan i diskriminirajući položaj

Foto:IlustracijaFoto:IlustracijaOvih dana TDR je uputio pismo Ministarstvu financija Republike Srbije na inicijativu koja bi se trebala naći na jednoj od idućih sjednica Vlade Republike Srbije, a koja diskriminira uvoznike duhanskih proizvoda (npr.: TDR i Imperial Tobacco) te je u potpunosti u suprotnosti sa zakonima Europske unije, CEFTE i Svjetske trgovinske organizacije.

TDR je o navedenom problemu i diskriminaciji na srpskom tržištu obavijestio i nadležne institucije u Hrvatskoj i Europskoj uniji te očekuje podršku u zaštiti interesa jedne od najvećih hrvatskih kompanija u poslovanju na srpskom tržištu.

Inicijativa srpskog Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja predlaže zamjenu garancije banke s obvezom deponiranja novčanih sredstava u iznosu koji je jednak iznosu ukupne minimalne trošarine za količinu koja se uvozi i za koju se podižu trošarinske markice. To bi trenutnu situaciju, koja je već nepovoljna za uvoznike jer plaćaju trošarinu 20 dana ranije od domaćih proizvođača (JTI, Philip Morris, BAT) te istu osiguravaju garancijom banke, učinilo još nepovoljnijom i stavilo bi TDR ali i druge uvoznike u neravnopravan položaj u odnosu na ostale proizvođače duhanskih prerađevina.

Inicijativa, koja ide na ruku multinacionalnim kompanijama koje imaju proizvodnju u Srbiji, je kontradiktorna i u direktnoj suprotnosti s normama Europske unije, CEFTA-e i Svjetske trgovinske organizacije. Naime, CEFTA zabranjuje svaku diskriminaciju poduzetnika iz druge zemlje članice. Praksa Europske unije pak nalaže da domaći i strani proizvođači moraju biti tretirani jednako u dijelu koji se odnosi na poreze na duhanske prerađevine. Članak 37. iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom navodi: „ Unija i Srbija će se suzdržavati i odbaciti, ukoliko one postoje, sve mjere i praksu fiskalnih nameta koji direktno ili indirektno diskriminiraju proizvode jedne strane i favoriziraju proizvode druge strane". Svjetska trgovinska organizacija, čijom bi članicom Srbija trebala postati iduće godine, također nalaže da proizvodi uvezeni u zemlju ne smiju biti predmet, direktno ili indirektno, internih poreza ili drugih nameta bilo koje vrste u smislu da se time favoriziraju domaći proizvodi.

Argumentacija koju koristi srpsko Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je više nego upitna čak i pod pretpostavkom da se zanemari grubo kršenje potpisanih sporazuma te normi EU, CEFTA-e i WTO-a. Naime, prihodi proračuna su već 100% osigurani namjenskim i prvoklasnim bankarskim garancijama. Od 2004. godine, kada je postojeći model usvojen, nije zabilježena niti jedna situacija njegovog kršenja.

Usvajanje navedene inicijative stvorio bi i do 20 puta veće troškove za uvoznike stavljajući ih u potpuno nepovoljan i diskriminirajući položaj, a bez posebnih utjecaja na državni proračun Republike Srbije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
19/7/11

bubba, 28.12.11. 20:51

hrvatska je toliko diskriminirala tdr-ovu konkurenciju da mi ih uopće nije žao - natjerali su bat da zatvori već izgrađenu tvornicu u zadru na način afričkih diktatura, ostavivši mnoge u zadru bez posla, tdr je i kupio tvornicu duhana zagreb da bi je zatim zatvorio, opet ostavivši mnoge bez posla, čupali su zubima i noktima da drže monopol u hrvatskoj makar je to donijelo izravnu štetu mnogima, sad neka otrpe isto, ionako ta industrija nema nikakvu budućnost.


registracija
11/3/08

pčela, 29.12.11. 00:10

Bog sve vidi, a onda kazni.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika